Αρχική Πολιτισμός Το Υποβρύχιο Μουσείο Καννών άνοιξε τις πόρτες του

Το Υποβρύχιο Μουσείο Καννών άνοιξε τις πόρτες του

0
υποβρύχιο μουσείο Καννών
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τις πόρτες του άνοιξε στη 1 Φεβρουαρίου 2021, το εντυπωσιακό Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών, στη Γαλλία. Πρόκειται για ένα διαφορετικό μουσείο αφού οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα εκθέματα με στολή δύτη και να απολαύσουν μία ξεχωριστή εμπειρία.

Το Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών είναι η πρώτη εγκατάσταση του Βρετανού γλύπτη, Jason Decaires Taylor στη Μεσόγειο, ο οποίος σημειώνεται μάλιστα ότι είναι και ο δημιουργός του πρώτου υποβρύχιου πάρκου γλυπτικής στον κόσμο, του Υποβρύχιου Μουσείου Molinere.

υποβρήχιο μουσείο

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να περιηγηθούν μεταξύ έξι μνημειωδών διαστάσεων μάσκες, με ύψος πάνω από 6 μέτρα η κάθε μία και βάρος δέκα τόνων, τοποθετημένες σε βάθος από δύο ως τρία μέτρα πάνω στην άσπρη άμμο του πυθμένα της θάλασσας στο προστατευόμενο τμήμα της νήσου Sainte-Margueritte.

jason decaires taylor underwater museum cannes
Εικόνα: @jasondecairestaylo

Το έργο ήταν παραγγελία του δημάρχου David Lisnard για αυτό και η εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκε από το Δημαρχείο των Καννών.

Το μουσείο που περιβάλλεται από κρυστάλλινα νερά και βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή, χρειάστηκε περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η ιστορία των έργων

Ο Βρετανός καλλιτέχνης εξήγησε ότι τα έξι έργα βασίζονται σε πορτρέτα μελών της τοπικής κοινότητας, από τον ογδοντάχρονο ψαρά Μορίς μέχρι την εννιάχρονη μαθήτρια Δημοτικού, Ανούκ.

Κάθε πρόσωπο μάλιστα αποτελείται από δύο τμήματα, με το εξωτερικό τμήμα να μοιάζει με μάσκα.

Το θέμα της μάσκας συνδέεται ευθέως με την ιστορία της νήσου Sainte-Margueritte, γνωστής ως τόπου φυλάκισης του «Ανθρώπου με το Σιδηρούν Προσωπείο», του διασημότερου φυλακισμένου όλων των εποχών, που γνωρίζουμε από το μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά.

Επιπλέον, η σχισμένη στα δύο μάσκα λειτουργεί και ως μεταφορά για τον ωκεανό: το ένα τμήμα της απεικονίζει τη δύναμη και ανθεκτικότητα, το άλλο την ευθραυστότητα και την αποσύνθεση.

μάσκα
Εικόνα: @jasondecairestaylor

«Από τη στεριά, βλέπουμε την επιφάνεια (της θάλασσας), ήρεμη και γαλήνια ή δυνατή και μεγαλοπρεπή», τόνισε ο Jason Decaires Taylor.

«Αυτή είναι η θέα της μάσκας της θάλασσας. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια υπάρχει ένα εύθραυστο οικοσύστημα σε λεπτή ισορροπία – ένα οικοσύστημα που για χρόνια υποβαθμίζεται και ρυπαίνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Διαφήμιση