Αρχική Περιβάλλον Μικρόβια του βυθού τρέφονται με ραδιενέργεια – Ελπίδες για ζωή στον Άρη

Μικρόβια του βυθού τρέφονται με ραδιενέργεια – Ελπίδες για ζωή στον Άρη

0
ωκεανός - ωκεανό - ήπειροι
Εικόνα: UNPSLASH/Marek Okon
Διαφήμιση

Μικροοργανισμοί που ζουν σε αρχαία ιζήματα κάτω από τον βυθό των ωκεανών ανακαλύφθηκε ότι τρέφονται με υδρογόνο που παράγεται από ραδιενεργά στοιχεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ρόουντ Άιλαντ, που δημοσιεύεται στο Nature Communications. Μάλιστα, το συγκεκριμένο εύρημα δίνει πολλές ελπίδες για ζωή στον Άρη, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Μπορεί μέχρι και σήμερα να επικρατούσε η άποψη ότι τα μικρόβια των υποθαλάσσιων ιζημάτων τρέφονται με οργανικά μόρια που πέφτουν στον βυθό από την επιφάνεια, ωστόσο η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχει και μία άλλη πηγή ενέργειας, η οποία είναι ασυνήθιστη και μη αναμενόμενη.

Αυτή η νέα πηγή τροφής δεν είναι άλλη από το υδρογόνο που σχηματίζεται όταν το νερό διασπάται από την ακτινοβολία ραδιενεργών στοιχείων που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες παντού στον γήινο φλοιό.

Συμπερασματικά, αυτό σημαίνει ότι το υποθαλάσσιο περιβάλλον δεν βασίζεται στη φωτοσύνθεση για την πρωτογενή παραγωγή τροφής, ενώ όπως σημειώνουν οι ερευνητές τα ιζήματα φαίνεται πως δρουν ως καταλύτες που επιταχύνουν τη ραδιόλυση του νερού, δηλαδή τη διάσπαση του H2O σε υδρογόνο και οξυγόνο υπό την επίδραση της ακτινοβολίας.

«Αν διοχετεύσεις την ίδια ποσότητα ακτινοβολίας σε καθαρό νερό και σε υγρά ιζήματα, το παραγόμενο υδρογόνο είναι πολύ περισσότερο στη δεύτερη περίπτωση. Τα ιζήματα καθιστούν την παραγωγή υδρογόνου πολύ πιο αποδοτική» εξηγεί ο Στίβεν Ντ’ Χόντ, καθηγητής Ωκεανογραφίας και τελευταίος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, ωστόσο ο ερευνητής υποψιάζεται ότι τα ανόργανα στοιχεία των ιζημάτων «συμπεριφέρονται ως ημιαγωγοί, καθιστώντας τη διαδικασία πιο αποδοτική».

Σημειώνεται ότι η μελέτη εξετάζει πυρήνες ιζημάτων που είχαν ληφθεί από τον βυθό του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού σε παλαιότερες αποστολές.

Η σύγκριση αποκάλυψε ότι τα ιζήματα αύξαναν την παραγωγή υδρογόνου έως και κατά 30%.

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για ζωή στον Άρη

«Αν είναι δυνατή η υποστήριξη ζωής σε θαλάσσια ιζήματα και άλλα υπόγεια περιβάλλοντα από τη ραδιόλυση του νερου, ίσως είναι δυνατή και η υποστήριξη ζωής σε άλλους κόσμους» αναφέρει ο Ντ΄ Χόντ.

«Κάποια από τα συγκεκριμένα ορυκτά υπάρχουν και στον Άρη. Αν είναι εφικτή η καταλυτική παραγωγή ραδιολυτικών χημικών σε επαρκείς ρυθμούς σε υγρά αρειανά υπεδάφη, δυνητικά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ζωή στα ίδια επίπεδα που παρατηρούνται στα θαλάσσια ιζήματα» προσθέτει.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι τα ευρήματα ίσως έχουν σημασία για τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, καθώς η εναπόθεση ραδιενεργών αποβλήτων μέσα σε υγρά πετρώματα θα παρήγαγε αέρια που θα δημιουργούσαν κίνδυνο διαρροής στο περιβάλλον.

Διαφήμιση