Αρχική Διάστημα Άγνωστα ως τώρα βακτήρια ανακαλύφθηκαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Άγνωστα ως τώρα βακτήρια ανακαλύφθηκαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

0
ΔΔΣ
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Φωτογραφία της NASA από Pixabay.
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία που συνεργάζονται με τη NASA ανακάλυψαν τώρα τέσσερα στελέχη βακτηρίων που ζουν σε διαφορετικά μέρη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) – τρία από τα οποία ήταν, μέχρι τώρα, εντελώς άγνωστα στην επιστήμη!

Τρία από τα τέσσερα στελέχη απομονώθηκαν το 2015 και το 2016. Το ένα βρέθηκε σε εναέρια ομάδα των ερευνητικών σταθμών ISS, το δεύτερο βρέθηκε στο ενσωματωμένο στον ISS παρατηρητήριο της ESA, Cupola, το τρίτο βρέθηκε στην επιφάνεια του τραπεζιού και το τέταρτο βρέθηκε σε ένα παλιό φίλτρο HEPA που επέστρεψε στη Γη το 2011.

Και τα τέσσερα στελέχη ανήκουν σε μια οικογένεια βακτηρίων που βρίσκονται στο έδαφος και το γλυκό νερό και εμπλέκονται στο σχηματισμό του αζώτου, στην ανάπτυξη των φυτών και μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή των παθογόνων των φυτών. Βασικά, είναι από τα καλά βακτήρια που θα θέλετε να έχετε γύρω εάν μεγαλώνετε φυτά.

Ίσως αναρωτιέστε τι κάνουν αυτά τα βακτήρια του εδάφους μέχρι τον ISS, αλλά οι αστροναύτες που ζουν στο διαστημικό σταθμό καλλιεργούν μικρές ποσότητες τροφίμων εδώ και χρόνια, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκαν μικροοργανισμοί που σχετίζονται με τα φυτά.

Ένα από τα στελέχη – το εύρημα φίλτρου HEPA – αναγνωρίστηκε ως ένα γνωστό είδος που ονομάζεται Methylorubrum rhodesianum.

Τα νέα είδη

Ωστόσο, τα άλλα τρία υποβλήθηκαν σε αλληλουχία και βρέθηκαν ότι ανήκουν σε όλα στο ίδιο και προηγουμένως άγνωστο είδος, και τα στελέχη ονομάστηκαν IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 και IIF4SW-B5.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον γενετιστή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Swati Bijlani, πρότεινε να ονομάσει το νέο είδος Methylobacterium ajmalii μετά τον Ajmal Khan, έναν διάσημο Ινδό επιστήμονα βιοποικιλότητας. Ενώ, αυτό το νέο εύρημα σχετίζεται επίσης στενά με ένα ήδη γνωστό είδος που ονομάζεται M. indicum.

“Η ανάπτυξη φυτών σε ακραία μέρη όπου οι πόροι είναι ελάχιστοι, καθιστούν απαραίτητη την απομόνωση νέων μικροβίων που βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης των φυτών υπό αγχωτικές συνθήκες”, εξήγησαν ο Kasthuri Venkateswaran και ο Nitin Kumar Singh από την ομάδα JPL της NASA.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι γνωρίζουμε ήδη ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν υπό τις σκληρές συνθήκες του ISS, η ομάδα έξέτασε τα τέσσερα στελέχη μέσω γενετικής ανάλυσης για να αναζητήσει γονίδια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ανάπτυξης των φυτών.

“Ολόκληρο το συγκρότημα αλληλουχίας γονιδιώματος αυτών των τριών στελεχών του ISS που αναφέρεται εδώ θα επιτρέψει τον συγκριτικό γονιδιωματικό χαρακτηρισμό των απομονωμένων ISS με αντίστοιχους της Γης σε μελλοντικές μελέτες”, γράφει η ομάδα στη σχετική μελέτη.

Θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτοβιώσιμων καλλιεργειών σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές

“Αυτό θα βοηθήσει περαιτέρω στον εντοπισμό γενετικών καθοριστικών παραγόντων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι υπεύθυνοι για την προώθηση της ανάπτυξης των φυτών υπό συνθήκες μικροβαρύτητας και να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτοβιώσιμων φυτικών καλλιεργειών για μακροπρόθεσμες διαστημικές αποστολές στο μέλλον.”

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα από τα στελέχη ISS – IF7SW-B2T – είχε πολλά υποσχόμενα γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των φυτών, συμπεριλαμβανομένου ενός γονιδίου για ένα ένζυμο απαραίτητο για την κυτοκίνη, το οποίο προάγει την κυτταρική διαίρεση στις ρίζες και τους βλαστούς.

Υπάρχει πολύ περισσότερη έρευνα που πρέπει να γίνει εδώ – οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι έχουν πάρει μόνο μια μικρή ιδέα από την μικροβιακή ποικιλότητα στις επιφάνειες του διαστημικού σταθμού. Περίπου 1.000 δείγματα έχουν ήδη συλλεχθεί στο ISS, αλλά ακόμα περιμένουν ένα ταξίδι πίσω στη Γη.

Με πληροφορίες από sciencealert.com

Διαφήμιση