Αρχική Περιβάλλον ΥΠΕΝ προς Περιφέρειες Κρήτης και Ν.Αιγαίου: Διορθώσεις στους δασικούς χάρτες χωρίς κόστος...

ΥΠΕΝ προς Περιφέρειες Κρήτης και Ν.Αιγαίου: Διορθώσεις στους δασικούς χάρτες χωρίς κόστος για τους ιδιοκτήτες

0
Σκρέκας
Εικόνα: dasarxeio.com
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη

Θετικές εξελίξεις αναμένονται για τους δασικούς χάρτες σε Κρήτη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου -και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη χώρα- μετά το χάος που δημιουργήθηκε από τον χαρακτηρισμό πλήθους αγροτικών ιδιοκτησιών ως δασικών, κατά την πρώτη ανάρτηση των δασικών χαρτών στις παραπάνω περιοχές. Η όποια εξέλιξη, στην παρούσα φάση δεν θα επιβαρύνει ούτε κατ’ ελάχιστον τους ιδιοκτήτες που σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δέχονται λανθασμένη πληροφόρηση για πολυδαίδαλες και κοστοβόρες διαδικασίες, που πάντως δεν θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων.

Σήμερα συνεδριάζει το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του ΥΠΕΝ για το θέμα αυτό, ενώ η πολιτική βούληση για την αποκατάσταση της τάξης, στο πλαίσιο της νομιμότητας και μάλιστα χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους ιδιοκτήτες, εκφράστηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από τον υπουργό και αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος κ Ενέργειας κ Κώστα Σκρέκα και Γιώργο Αμυρά κατά την τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης Μανόλη Χνάρη του Προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελου Γκουντούφας, της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη και υπηρεσιακών στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου.

Ο υπουργός ΠΕΝ κ Κώστας Σκρέκας εξέφρασε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να ξεκαθαρίσει το τοπίο των δασικών χαρτών σε όλη την επικράτεια και να προστατευθεί -στο πλαίσιο της νομιμότητας- η ιδιωτική περιουσία και οι επιδοτήσεις που της αναλογούν.

Αυτό θα διασφαλιστεί, όπως διευκρίνισε ο υπουργός σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης με νομοθετικές παρεμβάσεις στα θέματα που κατέγραψε με την απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και συζητήθηκαν κατά τη τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει».

Διορθώσεις – Ασπάλαθος

Δηλαδή θα γίνουν διορθώσεις στους δασικούς χάρτες αφού προηγηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων με αραιή βλάστηση όπως για παράδειγμα εκτάσεις στις οποίες π.χ. στην Κρήτη ευδοκιμεί ο ασπάλαθος (Calicotme villosa L ), που σήμερα θεωρείται δασικό είδος. Στην τεχνική επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος που συνεδριάζει σήμερα υπάρχει ήδη θετική εισήγηση για το θέμα αυτό.

Διαβάστε επίσης:  SynOpsis, η τελευταία δράση του WeFor για την κλιματική αλλαγή
ασπάλαθος
Εικόνα: el.wikipedia.org

Σε ότι αφορά τη διόρθωση των χαρτών ο υπουργός κ Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε την ίδια τηλεδιάσκεψη ότι θα την αναλάβει η πολιτεία ( το υπουργείο το δασαρχείο και ίσως κάποια εταιρεία) και σε καμία περίπτωση οι πολίτες, που κυριολεκτικά έχουν πελαγώσει με διαδικασίες που λανθασμένα ( σ.σ. αν όχι εσκεμμένα) παρουσιάζονται ως περίπλοκες προς άγρα…πελατών.

Παράταση για νομοθετικές παρεμβάσεις

Ο Υπουργός είπε ότι θα δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για να γίνουν οι παρεμβάσεις. Δεν αποσαφήνισε εάν θα δοθεί παράταση. «Αυτά πάντως που πρέπει να γίνουν, δεν προλαβαίνουν να γίνουν ως τον Ιούνιο που είναι οι προθεσμίες. Άρα θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης  κ. Χνάρης. Ο ίδιος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς όπως είπε είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αντανακλαστικά και τη βούλησή της να θεραπεύσει τις εξωφρενικές καταστάσεις που λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, προκάλεσε στα νησιά η κατάρτιση των δασικών χαρτών βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 αλλά και βάσει του απαράδεκτου εγγράφου του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με αριθμ.27639/11-5-2018, που ισοδυναμούν με μια πρωτοφανή επίθεση κατά της ιδιωτικής περιουσίας.

Απαντώντας στον Περιφερειάρχη Αιγαίου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δήλωσε: «Ξέρουμε τα σφάλματα και είμαστε αποφασισμένοι να τα διορθώσουμε». Κατόπιν τούτων ο κ. Χατζημάρκου, κάλεσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη Ρόδο, μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθέτημα, για να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΌμιλος Ηρακλή: Η ανανεωμένη πλατφόρμα πληροφόρησης για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα
Επόμενο άρθροΠου εντοπίζονται τα 3.616 νέα κρούσματα – Ασφυξία στα νοσοκομεία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ