Αρχική COVID-19 Οι Βρετανοί ταξιδιώτες ετοιμάζουν “βαλίτσες” για ηλιόλουστους προορισμούς

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες ετοιμάζουν “βαλίτσες” για ηλιόλουστους προορισμούς

0
τουρισμός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ταξιδιώτες όλου του κόσμου αναμένουν τη στιγμή που θα είναι ξανά σε θέση να ταξιδέψουν και να απολαύσουν αυτή την αγαπημένη εμπειρία. Με τον ερχομό του καλοκαιριού έρχονται και οι ελπίδες ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός, που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού, θα επανακάμψουν.  Ελπίδες που ενισχύει και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον με την ανακοίνωση του, ότι τα διεθνή ταξίδια ενδέχεται να ξεκινήσουν ξανά περί την 17η Μαΐου. Από την άλλη, τα αισιόδοξα “φτερά” των Βρετανών ταξιδιωτών κόβουν οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξακολουθούν να αποθαρρύνουν ή να περιορίζουν τους ξένους ταξιδιώτες.

Αύξηση κατά 500% στις κρατήσεις ταξιδιωτικών πακέτων

Χαρακτηριστικά, οι Βρετανοί δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι ενώ στοιχηματίζουν ότι η Ευρώπη θα τους υποδεχτεί ακριβώς την στιγμή που θα ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Απόδειξη της αισιοδοξίας τους μάλιστα, αποτελεί το γεγονός ότι οι κρατήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 500% σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα, κάτι το οποίο επηρεάστηκε και από την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον για τα διεθνή ταξίδια, όπως αναφέρει η TUI.

Ελλάδα, Τουρκία και Βαλεαρίδες Νήσοι είναι οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί.

Σημειώνεται ότι, αυτή η αυξημένη τάση για αναζήτηση τουριστικών καλοκαιρινών προορισμών σε ηλιόλουστα μέρη, υπήρξε παρόμοια και το καλοκαίρι του 2020.

Στις ΗΠΑ μάλιστα, που οι περιορισμοί από το lockdown, διαφέρουν με τις Ευρώπης, τα ταξίδια διασκέδασης σε ηλιόλουστα μέρη της χώρας, όπως για παράδειγμα στο Μαϊάμι διατηρούνται σταθερά.

Διακοπές πολυτελείας

Μάλιστα, μετά από έναν χειμώνα δύσκολο γεμάτο περιορισμούς και εφόσον οι εργαζόμενοι εξ’ αποστάσεως έχουν αποταμιεύσει χρήματα, η ζήτηση σε ξενοδοχεία πολυτελείας και all-inclusive θέρετρα σε ηλιόλουστες τοποθεσίες αυξάνεται σταθερά.

Οι Βρετανοί φαίνεται πως αναζητούν ταξιδιωτικά πακέτα στο εξωτερικό και λόγω της περιορισμένης προσφοράς εξοχικών σπιτιών για διακοπές και της περιορισμένης χωρητικότητας ξενοδοχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα η τιμή διαμονής σε μερικά παραθεριστικά θέρετρα στη Βρετανία έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Richard Clarke, αναλυτή στην Bernstein:

  • ενδέχεται να υπάρχει προσφορά 31-44 εκατομμυρίων δωματίων σε ξενοδοχεία και ιδιωτικές ενοικιάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο
  • η ζήτηση θα μπορούσε να φθάνει έως και τα 57 εκατομμύρια τον Αύγουστο
  • πιθανόν να υπάρξουν ελλείψεις διαθεσιμότητας σε άλλες μεγάλες αγορές όπου οι άνθρωποι συνήθως πραγματοποιούν διακοπές εκτός της χώρας τους το καλοκαίρι, όπως η Γερμανία και η Σκανδιναβία

Η επιτυχία δεν είναι σίγουρη

Ωστόσο, παρά τις “ετοιμασίες” των Βρετανών για διακοπές σε άλλες χώρες, οι πόρτες στα θέρετρα της ηπειρωτικής Ευρώπης παραμένουν κλειστές.

Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρού lockdown, με τις παραλίες τους να μένουν κλειστές, τουλάχιστον και για τα επόμενα δύο σαββατοκύριακα.

Μάλιστα, η διαδικασία εμβολιασμού αργεί στην Ευρώπη αργεί σε σχέση με εκείνη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βέβαια, ίσως η οικονομική ανάγκη να ωθήσει χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Πορτογαλία και η Ισπανία να ανοίξουν τα σύνορα τους, καθώς ο διεθνής τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας τους.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα, πιέζει για την καθιέρωση “διαβατηρίων εμβολιασμού” ώστε να μπορέσει να ξεκινήσουν τα ταξίδια. Μάλιστα, έχει ήδη κάνει συμφωνία με το Ισραήλ που επιτρέπει στους ανθρώπους να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών μόλις ανοίξουν ξανά τα διεθνή ταξίδια, ενώ όπως αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρης Θεοχάρης στο Bloomberg News, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες ανάλογες συμφωνίες. Η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

 

 

Διαφήμιση