Αρχική Ενέργεια Πού βρίσκεται η πιο βιώσιμη πισίνα της Ευρώπης

Πού βρίσκεται η πιο βιώσιμη πισίνα της Ευρώπης

0
βιώσιμη πισίνα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πιο βιώσιμη πισίνα της Ευρώπης, που παράγει 500 τόνους λιγότερο CO2 ετησίως, βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Και συγκεκριμένα στο VUB, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, στην πανεπιστημιούπολη του Έτερμπεεκ.

Η εγκατάσταση κατασκευάστηκε αρχικά το 1989. Αλλά προβλήματα που σχετίζονται με τη δομή και την ενεργειακή απόδοση αυξάνονταν μετά από τόσα χρόνια χρήσης.
Και αποφασίστηκε η ανακαίνιση της να γίνει με τον πιο οικολογικό τρόπο.

Μετά από μερικά χρόνια εργασίας, η πισίνα έχει πλέον γίνει σύμβολο τεχνολογίας που περιορίζει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον.
Διαθέτει πέντε λωρίδες και μια δεξαμενή επτά επί 12,5 μέτρων με κινητό δάπεδο, επιτρέποντας μαθήματα σε διαφορετικά βάθη.

500 τόνοι λιγότεροι CO2 ετησίως

  • Η νέα εγκατάσταση παράγει επίσης 500 τόνους λιγότερο CO2 ετησίως από ότι στο παρελθόν.
  • Με την επεξεργασία και τη συλλογή βροχής και λυμάτων, η πισίνα καταναλώνει 70% λιγότερο νερό από μια μέση δημόσια πισίνα. Αυτό εξοικονομεί κατά μέσο όρο 10 εκατ. λίτρα νερού ετησίως.
  • Η κατανάλωση ενέργειας έχει ελαχιστοποιηθεί χάρη στην αποτελεσματική τεχνολογία. Όπως το εργοστάσιο συμπαραγωγής, ένα σύστημα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα από την καύση βιομάζας.

βιώσιμη πισίνα

Οι μονάδες χειρισμού αέρα έχουν ενσωματωθεί στην ανάκτηση ενέργειας που χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας. Ουσιαστικά, η ενέργεια που βγαίνουν από τον αέρα επαναφέρεται στην πισίνα.

Το σύστημα συνδυάζει παραγωγή θερμότητας και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το σύστημα συμπαραγωγής χρησιμοποιείται για την πισίνα. Και το άλλο 40% για την υπόλοιπη πανεπιστημιούπολη.

Η συνολική επένδυση για το έργο ανέρχεται σε 7.8 εκατ. ευρώ. Και πάνω από 2 εκατ. προήλθαν από την πολιτική συνοχής της ΕΕ.

 

Διαφήμιση