Αρχική Επιλεγμένα Αυστηρότερες ποινές για σεξουαλικά αδικήματα – Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη (βίντεο)

Αυστηρότερες ποινές για σεξουαλικά αδικήματα – Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη (βίντεο)

0
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αλλάζει ο ποινικός κώδικας με αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, μεταξύ άλλων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, που ανακοίνωσε την Πέμπτη από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στη συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

Τι αλλάζει

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας και εφαρμόζονται επιπλέον θεσμικές πρωτοβουλίες ώστε:

 • Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας
 • Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια.
 • Συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα
 • Δημιουργείται ειδικό μητρώο για όσους δουλεύουν με παιδιά και εφήβους με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής
 • Εγκαινιάζεται η κεντρική διαδικτυακή πύλη Metoo.gov.gr
 • Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας)
 • Θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης
 • θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν (πχ “open door”: εργασιακές συναντήσεις με ανοικτή πόρτα)
 • θεσπίζεται δυνατότητα υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης (δικαστικά)
 • θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας που αφορά και ενσωματώνει το δημόσιο τομέα
 • Επέκταση του προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία για το σεβασμό και του άλλου φύλου και της διαφορετικότητας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε σχετικά ότι ο διττός σκοπός που αφορά τόσο την πρόληψη, όσο και την αυστηροποίηση των ποινών, είναι να “ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος και να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη”.

“Σπάσε τη σιωπή”

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, ανάρτησε ένα βίντεο στους λογαριασμούς του σε facebook και twitter καλώντας όλους να “σπάσουν τη σιωπή” και να μιλήσουν και στηρίζοντας το κίνημα #metoo στη χώρα μας. Το βίντεο συνοδεύεται από το κείμενο: “Μαζί σπάμε την σιωπή. Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι μόνος”.

Δείτε το βίντεο με το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη:

 

Συνεχίζεται ο Διάλογος στη Βουλή

Αυτή την ώρα συνεχίζεται ο Διάλογος στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός μιλά κατά την τριτολογία του, επισημαίνοντας ότι το κίνημα δεν έχει πολιτικό χρώμα αλλά ότι το στηρίζει ως πρωθυπουργός θεσμικά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here