Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΝ: “Αστήριχτες οι καταγγελίες για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο Εξοικονομώ –...

ΥΠΕΝ: “Αστήριχτες οι καταγγελίες για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ”

0
Σπίτια
Διαφήμιση

Αστήριχτες χαρακτηρίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταγγελίες μέσω δημοσιεύματος σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και παρέχει διευκρινήσεις με σχετική ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ, αναφέρει, ότι αμέσως μόλις άρχισαν να διακινούνται φήμες και σενάρια περί χρήσεως παράνομου λογισμικού –και πριν το σχετικό δημοσίευμα της Δευτέρας-, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινώνησε άμεσα με την εξειδικευμένη εταιρεία πληροφορικής με την οποία έχει συμβληθεί και η οποία έχει την ευθύνη για το Πληροφοριακό Σύστημα.

Το λογισμικό αποκλείει κάθε πρόσβαση από εξωτερική πηγή

Η εταιρεία, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, και τότε υπογράμμισε –και τώρα επανέλαβε- ότι η ίδια η δομή του Πληροφοριακού Συστήματος –και οι προδιαγραφές ασφαλείας που ενσωματώνει- αποκλείουν την πρόσβαση στη βάση δεδομένων από εργαλεία ή εξωτερικές πηγές. Επομένως, τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα περί «χακαρίσματος» του συστήματος επιλογής αιτήσεων μέσω «πειραγμένου λογισμικού» δεν προκύπτουν από πουθενά και είναι εκτός πραγματικότητας.

Δεύτερον, η υποβολή της αίτησης δεν αυτοματοποιείται πλήρως. Διότι υπάρχουν αρκετά σημεία που για να συμπληρωθούν απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση (ανάρτηση αρχείων, διεπαφή με τρίτα συστήματα κλπ.).

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στο Υπουργείο για άλλη μια φορά από τον ανάδοχο του Πληροφοριακού Συστήματος, τα απαιτούμενα βήματα για την υποβολή της αίτησης ένταξης υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα και «περνάνε» από όλα τα απαιτούμενα στάδια και ελέγχους που προβλέπει το Πληροφοριακό Σύστημα, χωρίς να παρακάμπτεται κανένα.

Δικλείδες ασφαλείας σε διάφορα στάδια της διαδικασίας

Υπάρχουν με άλλα λόγια ισχυρές δικλείδες ασφαλείας σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, οι οποίες εγγυώνται τη διαφάνεια και τη νομιμότητά της (η είσοδος στο σύστημα μέσω των διαπιστευτηρίων ΤΑXISNET της ΑΑΔΕ, η ύπαρξη πιστοποιητικού ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων SSL κ.α.).

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ υπενθυμίζει ότι η ίδια διαδικασία και η ίδια πλατφόρμα είχε χρησιμοποιηθεί και στους δυο προηγούμενους κύκλους του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Ενώ, διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την διαδικασία και τις αιτήσεις που υποβάλλονται και προβαίνει συνεχώς σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και ενέργειες που απαιτούνται για την άρτια και ορθή διεξαγωγή του προγράμματος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥΠΕΝ: Επιτάχυνση της χορήγησης Προσφορών Σύνδεσης Σταθμών ΑΠΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ
Επόμενο άρθροΠροστασία για τουλάχιστον 6 μήνες, για όσους έχουν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2