Αρχική Ενέργεια K. Σκρέκας: Τουρισμός με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα – Ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών

K. Σκρέκας: Τουρισμός με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα – Ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών

0
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος της χώρας, σε τουρισμό με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητά του. Ενώ, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών μονάδων και καταλυμάτων, που θα επιφέρει εν τέλει μεγαλύτερα έσοδα για τους ξενοδόχους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας εξήγησε μεταξύ άλλων, προς τα που οδεύει ο τουρισμός και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν εν όψει πανδημίας και κλιματικής αλλαγής, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως εξήγησε και παρουσιάζουμε συνοπτικά, η συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ ανέρχεται στο 20%. Ενώ, χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε τουριστικές περιοχές για εργασία κάθε σεζόν, που αποτελεί τη βασική τους βιοποριστική πηγή.

Εν μέσω πανδημίας, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των τουριστών, έχουν επέλθει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις τόσο στον κάδο, όσο και στην εστίαση. Ενώ, η επανεκκίνησή του θα βοηθηθεί σημαντικά με το να κρατηθεί χαμηλά το ικό φορτίο.

Σχετικά λοιπόν με το που πάει ο τουρισμός και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η κλιματική αλλαγή, που μέσω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της καταστροφής καλλιεργειών από ακραία καιρικά φαινόμενα και την επιμήκυνση διαστημάτων καύσωνα, εν τέλει επηρεάζεται και ο τουρισμός. 

Διότι μπορεί να αυξηθεί εν τέλει η θερμή, θερινή σεζόν, ωστόσο θα δημιουργήσει πρόβλημα με την υδροδότηση, αλλά και τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που θα πρέπει κάπως να καλυφθούν (ανάγκες κλιματισμού για παράδειγμα). Ενώ, πηγές θα συνεχίσουν να εξαντλούνται με μεγαλύτερη κατανάλωση πηγών, μεταφορών, μεγαλύτερα λιμάνια που με τη σειρά τους θα παράγουν περισσότερα απόβλητα, περισσότερα απορρίμματα.

Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να τα σχεδιάσουμε ολιστικά, για να μη φτάσει εκείνη η στιγμή και είμαστε απροετοίμαστοι. Αν θέλουμε να έχουμε, όπως είπατε πάρα πολύ σωστά, ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν. Αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο τουρισμό στη χώρα.”

Ως το 2050 η Ευρώπη θα είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος

“Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Πρώτον, ξέρετε ότι η Ελλάδα στηρίζει την αυξημένη περιβαλλοντική φιλοδοξία της Ευρώπης ώστε να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και μέχρι το 2050 η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. 

Τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό; Πρέπει να αναβαθμίσουμε το κτιριακό μας απόθεμα. Τα κτίρια καταναλώνουν στην Ελλάδα περίπου το 40% της ενέργειας η οποία χρησιμοποιείται. 

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι άμα τα αναβαθμίσουμε ενεργειακά, θα χρειάζεται να ξοδεύουμε λιγότερη ενέργεια για να τα κλιματίζουμε το καλοκαίρι ή να τα θερμαίνουμε τον χειμώνα.

Αυτό σημαίνει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, άρα μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όλα αυτά εμείς σχεδιάζουμε να τα κάνουμε αξιοποιώντας χρήματα και από το ΕΣΠΑ και από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.”

Στοχευμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχειακών υποδομών

“Συγκεκριμένα για τον τουρισμό, ήδη έχει ανακοινωθεί και σχεδιάζουμε μέχρι τον Ιούνιο να καταθέσουμε πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση ακριβώς των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα. 

Με αυτόν τον τρόπο και θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και θα τους βοηθήσουμε ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, που σημαίνει ότι θα έχουν μικρότερο κόστος

Άρα, πετυχαίνουμε δύο πράγματα με μία δράση: και μείωση του κόστους και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Και τελικά παρέχουμε ένα προϊόν σαφώς αναβαθμισμένο, ένα τουριστικό προϊόν από τη στιγμή που προστατεύει το περιβάλλον, άρα προσθέτουμε αξία και αναβαθμίζουμε τον ελληνικό τουρισμό. 

Ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε έναν τουρισμό με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα. Έναν πράσινο τουρισμό, όπου αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό θα προσδώσει αξία, δηλαδή θα μπορέσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας από τη στιγμή που θα έχουν αυτό το επιπλέον πλεονέκτημα.”

Χρηματοδότηση

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, και τη λογική του first come, first served, ο Κ. Σκρέκας δήλωσε ότι είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να “ρίξουμε χρήματα στην αγορά, να προχωρήσουν οι επενδύσεις και αυτός πραγματικά είναι ο πιο γρήγορος τρόπος.”

Σχετικά με το αν είναι δίκαιος τρόπος διανομής, εκτιμά ότι είναι, ενώ σχετικά με το αν είναι ο πιο εστιασμένος για να επιτευχθεί η μέγιστη ενεργειακή εξοικονόμηση και μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση με τα υπάρχοντα χρήματα, εκτιμά ότι δεν είναι, αλλά όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, όλοι χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση.

Ο υπουργός δήλωσε ότι “έχουμε προγραμματίσει 100 εκατ. από το ΕΣΠΑ και έχουμε εντάξει 500 εκατ., μισό δισ. δηλαδή, στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση στις επιχειρήσεις. Μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Άρα, εμείς αν θεωρήσουμε ότι είναι 600  εκατ. περίπου η δημόσια δαπάνη, καταλαβαίνετε ότι με τη μόχλευση περιμένουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 – 3 χρόνια να αξιοποιηθούν ακριβώς για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων”.

Ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες;

“Πρώτον, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών. Δηλαδή, το κέλυφος, ώστε να βελτιώσουμε τη θερμοδιαπερατότητα. Συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. 

Θα στηρίξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε ακόμα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας πάρα πολύ σημαντικά. Σας είπα ότι στόχος μας είναι να καταστήσουμε κλιματικά ουδέτερα τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Θα αυξήσει πάρα πολύ την προστιθέμενη αξία. 

Θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες που δεν θα επηρεάζουν το κλίμα και το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ζητάμε να έχουμε μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας παρεχόμενες υπηρεσίες, άρα μεγαλύτερο έσοδο τελικά και για τους ξενοδόχους και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία. 

Επίσης, επιλέξιμες δαπάνες. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Διαχείριση εξοικονόμησης νερού. Διαχείριση απορριμμάτων. Σας είπα ότι περισσότεροι τουρίστες, περισσότεροι επισκέπτες, σημαίνει περισσότερες πηγές, περισσότερο νερό. Παράγουν περισσότερα απορρίμματα. Θα πρέπει να τα διαχειριστούμε με έναν απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. 

Όλα αυτά τα προωθούμε και θα είναι επιλέξιμες δαπάνες μέσα από το πρόγραμμα το οποίο, μέχρι τον Ιούνιο επαναλαμβάνω, θα ανακοινώσουμε.

Χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να καταθέσουν τις παρεμβάσεις τους για να χρηματοδοτηθούν. 

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι;

“Σας είπα ότι θέλουμε να απλώσουμε στην οικονομική βάση και τον τουριστικό κλάδο, να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, που σημαίνει ότι θέλουμε πολλοί να μπορούν να είναι επιλέξιμοι σε αυτό το πρόγραμμα. 

Πολλοί. Άρα, θα κατευθύνουμε χρήματα σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο πραγματικά και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ίδιους, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους παρεπόμενους κλάδους, συνοδούς κλάδους που θα υποστηρίξουν και θα πραγματοποιήσουν αυτές τις κατασκευές. 

Δουλεύει, είναι έργα μηχανικού. Δουλεύει η οικοδομή με αυτόν τον τρόπο, άρα θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αυτό το πρόγραμμα.”

Πώς θα είναι η επιλεξιμότητα; – Ο ρόλος της “βαθμοημέρας”

“Η επιλεξιμότητα φυσικά θα έχει τα οικονομικά κριτήρια, τα οποία γνωρίζετε ότι ισχύουν για να χρηματοδοτηθεί κάποιος από Ευρωπαϊκά χρήματα. 

Άρα, δεν θα πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση και τα λοιπά. Θα υπάρχουν φυσικά κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση. Περιοχές όπου έχουμε εισαγάγει τον όρο της «βαθμοημέρας»

Δηλαδή πόσες ημέρες του χρόνου είναι πολύ ψυχρές ή πολύ θερμές, άρα ξοδεύουμε πολλή ενέργεια να ψύχουμε ή να ζεσταίνουμε αντίστοιχα, να κλιματίζουμε ή να θερμαίνουμε τα κτίρια. 

Αυτό θα είναι ένα κριτήριο που και σε αυτό το πρόγραμμα θα έχει σημαντική θέση, για να μπορέσουμε να προτεραιοποιήσουμε και επαναλαμβάνω, μιλάμε πια όχι για μία επιλογή τού όποιος πρόλαβε πρώτος αυτός θα λάβει την υποστήριξη. 

Θα υπάρχουν κριτήρια συγκεκριμένα αξιολόγησης, στα οποία θα καταλήξουμε σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και με συζήτηση με εσάς, γιατί αυτό θα βγει στη διαβούλευση, ώστε να έχουμε απόλυτα αντικειμενικά, δίκαια και σωστά κριτήρια ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα.”

Θα υπάρχει λίστα προτεραιοποίησης

“Άρα, θα υπάρχει λίστα προτεραιοποίησης. Θα υπάρχουν επιλαχόντες και κάθε φορά που εμείς θα αναζητούμε και θα βρίσκουμε πηγές χρηματοδότησης, θα μπορούμε να εντάσσουμε τους επιλαχόντες ακριβώς σε αυτό το πρόγραμμα και θα μπορούν να χρηματοδοτούνται. 

Και θα ξέρει ο καθένας πού είναι η σειρά του και πότε πρόκειται να μπορέσει να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αναβαθμίσει την επιχείρησή του και το κατάλυμά του”, κατέληξε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ TAP μεταφέρει το πρώτο δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΝέο αρνητικό ρεκόρ με 649 διασωληνωμένους – Πού εντοπίζονται τα 2.785 νέα κρούσματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ