Αρχική Ανακύκλωση Με ποιο τρόπο θα επιστρέφονται χρήματα από συσκευασίες αγαθών το 2023

Με ποιο τρόπο θα επιστρέφονται χρήματα από συσκευασίες αγαθών το 2023

0
πλαστικής σακούλας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέοι τρόποι για την παρακίνηση των καταναλωτών στην ανακύκλωση συσκευασιών βρίσκονται στα σχέδια τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και των μεγάλων αλυσίδων super market. Ενώ, αποτέλεσε ένα από τα θέματα συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο ΥΠΕΝ,  Κώστας Σκρέκας, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων super market.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες, καθώς τα τελευταία έτη η χρήση τους έχει περιοριστεί αισθητά από τους καταναλωτές.

Ένα από τα θέματα που ετέθησαν αφορά στο σύστημα εγγυοδοσίας υλικών συσκευασίας, το οποίο προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία με ορίζοντα εφαρμογής από το 2023.

Η εγγυοδοσία είναι ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο που προστίθεται στην τιμή του προϊόντος και επιστρέφεται στον καταναλωτή με την επιστροφή της συσκευασίας για ανακύκλωση.

Το μέτρο έχει ως στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών και αποσκοπεί στη μαζική ανάκτηση με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος συσκευασιών και υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στα μέλη του ΙΕΛΚΑ και τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων super market τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση των πράσινων διμερών συμβολαίων, μέσω των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν πράσινη ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους σε ανταγωνιστικές τιμές.

Το ενεργειακό κόστος για τα super markets είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι υπερβαίνει το 20% του συνολικού κόστους λειτουργίας τους, εξαιρουμένου του κόστους μισθοδοσίας.

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι με τη θέσπιση των πράσινων διμερών συμβολαίων επιτυγχάνεται αισθητή μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα εξυπηρετείται ο σημαντικός στόχος της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈνα πλοίο φτιαγμένο από σαγιονάρες
Επόμενο άρθροΦυσικό Αέριο ΕΕΕ: Διαδικτυακή συνάντηση με τον Κ. Σκρέκα με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ