Αρχική COVID-19 Ανύπαρκτα τα κρούσματα της γρίπης

Ανύπαρκτα τα κρούσματα της γρίπης

0
γρίπη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι απαγορεύσεις και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, σε συνδυασμό με τον αυξημένο εμβολιασμό κατά της γρίπης, που έφτασε τα 4,2 εκατ. άτομα συνέβαλαν ώστε να εξαφανιστούν κυριολεκτικά τα κρούσματα με εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ κατά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους 2021 (04–10 Ιανουαρίου 2021) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκε για ιό γρίπης ένα κλινικό δείγμα από νοσοκομείο το οποίο μάλιστα βρέθηκε και αρνητικό.

Σημειώνεται ότι η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2020 – 2021 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε την εβδομάδα 40/2020 (28 Σεπτεμβρίου – 04 Οκτωβρίου 2020) και θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα 20/2021 (17–23 Μαΐου 2021).

Δεν θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας από τη γρίπη

Κάθε χρόνο η γρίπη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον πληθυσμό ενώ ταυτόχρονα θέτει σε δοκιμασία τις δομές υγείας της χώρας. Κάτι που τουλάχιστον για φέτος δεν φαίνεται ότι θα συμβεί, προς μεγάλη ανακούφιση των υγειονομικών, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται εδώ και καιρό το σύστημα υγείας από τους πολίτες που νοσούν από κορονοϊό. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2019-20 καταγράφηκαν 233 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης τα οποία νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σημειώθηκαν 116 θάνατοι.

Ενώ η πλειονότητα των ασθενών αυτών και των ατόμων που τελικά κατέληξαν με γρίπη, ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης, η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε εμβολιαστεί.

Το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε κατά την περίοδο 2019-2020 ήταν ο υπότυπος γρίπης Α(Η3Ν2), με παράλληλη κυκλοφορία σε μικρότερο βαθμό και του υπότυπου Α(Η1Ν1).

Ποια είναι τελικά τα συμπτώματα της γρίπης

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα στο γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Σε τι διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα

 

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του κρυολογήματος συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.

 

Διαφήμιση