Αρχική Περιβάλλον Οι πάγοι λιώνουν με ανησυχητική ταχύτητα

Οι πάγοι λιώνουν με ανησυχητική ταχύτητα

0
λιώσιμο πάγων
Διαφήμιση

Η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών και οι συνέπειες της έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Οι πάγοι της Γης λιώνουν και μάλιστα με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από ότι 30 χρόνια πριν.

Μία μελέτη που χρησιμοποιεί δορυφορικές παρατηρήσεις σε συνδυασμό με μαθηματικά μοντέλα της παγκόσμιας τήξης, έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει την παραπάνω θεωρία.

Ο Τόμας Σλέιτερ του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία, σχολίασε μάλιστα στο Reuters: «Ήταν έκπληξη για μένα να δω μια τόσο μεγάλη μεταβολή σε μόλις τρεις δεκαετίες».

Από το 1994 έως το 2017, η Γη έχασε 28 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύει η ομάδα του Σλέιτερ στην επιθεώρηση Cryosphere.

Παράλληλα, μέσα στο ίδιο διάστημα, ο ρυθμός απώλειας πάγου επιταχύνθηκε από τους 0,8 τρισεκατομμύρια τόνους το χρόνο στους 1,3 τρισεκατομμύρια τόνους, μια αύξηση κατά 65%.

Ανταρκτική και Γροιλανδία σημειώνουν την μεγαλύτερη απώλεια πάγου

Σημειώνεται ότι, η Ανταρκτική και η Γροιλανδία, είναι οι δύο περιοχές με την μεγαλύτερη απώλεια πάγου.

«Αν και απώλεια πάγου παρατηρείται σε όλες τις περιοχές που εξετάσαμε, οι απώλειες στα καλύμματα πάγου της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επιτάχυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σλέιτερ.

«Τα καλύμματα πάγου ακολουθούν πλέον τα χειρότερα σενάρια θέρμανσης που ορίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Οι μεγαλύτερες απώλειες αφορούν τον θαλάσσιο πάγο που επιπλέει στην Αρκτική (7,6 τρισεκατομμύρια τόνοι) και γύρω από την Ανταρκτική (6,5 τρισεκατομμύρια τόνοι).

Ωστόσο, οι απώλειες αυτές δεν ανεβάζουν τη στάθμη της θάλασσας, αφού αφορούν πάγο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα. Και ο όγκος του πάγου είναι μικρότερος από τον όγκο του υγρού νερού με ίδιο βάρος.

Το λιώσιμο των ορεινών παγετώνων

Παράλληλα, το λιώσιμο των ορεινών παγετώνων αντιστοιχεί στο 22% της ετήσιας απώλειας πάγου. Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι παγετώνες αντιστοιχούν μόνο στο 1% του συνολικού πάγου στη Γη.

Το ήμισυ των απωλειών αφορά τους πάγους της ξηράς, συμπεριλαμβανομένης της τήξης 6,1 τρισεκατομμυρίων τόνων πάγου σε ορεινούς παγετώνες, 3,8 τρισεκατομμύρια τόνους στη Γροιλανδία και 2,5 τρισεκατομμύρια τόνους από την ηπειρωτική Ανταρκτική.

Οι αρνητικές επιπτώσεις

Όλη αυτή η απώλεια πάγου είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά 3,5%. Η άνοδος της στάθμης έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρωπότητα, καθώς για κάθε ένα εκατοστό ανόδου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο πλημμυρών και ίσως χρειαστούν μετεγκατάσταση.

Είναι γεγονός, ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ωστόσο στην Αρκτική ο ρυθμός ανόδου είναι σήμερα περίπου τρεις φορές ταχύτερος.

Το καλοκαίρι του 2019, ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική συρρικνώθηκε στα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Η ανησυχία των κλιματολόγων είναι πλέον μεγάλη καθώς φοβούνται ότι, σε μερικές δεκαετίες η Αρκτική θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα τα καλοκαίρια.

 

Διαφήμιση