Αρχική Καταστροφές Πώς μία Ισραηλινή εταιρεία στη Γάζα παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα

Πώς μία Ισραηλινή εταιρεία στη Γάζα παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα

0
νερό Γάζα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας έχει από καιρό έλλειψη πόσιμου νερού. Η ισραηλινή εταιρεία Watergen έχει βρει έναν τρόπο να παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα, για να βοηθήσει τους κατοίκους.

Μία ηλιακή γεννήτρια νερού εξάγει πόσιμο νερό απευθείας από τον αέρα. Το νέο έργο λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες. Και με την διαδικασία ηλιακής ενέργειας κάνει εξαγωγή πόσιμου νερού απευθείας από τον αέρα.
Το μηχάνημα, αφού καταγράψει την υγρασία, την συμπυκνώνει σε νερό. Και στη συνέχεια το φιλτράρει αμέσως σε πόσιμο.

νερό Γάζα

Παραγωγή έως 6.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα

Η εταιρεία έχει αναπτύξει ατμοσφαιρικές γεννήτριες νερού που μπορούν να παράγουν 5.000 έως 6.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα. Ανάλογα με την υγρασία του αέρα.

  • Όταν το επίπεδο υγρασίας του αέρα είναι πάνω από 65%, μπορούν να παράγουν περίπου 5.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα.
  • Μπορούν να παραχθούν επιπλέον 1.000 λίτρα όταν το επίπεδο υγρασίας υπερβεί το 90%.

Τα τρία μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί σε νοσοκομεία και δημόσιους χώρους για άτομα που έχουν ανάγκη στα παλαιστινιακά εδάφη.

Και λειτουργούν από την ομάδα από την ομάδα της κοινωνίας των πολιτών Damour, επειδή οι ισραηλινές εταιρείες δεν μπορούν να εργαστούν στη Γάζα.

Η Watergen έχει δωρίσει δύο μηχανήματα, που κοστίζουν 61.000 δολάρια το καθένα, στη Γάζα.
Ένα τρίτο μηχάνημα στάλθηκε στη Λωρίδα από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας της Arava, από το νότιο Ισραήλ.

νερό Γάζα

“Είναι σαφές ότι έπρεπε να βοηθήσουμε τους γείτονες μας πρώτα”

“Στόχος μας ήταν να παρέχεται σε όλους στη Γη πόσιμο νερό, λέει ο λέει ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας Watergen, Michael Mirilashvili.
Και είναι σαφές ότι έπρεπε να βοηθήσουμε τους γείτονες μας πρώτα”.

Δηλώνει επίσης στεναχωρημένος που δεν μπορεί να δει τα μηχανήματα του να παράγουν νερό, καθώς απαγορεύεται στους Ισραηλινούς να μπουν στη Λωρίδα.

Τα λίγα μηχανήματα που λειτουργούν στη Γάζα, δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση για τα 2 εκατομμύρια κατοίκους.

“Όμως, είναι μια αρχή”, δήλωσε ο Fathi Sheikh Khalil, μηχανικός της παλαιστινιακής ομάδας κοινωνίας των πολιτών Damour.

Η Watergen έχει αναπτύξει το σύστημα αυτό σε περισσότερες από 80 χώρες. Ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν διαθέτουν υδάτινες υποδομές. Όπως η Ινδία και το Ουζμπεκιστάν.

Αλλά και σε πιο ανεπτυγμένες περιοχές που υποφέρουν από ξηρασία, όπως η Καλιφόρνια.

νερό

Η έλλειψη νερού στη Λωρίδα της Γάζας

Η Λωρίδα της Γάζας από καιρό δεν έχει αρκετές ποσότητες πόσιμου νερού. Από την κατάληψη της περιοχής από τη Χαμάς το 2007, 2 εκατομμύρια κάτοικοι αντιμετώπισαν συνοριακό αποκλεισμό από το Ισραήλ.

Οι χρόνιες διακοπές ρεύματος έχουν οδηγήσει σε αυξημένη μόλυνση του νερού. Ο υδροφόρος ορίζοντας έχει υποβαθμιστεί από την εισβολή αλμυρού νερού. Και έχει μολυνθεί από ρύπους. Καθιστώντας τα περισσότερα διαθέσιμα νερά αλμυρά και επικίνδυνα για κατανάλωση. Ο πληθυσμός βασίζεται στην εισαγωγή εμφιαλωμένου νερού.

Αλλά και σε τοπικούς πωλητές που αντλούν νερό από το έδαφος και το αφαλατώνουν πριν από την πώληση. Ωστόσο, αυτό είναι επικίνδυνο. Η UNICEF εκτιμά ότι τα δύο τρίτα αυτού του νερού έχουν ήδη μολυνθεί κατά την παράδοση τους.

νερό

Μόνο το 3% των υδάτων της Γάζας πληροί τα διεθνή πρότυπα

Μόνο το 3% των υδάτων της Γάζας πληροί τα διεθνή πρότυπα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Μελέτες έχουν συνδέσει την αύξηση των ποσοστών πέτρας στα νεφρά και την υψηλή συχνότητα διάρροιας στη Γάζα με την κατανάλωση κακού νερού.

Αρκετοί εργάζονται για την επίλυση της έλλειψης νερού στην περιοχή. Συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποστηρίζει μια τεράστια μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

 

 

 

Διαφήμιση