Αρχική COVID-19 Πώς επηρεάστηκαν οι ρευματοπαθείς από την πανδημία – Πρωτοφανής πίεση στα συστήματα...

Πώς επηρεάστηκαν οι ρευματοπαθείς από την πανδημία – Πρωτοφανής πίεση στα συστήματα υγείας

0
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πρωτοφανής είναι η πίεση που δέχονται τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα “παράπλευρες απώλειες” σε άλλες παθήσεις, όπως συνέβη χαρακτηριστικά με τους ρευματοπαθείς, όπου χρόνια ασθενείς σημειώνουν αισθητή επιδείνωση της κατάστασής τους.

Ενδεικτικά, το 46.6% έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας τους χειροτέρευσε από την αρχή της πανδημίας, 57% κινδύνευσαν να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές και 45.9% να πάθουν κατάθλιψη. Επιπλέον, πολλοί ανέφεραν αυξημένο κάπνισμα (23,5%) και κατανάλωση αλκοόλ (7%), καθώς και αύξηση βάρους (21,1%).

Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν στο φως από τη διαδυκτικακή έρευνα REUMAVID, στην οποία συμμετείχαν 1.800 ασθενείς από επτά ευρωπαϊκές συλλόγους ασθενούς από ισάριθμες χώρες. Aπό τη χώρα μας συμμετείχε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.). 

Αξιοσημείωτο είναι ότι άνω του 50% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον ρευματολόγο τους, ενώ στο 1/3 από αυτούς δεν δόθηκε εναλλακτική ημερομηνία.    

Τα περιοριστικά μέτρα και o εγκλεισμός έχουν δυσκολέψει τους ασθενείς να ακολουθήσουν τις συμπληρωματικές θεραπείες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία τους.

Σχεδόν 50% σταμάτησε τη σωματική άσκηση

Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους, που έκαναν σωματική  άσκηση, την σταμάτησαν κατά την διάρκεια του lockdown, και περισσότεροι από τους μισούς διέκοψαν την ψυχολογική ή ψυχιατρική τους θεραπεία. 

Ο σκοπός της έρευνας REUMAVID ήταν να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, της έγκαιρης διαχείρισης των ρευματικών παθήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ενισχύσει την περαιτέρω  διαχείριση τους καθώς εξελίσσεται η πανδημία.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούν μόνο να μετρηθούν από τα κρούσματα της COVID-19, αλλά και από τον αριθμό των ανθρώπων που η υγεία τους παραμελείται λόγω των περιορισμένων πόρων για τον χειρισμό και των δυο προβλημάτων. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας για να διασφαλιστεί  η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης  για τις ευπαθείς ομάδες, τόνισε η κα Καίτη Αντωνοπούλου, που εκπροσωπεί την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. στο working group για την έρευνα.

Είναι αναγκαίο ο ασθενής να αισθάνεται ασφαλής και να έχει  εγγυημένα ποιοτική φροντίδα υγείας σε καταστάσεις  κρίσης , διασφαλίζοντας την βέλτιστη φροντίδα και ευεξία. Τα αποτέλεσμα της REUMAVID στοχεύουν στην ενίσχυση της ενημέρωσης για το πόσο σημαντική είναι η συνέχισης της ύπαρξης  των ιατρικών  ραντεβού και των συμπληρωματικών θεραπειών στα άτομα με ρευματικές παθήσεις, και ταυτόχρονα η παροχή αξιόπιστων  πληροφοριών σχετικά με τους τρόπους που μπορεί η πανδημία να επηρεάσει τους ίδιους και τις θεραπείες τους. 

Διαφήμιση