Αρχική Special Topics Πώς η καλλιέργεια ξύλου σε εργαστήριο, σώζει τα δάση

Πώς η καλλιέργεια ξύλου σε εργαστήριο, σώζει τα δάση

0
ξύλο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το ξύλο είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα και χρήσιμα υλικά στη γη. Το πρόβλημα, είναι ότι η ανάγκη ξύλου οδηγεί στην αποψίλωση των δασών. Και όταν ένα δέντρο κοπεί θα χρειαστούν δεκαετίες για να μεγαλώσει στη θέση του, ένα άλλο.

Τι γίνεται όμως αν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε ξύλο σε εργαστήριο; Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) είχαν την ιδέα να καλλιεργήσουν ξύλο στο εργαστήριο.
Αν και είναι ακόμα νωρίς, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ξύλα φτιαγμένα από κύτταρα φύλλων, όπως αναφέρουν σε μια νέα μελέτη.

Τραπέζια και καρέκλες κατασκευασμένα από ξύλο εργαστηρίου

Τραπέζια και καρέκλες κατασκευασμένα από ξύλο εργαστηρίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της αποψίλωσης των δασών. Μία τεχνική που στόχο έχει να μειώσει το περιβαλλοντικό κόστος της δασοκομίας.

Η κατανάλωση ξύλου και η εκκαθάριση δασικών περιοχών για πρόσβαση σε αρόσιμες εκτάσεις είχε ως αποτέλεσμα την παγκόσμια απώλεια πάνω από 500.000 τετραγωνικών μιλίων φυσικών δασών μεταξύ του 1990 και του 2016. Μια περιοχή περίπου δυόμισι φορές το μέγεθος της Γαλλίας.

ζίννια

Ζωντανά κύτταρα από ένα φυτό

Οι επιστήμονες εξήγαγαν ζωντανά κύτταρα από ένα φυτό ζίννια. Τα φυτά προέρχονται από τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική. Και είναι γνωστά για τα πολύχρωμα λουλούδια τους.
Άρχισαν να αναπτύσσουν ιστούς φυτού τύπου ξύλου σε εσωτερικούς χώρους χωρίς χώμα ή ηλιακό φως. Καλλιεργώντας τα κύτταρα σε ένα υγρό μέσο ανάπτυξης, το οποίο του επέτρεψε να μεταβολιστεί και να αναπτυχθεί.

Στη συνέχεια μετέφεραν τα κύτταρα σε ένα πήκτωμα και τα βελτίωσαν. Οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν τα κύτταρα σε δομή τύπου ξύλου με ένα μείγμα δύο ορμονών που ονομάζονται αυξίνη και κυτοκίνη.
Των οποίων η χρήση τους επέτρεψε να ελέγξουν την παραγωγή των κυττάρων της οργανικής πολυμερούς λιγνίνης. Η οποία είναι υπεύθυνη για τη σταθερότητα σε ξύλο.

Ουσιαστικά, τα κύτταρα καλλιεργούνται και αναπτύσσονται για να σχηματίσουν μια άκαμπτη, σαν ξύλο δομή. Χρησιμοποιώντας φυτικές ορμόνες που μιμούνται ξύλο από πραγματικά δέντρα.

Τα φυτικά κύτταρα είναι παρόμοια με τα βλαστοκύτταρα, με την έννοια ότι μπορούν να γίνουν οτιδήποτε εάν προκαλούνται.

Με την τροποποίηση της σκληρότητας στο εργαστήριο, οι επιστήμονες σύντομα θα μπορέσουν να παράγουν έτοιμα αντικείμενα με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών.

τραπέζι

Τεχνική για φτηνά έπιπλα

Οι επιστήμονες λένε ότι η μέθοδος δεν περιορίζεται από την εποχικότητα, το κλίμα ή τη διαθεσιμότητα των τοπικών πόρων.

Οι ερευνητές του MIT είναι πεπεισμένοι πως οι τεχνολογικές εξελίξεις σύντομα θα οδηγήσουν σε μια εποχή εργαστηριακών προϊόντων ξύλου.
Η τεχνική θα μπορούσε να επιτρέψει την πλήρη ανάπτυξη των φτηνών επίπλων, αντί να απαιτείται η παραβίαση των δέντρων για κατασκευαστές επίπλων όπως το IKEA.

Διαφήμιση