Αρχική Ελλάδα Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Λιβύη – Νέα αρχή για τις διμερείς σχέσεις των...

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Λιβύη – Νέα αρχή για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών – Λάθος το τουρκολιβυκό σύμφωνο

0
ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÊÕÑ. ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÓÔÇÍ ËÉÂÕÇ (EUROKINISSI/ÃÑÁÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΡΑΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Διαφήμιση

Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη, για πρώτη φόρα μάλιστα,  πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση του Λίβυου Πρωθυπουργού Abdul Hamid Dbeibeh, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ έδωσε σαφές μήνυμα ότι η επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ακύρωση του τουρκολιβυκού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους πρώτους ηγέτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που επισκέπτονται τη Λιβύη, μία επίσκεψη που σηματοδοτεί νέα αρχή για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Μητσοτάκης Λιβύη
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΡΑΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Λάθος το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ Τρίπολης και Άγκυρας

Ως λάθος χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ Τρίπολης και Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μάλιστα τόνισε ότι “θεμέλιο της νέας αφετηρίας της σχέση μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στο διεθνές δίκαιο. Να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου“.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μηνυμάτων που έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι για τη Λιβύη “προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και για εμάς είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που δεν έχουν καμία νομική ισχύ όπως έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Ενώ μάλιστα υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι “οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της” προσθέτοντας ότι “το πλησιέστερο ξένο έδαφος στη Λιβύη είναι η Γαύδος και η Κρήτη“.

Η Λιβύη ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα

Από την πλευρά του ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, όσο αφορά το τουρκολιβυκό σύμφωνο, επέμεινε στην πάγια θέση του και υπεραμύνθηκε της υπογραφής του από το προηγούμενο καθεστώς Σάρατζ της Τρίπολής αναφέροντας ότι “όπως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά της έτσι και η Λιβύη ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας”.

Μάλιστα, ο Ντμπεϊμπά “ενθάρρυνε” τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας όπως και της Λιβύης και της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών για “να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών στη Μεσόγειο, διότι -όπως πρόσθεσε- η Λιβύη θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής”.

Μητσοτάκης Λιβύη
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΡΑΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μακριά από ξένους στρατούς

Στη συνέχεια, από τη δική του πλευρά ο Έλληνας πρωθυπουργός  εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Λιβύη κάνοντας λόγο για γόνιμη συζήτηση και διπλή επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Αποδέχτηκα την ευγενική σας πρόταση και ταξίδεψα για ένα βασικό σκοπό: Να αναδείξω την δυναμική επανεκκίνηση των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και πρόοδο. Η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ.”

Η συνεργασία των δύο χωρών θα αναπτυχθεί γοργά

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την επανελειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολή και του προξενείου στη Βεγγάζη η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

“Είναι καιρός να μείνουν πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι “η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε” ενώ “αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον τώρα που ομαλοποιείται η κατάσταση”.

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους τομείς της ενέργειας, των θαλασσίων μεταφορών, των κατασκευών, της υγείας αλλά και άλλων πεδίων όπως η παιδεία και ο πολιτισμός όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί η διμερής συνεργασία.

Διαφήμιση