Αρχική Ελλάδα Μετά από 30 χρόνια η Βρετανία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο

Μετά από 30 χρόνια η Βρετανία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο

0
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον Associated Press
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί η Βρετανία να είχε δεσμευθεί το 2010 προς τη σταδιακή μείωση του πυρηνικού της “χαρτοφυλακίου” έως τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, όμως μόλις έκανε στροφή 360 μοιρών επικαλούμενη “αυξανόμενη γκάμα τεχνολογικών και δογματικών απειλών”.

Μετά από 30 χρόνια από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Αναθεώρησης της στρατηγικής της σε θέματα ασφαλείας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής (Intergrated Review), η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, αποφασίζει να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η άυξηση των πυρηνικών κεφαλών του Ηνωμένου Βασιλείου, από 180 σε 260, που συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 45% στο ανώτατο όριο πυρηνικών κεφαλών που θα διαθέτει.

Η συγκεκριμένη Αναθεώρηση στρατηγικής του Η.Β. είναι η πρώτη μετά την έξοδό τους από την Ε.Ε. Ενώ, αντικατοπτρίζει τη θέληση της Βρετανίας να επικεντρωθεί στην περιοχή Ινδίας – Ειρηνικού, αλλά και να είναι επαρκώς προετοιμασμένη έναντι του όγκου του ρωσικού οπλοστασίου.

Η έκθεση των άνω των 100 σελίδων, αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον έναντι των βουλευτών και να ανατρέψει τον σταδιακό αφοπλισμό του Η.Β. που λάμβανε χώρα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

“Η ιστορία έδειξε πως οι δημοκρατικές κοινωνίες αποτελούν τα πιο ισχυρά στηρίγματα μιας ανοικτής και ανθεκτικής διεθνούς τάξης… Για να είμαστε ανοικτοί, οφείλουμε να είμαστε και ασφαλείς”, αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο ο βρετανός πρωθυπουργός. Ενώ, εκτιμά ότι αυτό μπορεί να διευθετηθεί μέσα από ενίσχυση του βρετανικού πυρηνικού προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι το έγγραφο προβλέπει και την ενίσχυση της στρατιωτικής θητείας των βρετανών πολιτών, ώστε να υπηρετούν περισσότερο καιρό και στο εξωτερικό.

Πρόκειται για την ύστατη εξασφάλιση του Η.Β.

“Επειδή οι συνθήκες και οι απειλές αλλάζουν με τον καιρό, οφείλουμε να διατηρήσουμε ένα ελάχιστο και αξιόπιστο επίπεδο αποτροπής” είχε αναφέρει προ δημοσίευσης στο BBC και ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, τονίζοντας ότι “Είναι η ύστατη εγγύηση, η πολιτική της ύστατης εξασφάλισης έναντι των χειρότερων απειλών εχθρικών κρατών”.

Να σημειωθεί πάντως, ότι το έγγραφο παρουσιάζει τη Ρωσία ως την πιο “οξεία άμεση απειλή εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου” και ταυτόχρονα υπογραμμίζει το ρόλο του ΝΑΤΟ ως θεμέλιο της συλλογικής ασφάλειας για τη ζώνη Ευρώπης – Ατλαντικού.

Ενώ, σχετικά με την Κίνα -που διαθέτει εξίσου ανεπτυγμένη ατομική ενέργεια- την αναφέρει απλώς ως “συστημικό ανταγωνιστή” ενδεχομένως εξαιτίας της επιθυμίας ενίσχυσης των μεταξύ τους διμερών εμπορικών σχέσεων.

Τέλος, η Βρετανία, όπως αναφέρει εντός του εγγράφου, θεωρεί “ρεαλιστική πιθανότητα, τρομοκρατική οργάνωση να καταφέρει να εξαπολύσει μια χημική, βιολογική, ραδιολογική ή πυρηνική επίθεση μέχρι το 2030”.

Διαφήμιση