Αρχική Επιλεγμένα X. Θεοχάρης: Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός – Μέριμνα για εμβολιασμούς στον...

X. Θεοχάρης: Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός – Μέριμνα για εμβολιασμούς στον κλάδο

0
Χάρης Θεοχάρης

Σύνταξη: ecozen.gr

Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τον τουριστικό κλάδο με έκτακτα μέτρα εν μέσω πανδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ενώ, θα υπάρξει μέριμνα για προτεραιότητα εμβολιασμού των επαγγελματιών του κλάδου. Ο υπουργός εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Από τις έξι” ότι υπάρχει σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει, όπως έχει πράξει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, με 24 δισ. ευρώ τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ σε αυτή τη μάχη που δίνουμε για το 2021. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αγωνία και αμφιβολία ότι ενδέχεται να σταματήσει πρόωρα η στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και όλων των υπόλοιπων κλάδων, όπως της εστίασης” είπε χαρακτηριστικά.

Η μισή επιστρεπτέα προκαταβολή μετατρέπεται σε επιχορήγηση

Εξήγησε ακόμη, ότι η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπει την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχορήγηση. “Ενώ στην Ισπανία και σε άλλες χώρες δόθηκε μόνο δανεισμός στις επιχειρήσεις, στην Ελλάδα μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής του 50% στις τελευταίες εκδοχές της είναι μη επιστρεπτέο, δηλαδή επιχορήγηση”

Λύνεται το ζήτημα των ξεναγών

Σχετικά με τα επιμέρους μέτρα που προβλέπονται ανέφερε ότι “το Υπουργείο μας δίνει περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων. Κλείνει επίσης και το θέμα με τους ξεναγούς, οι οποίοι είναι διπλά χτυπημένοι. Και ο τουρισμός το 2020 ήταν σαφώς χαμηλότερος από τα προηγούμενα έτη, αλλά και όσοι επισκέπτες ήρθαν στην Ελλάδα, προτίμησαν την απομόνωση, αποφεύγοντας τις επισκέψεις σε πολυσύχναστα μέρη, όπως τα μουσεία. Όμως, δουλέψαμε αμέσως, μαζί με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να ενταχθούν και οι ξεναγοί στο πρόγραμμα στήριξης. Σε λίγες ημέρες το ζήτημα αυτό θα θεωρείται λυμένο”.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι “η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πριν από λίγες ημέρες, υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους, σχεδόν με τους περσινούς όρους. Αυτό αποτελεί απόδειξη κοινωνικής ευθύνης από τη πλευρά των ξενοδόχων, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε”.

Τελικά πέρυσι κλείσαμε με 4,3 δισεκ. ευρώ έσοδα

Παράλληλα, ο Χ. Θεοχάρης απαντώντας με ποσοστά στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα των ΜΕΘ, αλλά και στο ζήτημα εσόδων από τον τουρισμό, αναφέροντας αναλυτικά:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε ‘μαντάρα’ ως κυβέρνηση και το ίδιο κάνει και ως αντιπολίτευση – παρόλο που ειδικεύεται σε αυτή. Μας παρέδωσε ένα ΕΣΥ με αναμονή στις ΜΕΘ, ενώ ούτε πέρυσι ούτε φέτος, εν μέσω πανδημίας, παρατηρείται αναμονή με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα απολογηθούμε για τα λάθη της Κομισιόν. Θα πιέσουμε ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη. Δυστυχώς όμως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούν και δεν έχουν καμία σοβαρότητα.

Τα μόνα λάθος νούμερα που ξέρω είναι οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Φάμελλου και της κας Νοτοπούλου, που έκαναν συνεχώς λόγο για έσοδα 3 δισ. ευρώ από το άνοιγμα του τουρισμού πέρσι ενώ τελικά κλείσαμε με 4,3 δισ. Αυτό είναι 35% πάνω από ό,τι υπολόγιζαν στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι γεμάτα πιάτα στις οικογένειες των συμπολιτών μας που εργάζονται στον Ελληνικό Τουρισμό».

Επανερχόμενος στο σχέδιο του υπουργείου, δήλωσε ότι “έχουμε καταστρώσει σχέδιο για το πώς θα ανοίξει ο τουρισμός, το οποίο συμπεριλαμβάνει μέριμνα ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του κλάδου. Το σχέδιο των ενεργειών θα εξεταστεί από τους ειδικούς και το άνοιγμα θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας”.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here