Αρχική Καταστροφές Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει 12 νέα είδη ωκεανών

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει 12 νέα είδη ωκεανών

0
Κατάδυση - καταδυτικό κέντρο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τουλάχιστον δώδεκα είδη βαθέων υδάτων των ωκεανών ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στον Ατλαντικό, ανέφερε το BBC New.

Μετά από πέντε χρόνια έρευνας, επιστήμονες του έργου ATLAS, ένα διατλαντικό σχέδιο αξιολόγησης και διαχείρισης βαθέων υδάτων για την Ευρώπη, ανακάλυψαν νέα είδη θαλάσσιων βρύων, μαλακίων και κοραλλιών.

Αν και μεγάλο μέρος των βαθέων υδάτων παραμένει ανεξερεύνητο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η οξίνιση των ωκεανών, θα μπορούσαν να απειλήσουν τα είδη βαθέων υδάτων και τους βιότοπους τους.

Ελάχιστα γνωρίζουμε για τον πυθμένα της θάλασσας

“Μπορούμε ακόμα να πούμε ότι έχουμε καλύτερους χάρτες της επιφάνειας της Σελήνης και του Άρη από ό, τι του πυθμένα της θάλασσας, δήλωσε ο καθηγητής George Wolff, χημικός ωκεανών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Έτσι, όποτε πάμε στον βαθύ ωκεανό, βρίσκουμε κάτι νέο. Όχι μόνο μεμονωμένα είδη αλλά ολόκληρα οικοσυστήματα.”

Ο καθηγητής Murray Roberts από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου περιέγραψε τη σημασία των κοινοτήτων βαθέων υδάτων. Όπως αυτές που δημιουργούνται από κοράλλια και σφουγγάρια.

“Εάν καταστραφούν από ανθρώπινες χρήσεις, τα ψάρια δεν θα έχουν τίποτα. Και η λειτουργία αυτών των ολόκληρων οικοσυστημάτων χάνεται για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό δήλωσε ο Murray Roberts στο BBC News.

Όπως το τροπικό δάσος είναι ένα σημαντικό μέρος για τη βιοποικιλότητα στη γη, το ίδιο ισχύει και για τα βάθη της θάλασσας. Υπάρχουν σημαντικά μέρη που πρέπει να προστατευθούν και κυρίως, είναι όλα συνδεδεμένα.”

Κατάδυση - καταδυτικό κέντρο

Η οξίνιση των ωκεανών, μειώνει τους βιότοπους βαθέων υδάτων

Η προστασία αυτών των τόπων, ωστόσο, θα μπορούσε να γίνει όλο και πιο δύσκολη. Οι ερευνητές του ATLAS διαπίστωσαν επίσης ότι η οξίνιση των ωκεανών, που προκαλείται από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα μειώνει τους βιότοπους βαθέων υδάτων.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, ο ωκεανός έχει απορροφήσει σχεδόν το ένα τρίτο όλων των εκπομπών, σύμφωνα με έρευνα του The Ocean Foundation. Αυτό οδήγησε την επιφάνεια του ωκεανού να οξυνθεί με αυξανόμενο ρυθμό.

“Ο ωκεανός διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Χρησιμεύοντας ως σημαντική καταβόθρα θερμότητας και άνθρακα, έγραψε το Ίδρυμα στην ιστοσελίδα του.

Ο ωκεανός φέρει επίσης το βάρος της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό αποδεικνύεται από τις αλλαγές στη θερμοκρασία, τα ρεύματα και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων ειδών, των ακτών και των βαθέων ωκεανών.”

Η ώθηση για την κατανόηση των οικοσυστημάτων βαθέων υδάτων συμπίπτει με την έναρξη της δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την επιστήμη των ωκεανών για την αειφόρο ανάπτυξη , η οποία θα ξεκινήσει το 2021.

Το 2017, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ένα επερχόμενο πλαίσιο για τη διασφάλιση της προστασίας και της βιώσιμης χρήσης του ωκεανού.

Μέχρι το 2030, το πρόγραμμα στοχεύει να κινητοποιήσει τις κοινότητες για να εμβαθύνει την επιστημονική κατανόηση του ωκεανού και να διαμορφώσει επιστημονικές πολιτικές και στρατηγικές μετριασμού.

Διαφήμιση