Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Σαγκάη: Διάδρομος αεροδρομίου έγινε εντυπωσιακό πάρκο αναψυχής

Σαγκάη: Διάδρομος αεροδρομίου έγινε εντυπωσιακό πάρκο αναψυχής

0
Xuhui Runway Park copywrights Sasaki
Xuhui Runway Park copywrights Sasaki
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε πάρκο άθλησης και αναψυχής μετατράπηκε ο διάδρομος του αεροδρομίου Λόνγκουα στη Σαγκάη και δεν είναι πρωτότυπο, αλλά το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας παγκόσμιας τάσης.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, στην περιοχή Xuhui Riverfront ήταν το μόνο που εξυπηρετούσε την κινέζικη πόλη ως το 1949 και μετά από συνεχή λειτουργία τουλάχιστον 80 ετών, έκλεισε τις εγκαταστάσεις του το 2011.

Με αεροδιάδρομο που χρονολογείται στο 1948, μήκους 1,94 χιλιομέτρων και πλάτους 80 μέτρων, έγινε η κατάλληλη παλέτα για το αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki που θα έδινε τώρα σάρκα και οστά στο project Xuhui Runway Park.

Στόχος της εταιρείας ήταν η δημιουργία “διαδρόμου της σύγχρονης ζωής”, διατηρώντας ταυτόχρονα στοιχεία από την ιστορία του, αξιοποιώντας βιώσιμες πρακτικές.

Βυθισμένοι κήποι Copywrights Sasaki
Βυθισμένοι κήποι στο Xuhui Runway Park-Copywrights Sasaki

Πλέον, πεζοί κυκλοφορούν σε διαφορετικά διαζώματά του, όπως οι βυθισμένοι κήποι ή το δάσος της βροχής. Εντυπωσιακή αίσθηση αφήνει στον επισκέπτη η εναλλαγή ανοδικής και καθοδικής πορείας σε σημεία με θέα που αποτελεί σαφή αναφορά της εμπειρίας του να βρίσκεσαι μέσα σε αεροπλάνο.

Ενώ, τα παγκάκια σε σχήματα τμημάτων αεροσκάφους, οι κολώνες φωτισμού σε σχήμα φτερών και σημεία που διατηρήθηκαν σκοπίμως, παραπέμπουν στην αεροναυπηγική ιστορία του χώρου.

Παιδική χαρά copywrights Sasaki
To τμήμα του διαδρόμου που έχει μετατραπεί σε παιδική χαρά στο Xuhui Runway Park -copywrights Sasaki

Παράλληλα, το ευρύτερο Xuhui Runway Park διαθέτει παιδική χαρά, ανοικτό χώρο με γκαζόν που δύναται να φιλοξενήσει μέχρι και 3.500 άτομα, άλσος για παρατήρηση πουλιών, τον κήπο των αρωμάτων, κήπο με πεταλούδες και τρία συντριβάνια, στο ένα εκ των οποίων χρησιμοποιείται επεξεργασμένο βρόχινο νερό.

Να σημειωθεί ότι στο πάρκο φιλοξενούνται είδη άγριας ζωής, μεταξύ των οποίων φυτά από το Δέλτα του ποταμού Γιαγκ-Τσε και 2.227 δέντρα συνολικά.

Ενώ, από κάθε άποψη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό:

Runway to the future Xuxui Runway Park copywrights Sasaki
Διάδρομος στο μέλλον – Xuxui Runway Park – copywrights Sasaki
Διαφήμιση