Αρχική Πολιτισμός Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν δεκάδες σπάνιοι τάφοι τουλάχιστον 5.000 ετών

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν δεκάδες σπάνιοι τάφοι τουλάχιστον 5.000 ετών

0
Egypt Ministry of Antiquities
Egypt Ministry of Antiquities
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δεκάδες σπάνιοι προδυναστικοί τάφοι που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ, τουλάχιστον 5.000 ετών ανακαλύφθηκαν από Αιγύπτιους αρχαιολόγους που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου.

Και η σπουδαία ανακάλυψη δεν ήταν μόνον αυτή.

Καθώς, ανακάλυψαν τάφους και από την ύστερη περίοδο των Υκσώς (1650 έως 1500 π.Χ.), όταν μετανάστες από τη Δυτική Ασία κατέλαβαν τη χώρα βάζοντας τέλος στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου.

Έτσι, σύμφωνα με τους αιγυπτιολόγους, τα σπουδαία και πολλά αυτά ευρήματα της επαρχίας Ντακάλια, που βρίσκεται βόρεια του Καΐρου, μπορούν να ρίξουν φως σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές και μεταβατικές περιόδους της αρχαίας Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, από τους 110 τάφους συνολικά, 68 τάφοι αφορούν στην περίοδο της πόλης Βούτος με έναρξη περίπου στο 3.300 π.Χ. και 5 τάφοι αφορούν ακριβώς πριν από την εμφάνιση της πρώτης δυναστείας της Αιγύπτου γύρω στο 3100 π.Χ.

Οι τάφοι της Βούτος είχαν ωοειδές σχήμα και τα πτώματα τοποθετούνταν μέσα σε καθιστή θέση. Μερικοί από τους τάφους της περιόδου Νακάντα περιελάμβαναν κυλινδρικά και αχλαδόμορφα αγγεία.

Ακόμα, 37 τάφοι ανάγονται στην εποχή των Υκσώς, που άρχισαν να μεταναστεύουν από το όρος Σινά στην Αίγυπτο περί το 1800 π.Χ.

Οι τάφοι των Υκσώς ήταν κυρίως ημιορθογώνιοι με τα πτώματα να τοποθετούνται σε πλήρη έκταση και το κεφάλι να βλέπει επίσης προς τη δύση.

“Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον νεκροταφείο”

rr
Ένας από τους τάφους με οβάλ σχήμα/ Egyptian Ministry of ANtiquities /Reuters

“Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον νεκροταφείο επειδή συνδυάζει ορισμένες από τις πιο πρώιμες περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας με μια άλλη σημαντική εποχή, την περίοδο των Υκσώς”, δήλωσε η Σαλίμα Ικράν, αιγυπτιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

“Οι αιγυπτιολόγοι εργάζονται για να καταλάβουν πώς οι Αιγύπτιοι και οι Υκσώς ζούσαν μαζί και σε ποιο βαθμό οι τελευταίοι αποδέχθηκαν τις αιγυπτιακές παραδόσεις”.

Κι άλλα ευρήματα

“Η αποστολή ανακάλυψε επίσης μια ομάδα από φούρνους, εστίες, υπολείμματα θεμελίων οπτοπλινθοδομής , πήλινα αγγεία, φυλακτά, ειδικά σκαραβαίους, μερικοί από τους οποίους ήταν φτιαγμένοι από ημιπολύτιμους λίθους και κοσμήματα όπως ενώτια”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Διαφήμιση