Αρχική Περιβάλλον Αρκτική: Η πλειοψηφία των μικροπλαστικών προέρχεται από τα ρούχα μας

Αρκτική: Η πλειοψηφία των μικροπλαστικών προέρχεται από τα ρούχα μας

0
ωκεανός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα μικροπλαστικά είναι παντού. Ούτε η πιο απομακρυσμένη περιοχή της Γης δεν ξεφεύγει από αυτά. Μάλιστα, τα μικροσκοπικά πλαστικά βρίσκονται σε όλους τους ωκεανούς με αποτέλεσμα να διεισδύουν μέσα στα ζώα και ως αποτέλεσμα και στην τροφή που τρώμε. Μία νέα έρευνα δίνει φως στην προέλευση των μικροπλαστικών. Από που λοιπόν προέρχεται αυτός ο ατελείωτος κατακλυσμός μικροπλαστικών;

Η μελέτη

Σε μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον ερευνητή ρύπανσης των ωκεανών, Peter Ross από την Ocean Wise Conservation Association στον Καναδά, οι επιστήμονες ανέλυσαν την κατανομή των μικροπλαστικών στον Αρκτικό Ωκεανό.

Για την ανάλυση οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα των μολυσματικών ουσιών από θαλασσινό νερό, που βρίσκονταν κοντά στην επιφάνεια, σε 71 τοποθεσίες στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένου και του Βόρειου Πόλου.

Παράλληλα, έλαβαν δείγμα και σε μεγαλύτερο βάθος, φτάνοντας μέχρι και 1.015 μέτρα από την επιφάνεια, στη θάλασσα Beaufort στα βόρεια της Αλάσκας και του Καναδά, συλλέγοντας μικροπλαστικά.

Το ποσοστό μικροπλαστικών στους ωκεανούς

Μπορεί να είναι ήδη γνωστό ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον παντού, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο, ο τρόπος κατανομής τους και η κλίμακα της μόλυνσης δεν έχει αποσαφηνιστεί, λένε οι ερευνητές.

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν την μέθοδο της Φασματοσκοπίας Υπερύθρου Μετασχηματισμού Fourier, για να επιβεβαιώσουν τον μέσο αριθμό μικροπλαστικών στην Αρκτική, ο οποίος ανέρχεται περίπου στα 40 μικροπλαστικά σωματίδια ανά κυβικό μέτρο ωκεανού νερού.

Να σημειωθεί ότι τα μικροπλαστικά στην ανατολική Αρκτική ήταν τρεις φορές περισσότερα από αυτά στη Δύση, όπως γράφουν οι ερευνητές στο έγγραφό τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίνες πολυεστέρα μεταφέρονται στον ανατολικό Αρκτικό Ωκεανό από τον Ατλαντικό Ωκεανό και πιθανώς και μέσω της ατμοσφαιρικής μεταφοράς από το νότο. Στη συνέχεια διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια και μετακινούνται στη δυτική Αρκτική.

Ο βασικός υπεύθυνος για την ρύπανση του ωκεανού

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο “ένοχος” είναι οι υφαντικές ίνες στα οικιακά λύματα, καθώς όταν πλένονται τα ρούχα απορρίπτονται πολυεστέρας και συνθετικές ίνες, τα οποία αποτελούν αιτία για την ρύπανση των ωκεανών.

Ένα μεμονωμένο είδος ένδυσης μπορεί να απελευθερώσει εκατομμύρια ίνες κατά τη διάρκεια ενός τυπικού οικιακού πλυσίματος. Παράλληλα, τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων μπορούν να απελευθερώνουν πάνω από 20 δισεκατομμύρια μικροΐνες ετησίως.

Η ανάγκη για παρακολούθηση της προέλευσης των μικροπλαστικών που προκαλούν την ρύπανση είναι αναγκαία και επιτακτική για να μπορέσουμε κάποτε να σταματήσουμε αυτήν την ύπουλη απειλή, όπως υποστήριξε και ο Ross says, σε βίντεο του το 2018.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση