Αρχική Περιβάλλον Adrinet: Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

Adrinet: Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

0
δίχτυα βυθός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγάλο μέρος αυτής της ρύπανσης στην θάλασσα, προέρχεται από τα λεγόμενα “δίχτυα-φάντασμα”. Πρόκειται για τα χαμένα δίχτυα που βρίσκονται στον βυθό.

Το Adrinet είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που προσπαθεί να θέσει τέρμα στην βλάβη που προκαλούν στον βυθό αυτά τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα.

Σε αυτό το πρόγραμμα για την προστασία των θαλασσών συμμετέχουν τόσο επαγγελματίες ψαράδες όσο και δύτες.

Τα “δίχτυα-φάντασμα”, ασκούν πίεση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, με τα μακρο και μικροπλαστικά.

Τα ψάρια τρώνε το πλαστικό από αυτά τα δίχτυα, κι εμείς τρώμε τα μολυσμένα ψάρια.

Το πρόγραμμα Adrinet, συντονίζει η Ιταλία. Συμμετέχουν επίσης η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, δύο χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Και οι τρεις ασχολούνται με τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων των θαλάσσιων οικοσυστημάτων τους. Και αντιμετωπίζουν όλοι τις ίδιες προκλήσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Adrinet υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Το 85% των οποίων χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και το υπόλοιπο 15% από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες.

βυθός δίχτυα

Πως εντοπίζονται τα “δίχτυα-φάντασμα”

Χάρη σε ένα σύστημα ραδιοσυχνοτήτων, τα μικροτσίπ μπορούν να τοποθετηθούν στα δίχτυα. Και καθιστούν δυνατή την εντοπισμό τους εάν χαθούν. Αυτό τους βοηθά να ανακτηθούν γρήγορα.

Η ιχνηλάτηση των διχτυών καθιστά τους αλιείς υπεύθυνους για τον εξοπλισμό τους. Και παράλληλα βοηθά τις αρχές να βρουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τυχόν εγκαταλελειμμένα δίχτυα στη θάλασσα.

Έργα όπως το Adrinet καλωσορίστηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή, που ένα από τα καθήκοντα της είναι η ανάκτηση χαμένων διχτυών.

Επί του παρόντος βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας χάρτη αυτών των εγκαταλελειμμένων διχτυών.

Σε ένα χρόνο, έχουν ανακτήσει 6 τόνους χαμένων διχτυών. Κάτι που αντιστοιχεί σε 200.000 πλαστικά μπουκάλια στο βυθό.

 

Διαφήμιση