Αρχική Καταστροφές 10 χρόνια μετά: Ενός λεπτού σιγή για την καταστροφή στην Φουκουσίμα

10 χρόνια μετά: Ενός λεπτού σιγή για την καταστροφή στην Φουκουσίμα

0
Πρωθυπουργός Ιαπωνίας Yoshihide Suga Τόκιο Behrouz Mehri Reuters
O Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yoshihide Suga στο Τόκιο αποδίδει φόρο τιμής. Φωτό: Behrouz Mehri /Reuters
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που ένας σεισμός και ένα τσουνάμι πυροδότησαν την τραγωδία στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η Ιαπωνία γιορτάζει σε εθνικό επίπεδο για να θυμηθεί και να τιμήσει τις χιλιάδες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Ενώ, στις 14:46 (07:46 ώρα Ελλάδος), συμβολικά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, την ώρα που η Ιαπωνία δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τα ψυχικά τραύματα που άφησε πίσω της η καταστροφή και η απώλεια.

Οι επιζώντες προσευχήθηκαν για τα θύματα και θυμήθηκαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, παραβρέθηκε στο συμβολικό μνημόσυνο στο Τόκιο και συμπύκνωσε στις δηλώσεις του την αίσθηση που αφήνει σήμερα το θλιβερό γεγονός:

“Είναι ακόμη «αφόρητο» να συλλογιστούμε τα συναισθήματα εκείνων που έχασαν τους αγαπημένους τους. Η Ιαπωνία δεν πρέπει να “ξεχάσει ποτέ” τα διδάγματα από την καταστροφή.
Η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους”.

Ο αυτοκράτορας Naruhito εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του και είπε ότι η Ιαπωνία πρέπει να χτίσει ένα ισχυρότερο έθνος για το μέλλον.

Τι συνέβη στις 11 Μαρτίου του 2011

Η αρχή του “ντόμινο” της καταστροφής ξεκίνησε τη στιγμή που σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011.

Ο σεισμός – ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που καταγράφηκαν – “χτύπησε” υπεράκτια και προκάλεσε ένα πανύψηλο τσουνάμι που έφτασε στη στεριά μέσα σε μισή ώρα.

Ένα κύμα ύψους 19 μέτρων καταγράφηκε στην παραλιακή πόλη Miyako του νομού Iwate.

Στο νομό Miyagi, το τσουνάμι σάρωσε κυριολεκτικά έως και 6 χιλιόμετρα από την ενδοχώρα.

Ενώ συνολικά, κατέστρεψε περίπου 400 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Η επόμενη μέρα της καταστροφής διαρκεί έως σήμερα

epa picture alliance 2 μερες μετά την καταστροφη στο κατεστραμένο Kammiishi της Iwate
2 μέρες μετά την καταστροφή στο κατεστραμμένο Kammiishi της επαρχίας Iwate Φωτό: epa /picture alliance

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη βορειοανατολική περιοχή. Δέκα χρόνια αργότερα, 42.565 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 35.725 από τη Φουκουσίμα, δεν κατάφεραν ακόμη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής ακτογραμμής της Ιαπωνίας έχει οχυρωθεί με τεράστιες μύτες από σκυρόδεμα ύψους 15 μέτρων. Όταν ολοκληρωθεί, το συνολικό μήκος του θα καλύπτει 432 χιλιόμετρα.

Οι ζώνες απαγόρευσης παραμένουν σε 9 δήμους της Φουκουσίμα που περιβάλλουν το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο. Αυτό αντιπροσωπεύει το 2,4% των νομαρχιακών εκτάσεων, που εντάσσονται στο 10% της αρχικής ζώνης απαγόρευσης.

Τα ραδιενεργά απορρίμματα αντιστοιχούν σε 11 κλειστά στάδια μπέιζμπολ

Περίπου 14 εκατομμύρια τόνοι – αρκετοί για να γεμίσουν 11 κλειστά στάδια μπέιζμπολ – ραδιενεργού εδάφους, δέντρων και άλλων απορριμμάτων από τα περίχωρα της Φουκουσίμα παραμένουν σε σάκους απορριμμάτων που συσσωρεύονται σε προσωρινά σημεία αποθήκευσης.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η καταστροφή ώθησε ορισμένες χώρες να επανεξετάσουν την πυρηνική ενέργεια. Ενδεικτικά, μετά από αρκετούς μήνες, το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε ώστε να καταργήσει πλήρως την ατομική ενέργεια μέχρι το τέλος του 2022.

Κόστος ανάκαμψης για την Ιαπωνία

Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 32 τρισεκατομμύρια γιεν (295 δισεκατομμύρια δολάρια / 247 δισεκατομμύρια ευρώ) για την ανάκαμψη της περιοχής. Αυτό περιλαμβάνει κεφάλαια για την κατασκευή δρόμων, θαλάσσιων θαλασσών και σπιτιών και υποστήριξη για τη διαβίωση των ανθρώπων.

Η Tokyo Electric Power Company, ο διαχειριστής του κατεστραμμένου εργοστασίου, δήλωσε ότι το δικό της κόστος για την ανάκαμψη θα ανέλθει συνολικά σε 21,5 τρισεκατομμύρια γιεν. Αυτό θα καλύψει τον παροπλισμό του πυρηνικού σταθμού τις επόμενες δεκαετίες, την αποζημίωση για όσους εκκένωσαν και την απολύμανση ραδιενεργών υλικών που βρίσκονται έξω από το χώρο του εργοστασίου.

 

Με πληροφορίες από DW, AP, AFP, Reuters.

 

Διαφήμιση