Αρχική Ειδήσεις Χατζηδάκης: Σε 3 βήματα η χορήγηση των συντάξεων – Πώς θα γίνονται...

Χατζηδάκης: Σε 3 βήματα η χορήγηση των συντάξεων – Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

0
Χρήματα, λεφτά, πληρωμή
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Επιταχύνεται το σύστημα συνταξιοδότησης στην Ελλάδα με διαρθρωτικές αλλαγές και τη χορήγησή τους σε τρία βήματα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, οι αιτούντες θα λάβουν αναδρομικά που θα ισούνται με τους μήνες καθυστέρησης από την αίτησή τους, ενώ η αίτηση για σύνταξη θα έχει τη μορφή φορολογικής δήλωσης. Ενώ, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για όσους έχουν κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης πριν από 10 μήνες και πρόκειται να πάρουν για παράδειγμα μηνιαία σύνταξη που ισούται με 384 ευρώ, τότε αυτοί θα λάβουν 10 x 384 = 3.840 ευρώ αναδρομικά.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις συντάξεις οι αιτήσεις των οποίων έχουν υποβληθεί πριν το 2018 και τόνισε ότι όσες συντάξεις έχουν καθυστερήσει 3-4 χρόνια, θα λάβουν χρήματα κανονικά.

Ειδική μέριμνα για “προβληματικά” ταμεία

Παράλληλα, θα διερευνηθεί η χρήση υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα για την καταχώρηση των στοιχείων και την προετοιμασία των φακέλων. Ο Κ. Χατχηδάκης σημείωσε ότι θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα για τα πιο προβληματικά ταμεία όπως το ΝΑΤ, ΤΣΑΥ, ΤΣΕΜΕΔΕ έτσι ώστε να προτεραιοποιηθούν αναλόγως

Ενώ, ανέφερε ότι έχει γίνει συζήτηση για την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων.

Δεν επηρεάζονται όσα ισχύουν για τις προσωρινές συντάξεις

Δεν επηρεάζονται όσα ισχύουν για την προσωρινή σύνταξη από την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας. Η ρύθμιση στην ουσία προβλέπει την άμεση καταβολή της σύνταξης σε όσους την αιτούνται και την καταβολή αναδρομικών αντίστοιχων με τον χρόνο που ήδη εκκρεμεί η αίτησή τους.

Το μέτρο αυτό σύμφωνα με τον υπουργό είναι μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων και άμεση εκπλήρωση μιας υποχρέωσης του ΕΦΚΑ.

Τα 3 βήματα χορήγησης συντάξεων

Πρώτο βήμα:Αμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η εθνική σύνταξη, όπως κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο εργασίας. Ενώ, για αυτούς που ήδη περίμεναν χορηγείται αναδρομικά, με τον τρόπο που έχει ήδη περιγραφεί.

Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να “τρέχει” κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα, ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη, εφόσον έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, στο επίπεδο που ήδη προβλέπεται από το νόμο.

Τρίτο βήμα: Η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την παράλληλη απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

Το νέο πλαίσιο έχει δύο εφαρμογές, που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία ετοιμάζεται:

  • Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, όπου θα καταχωρίσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους. Θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης για όλους τους μήνες της αναμονής.
  • Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη άμεσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Διαφήμιση