Αρχική Διάστημα Η NASA επέλεξε την SpaceX για την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι

Η NASA επέλεξε την SpaceX για την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι

0
φεγγάρι - έκλειψη
Διαφήμιση

Η SpaceX εξασφάλισε συμβόλαιο ύψους 2,9 δισ. δολαρίων με την Nasa, για να κατασκευάσει το διαστημικό σκάφος επόμενης γενιάς που θα επιστρέψει τους ανθρώπους στο φεγγάρι, ενισχύοντας περαιτέρω την πρόσφυση του Elon Musk στην αναπτυσσόμενη διαστημική βιομηχανία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για την κατασκευή του σεληνιακού εκκινητή που θα ηγηθεί του προγράμματος Artemis, το φιλόδοξο έργο της Nasa να επιστρέψει στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά την τελική αποστολή του Απόλλωνα το 1972, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

“Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αυτή είναι μια απίστευτη στιγμή να συμμετάσχετε στην ανθρώπινη εξερεύνηση για όλη την ανθρωπότητα,” δήλωσε ο Steve Jurczyk, ενεργός διαχειριστής της Nasa.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η NASA ανακοίνωσε τρία διαφορετικά συμβόλαια για την ανάπτυξη του συστήματος προσελήνωσης, τα οποία προσφέρθηκαν στην SpaceX και την “εθνική ομάδα” της Blue Origin.

Ο στόχος της NASA πίσω από αυτή την κίνηση ήταν οι εταιρείες να ολοκληρώσουν λειτουργικά οχήματα και να ανταγωνιστούν η μία την άλλη, τόσο σε τιμή όσο και σε τεχνολογία.

Το πρόγραμμα Artemis

Το πρόγραμμα Artemis περιλαμβάνει επίσης το Space Launch System, τον πιο ισχυρό πύραυλο που κατασκευάστηκε ποτέ και το διαστημικό σκάφος Orion που θα μεταφέρει τα πληρώματα.

Μάλιστα, η προσφορά της SpaceX διαθέτει και το σύστημα προσγείωσης Starship, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Παράλληλα, όπως είχε ανακοινώσει η NASA, το πρόγραμμα Artemis θα προσγειώσει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο άνθρωπο στο φεγγάρι.

Ο Biden ζητά 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Nasa

Το αίτημα του Joe Biden προς το Κογκρέσο, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ζητά 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Nasa, αύξηση 6,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Artemis.

Μετά την αποχώρηση του διαστημικού στόλου το 2011, οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να εκτοξεύσουν ανθρώπους στο διάστημα για εννέα χρόνια.

Τώρα, η SpaceX συνεχίζει να προχωρά με το ανθρώπινο πρόγραμμα διαστημικών πτήσεων. Μάλιστα, από τον Μάιο του 2020 έχει στείλει ήδη δύο πληρώματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ μια τρίτη αποστολή, το πλήρωμα 2, πρόκειται να ξεκινήσει στις 22 Απριλίου.

Πηγή: theguardian

Διαφήμιση