Αρχική Μεταφορές Τι προβλέπει η τροπολογία για το νομοσχέδιο του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων...

Τι προβλέπει η τροπολογία για το νομοσχέδιο του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων

0
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΒΟΥΛΗ
Διαφήμιση

Την υπουργική τροπολογία στην Βουλή, επί του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας», υποστηρίζει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Βουλής, ενώ αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ρυθμίσεις για την οριστική παραλαβή έργων που αφορούν υποδομές δικαστηρίων, στην εξαίρεση του προσωπικού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την κινητικότητα και στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Παραλαβή έργων που αφορούν υποδομές δικαστηρίων

«Επιλύουμε ένα χρόνιο πρόβλημα αναφορικά με την οριστική παραλαβή των δικαστικών μεγάρων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής ενώ εξήγησε ότι τα δικαστικά μέγαρα – παρότι έχουν παραδοθεί και λειτουργούν επί σειρά ετών – δεν έχουν λάβει πρωτόκολλο παραλαβής.

«Αυτό οφείλονταν είτε στο πρόσωπο των αναδόχων, είτε λόγω της συγχώνευσης της Θέμις Κατασκευαστικής με τις Κτηριακές Υποδομές. Με αποτέλεσμα, να μην έχουν πρωτόκολλο παραλαβής κι έτσι να καθίσταται αδύνατο να ενταχθούν σε προγράμματα συγχρηματοδότησης για την αναβάθμιση τους», σημείωσε.

Εξαίρεση του προσωπικού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την κινητικότητα

Σχετικά με την δεύτερη ρύθμιση που αφορά την εξαίρεση του προσωπικού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την κινητικότητα, τόνισε ότι τόσο το Υπουργείο όσο και οι εποπτευόμενοι φορείς του εκτελούν σημαντικά έργα, πολλά εκ των οποίων είναι συγχρηματοδοτούμενα αναφέροντας ενδεικτικά την αποκατάσταση από τις καταστροφές του Ιανού.

«Γίνεται επομένως αντιληπτό, πως το απασχολούμενο προσωπικό δεν πλεονάζει για να συμμετάσχει στην προβλεπόμενη από τις αναφερόμενες διατάξεις κινητικότητα μέσω αποσπάσεων», συμπλήρωσε.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Αναλυτικά με την τροπολογία:

  • Θεωρείται ότι έχουν παραληφθεί αυτοδικαίως κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, έργα τα οποία περατώθηκαν τουλάχιστον δέκα (10) έτη πριν από την ημερομηνία αυτή και έχουν ήδη δοθεί προς χρήση από τους αναδόχους στον φορέα κατασκευής ή/και στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς να έχει διενεργηθεί κατά νόμο πραγματική ή αυτοδίκαιη (πλασματική) οριστική παραλαβή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται δικαστικές εκκρεμότητες της αναθέτουσας αρχής κατά του αναδόχου.
  • Οι φορείς εκτέλεσης των έργων αυτών υποχρεούνται να καλέσουν άμεσα τους αναδόχους και να επιστρέψουν τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης που τυχόν διακρατούν.
  • Δεν επιτρέπεται η μετάταξη, η μεταφορά ή η απόσπαση του προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, στην Κεντρική Υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει υφιστάμενες αποσπάσεις ή τη δυνατότητα παράτασης αυτών.
  • Αναστέλλεται, μέχρι την 31η-10-2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών.

Σημειώνεται ότι, από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις επί του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε επί των προϋπολογισμών λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗλεκτρική ενέργεια: Το 35% από υπεράκτιες πηγές ως το 2050 στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροWIND: Δωρεάν επικοινωνία για τους συνδρομητές σε Λάρισα και Ελασσόνα