Αρχική COVID-19 Πώς οι selfie των τουριστών μπορούν να μεταδώσουν το COVID-19 σε γορίλες

Πώς οι selfie των τουριστών μπορούν να μεταδώσουν το COVID-19 σε γορίλες

0
γορίλας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι selfie των τουριστών θέτουν τους γορίλες στο κίνδυνο να προσβληθούν από COVID-19.
Αυτό αποκαλύπτουν εμπειρογνώμονες της πρωτοβάθμιας διατήρησης στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε έρευνα μελέτησαν σχεδόν 1.000 δημοσιεύσεις Instagram, στην Ανατολική Αφρική.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες ήταν αρκετά κοντά στα ζώα, ενώ τραβούσαν τις φωτογραφίες. Και μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό, ειδικά επειδή οι περισσότεροι δεν φορούσαν μάσκες προσώπου.

Οι ερευνητές περιέγραψαν τα ευρήματα ως «πολύ ανησυχητικά». Επισημαίνοντας τον  πραγματικό κίνδυνο υψηλής μετάδοσης ασθενειών μεταξύ των τουριστών και των γοριλών.

«Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε και να επιβάλλουμε τους κανονισμούς περιοδείας, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Γκάσπαρ Βαν Χαμ.

Για να διασφαλίσουμε ότι οι πρακτικές πεζοπορίας δεν θέτουν σε κίνδυνο περαιτέρω αυτούς τους ήδη απειλούμενους μεγάλους πιθήκους».

Οι τουρίστες φορούν σπάνια μάσκα

«Στις φωτογραφίες που αναλύσαμε, βρήκαμε ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται γορίλες φορούσαν σπάνια μάσκες προσώπου. Κάτι που αυξάνει τις δυνατότητες μετάδοσης ασθενειών μεταξύ των ανθρώπων και των γοριλών, εξηγεί η Δρ Μαγκνταλένα Σβένσον, λέκτορας βιολογικής ανθρωπολογίας στην Oxford Brookes.

Με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συνηθίζουν να φορούν μάσκες προσώπου, ελπίζουμε ότι στο μέλλον η χρήση μάσκας προσώπου θα γίνει κοινή πρακτική στην πεζοπορία-γορίλα».

Ο κίνδυνος ασθενειών σε γορίλες

Σύμφωνα με τους βιολόγους, υπήρξαν πολλά παραδείγματα όπου γορίλες έχουν αναπνευστικές ασθένειες που απαντώνται συνήθως σε ανθρώπους.

«Οι γορίλες είναι ευαίσθητοι σε αναπνευστικές ασθένειες. Και μπορεί να παρουσιάζουν ισχυρότερα συμπτώματα από τους ανθρώπους και προφανώς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία», εξήγησε η Μάρθα Ρόμπινς, συντηρητής στο Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας, στο Forbes.

Στο παρελθόν, άλλα κρούσματα της νόσου έχουν επηρεάσει τους μεγάλους πιθήκους παρόμοια με τους ανθρώπους.

Από το 2002-2003, ο Έμπολα σκότωσε 5.500 απειλούμενους δυτικούς γορίλες στο Ιερό του Λόσι στη Δημοκρατία του Κονγκό. Με τον ιό να προκαλεί το ένα τρίτο των θανάτων των γοριλών από τη δεκαετία του 1990.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι μια παρόμοια εξάπλωση του COVID-19 θα καταστρέψει επίσης τους υπόλοιπους μεγάλους πληθυσμούς πιθήκων.

Γιατί πρέπει να σταματήσουν οι selfies

Τον περασμένο μήνα, το IUCN εξέδωσε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που ζητούσαν να σταματήσουν να μοιράζονται selfies.
Λόγω ανησυχιών ότι οι φωτογραφίες ενδέχεται να οδηγούν το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτής της εβδομάδας, φαίνεται ότι οι φωτογραφίες του Instagram μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το ζήτημα και εδώ.

 

Διαφήμιση