Αρχική Ελλάδα Τουρκία -Ε.Ε. : Η Σύνοδος κορυφής, οι κυρώσεις και τα λάθη

Τουρκία -Ε.Ε. : Η Σύνοδος κορυφής, οι κυρώσεις και τα λάθη

0
toyrkia navtex
AP/FILE
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη 

Στην τελική ευθεία προς την κρίσιμη για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. (10 Δεκεμβρίου)η Αθήνα αναπτύσσει πολυμέτωπη διπλωματική προσπάθεια, προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξει σαφής κατανόηση από τους εταίρους, των παρελκυστικών κινήσεων αλλά και της ανάλογης ρητορείας που χρησιμοποιεί η Άγκυρα.

Ωστόσο οι παρελκυστικές κινήσεις μεταβλήθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα και  για μία ακόμα φορά σε απροκάλυπτη πρόκληση, καθώς η Άγκυρα εξέδωσε την Παρασκευή 4/11 νέα NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να προκαλέσει ταυτόχρονα και στο θρησκευτικό πεδίο (σε «μη πολεμικό» πεδίο) μεταβαίνοντας στην Αγ. Σοφία.

Εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου, η Αθήνα αναδεικνύει:

  • Τους συνεχείς ελιγμούς με τους οποίους η Τουρκική πλευρά επιχειρεί να διαφύγει των κυρώσεων.
  • Θέτει ζήτημα embargo σε πώληση όπλων στην Τουρκία.
  • Ενημερώνει και για την διάσταση του μεταναστευτικού και τον ρόλο της Άγκυρας, καθώς στην Σύνοδο θα εξετασθεί ολόκληρο το φάσμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων.

Συντονισμένες κινήσεις Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ 

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και αρκετούς αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων ενώ και ο Ν. Δένδιας κινείται στο επίπεδο των ομολόγων του.

Παράλληλα με τα ζητήματα που άπτονται των Ευρωτουρκικών σχέσεων, αναδεικνύεται νέα εμπλοκή στα θέματα της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Βουλγαρία θέτει βέτο στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αρνούμενη την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας για την Β. Μακεδονία. Η εμπλοκή αυτή οδήγησε σε τηλεδιάσκεψη του Νίκου Δένδια με Μαρία Ζαχάριεβα, χωρίς εμφανές αποτέλεσμα.

Πρόγραμμα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Ο ΥΠΕΞ μετέβη την Πέμπτη στην Λευκωσία από όπου παράλληλα με τις επαφές του εκεί θα πάρει μέρος σε τηλεδιάσκεψη στην 27η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Την επομένη θα βρεθεί στο Αμάν για την τριμερή υπουργική Ελλάδα Κύπρος Ιορδανία και… ακολουθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Δευτέρα και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), στο οποίο θα συμμετάσχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ελληνοτουρκικός διάλογος για… κωφούς

Στην τακτική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου προσδιόρισε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να ξεκινήσει κάποια διαδικασία Ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις σε βάθος χρόνου καθώς δεν αρκεί το Oruc Reis να σταματήσει για λίγες μέρες για να επαναλάβει πιθανώς μετά από μικρό χρονικά διάστημα τις ίδιες κινήσεις.

Η Τουρκική στάση πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια… Η Τουρκία έμπρακτα να δείξει ότι επιθυμεί την επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου.

 Άσκηση Μέδουσα στις ακτές της Αλεξάνδρειας

Άσκηση Μέδουσα
Άσκηση Μέδουσα

Παρόλα τα δυσμενή δεδομένα, η Ελλάδα συνεχίζει να διευρύνει το πλέγμα των συμμαχιών της. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπου είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και βεβαίως αναμένεται να παρακολουθήσει την τελική φάση της άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ, όπου φέτος είναι ιδιαίτερα διευρυμένη με την συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και ΗΑΕ.

Η Κυβέρνηση επιμένει ότι οι προηγούμενες αποφάσεις της Ε.Ε. είναι αρκετές για να ορίσουν το πλείστον των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Ο  Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τακτική ενημέρωση ανέφερε σχετικά:

«Μετά και από μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας , της κυπριακής δημοκρατίας αλλά και άλλων κρατών μελών, έχουμε τα συμπεράσματα της 1ης και 2ας Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία είναι σαφέστατα όσον αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν. Και έχουμε και το επόμενο Συμβούλιο του Νοεμβρίου στο οποίο έγινε  αναφορά του πρωθυπουργού σε  εμπάργκο όπλων. Και τα δύο θέματα αναμένεται να συζητηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα… όσον αφορά στην αλλαγή στάση της Τουρκίας περιμένουμε αυτή να έχει συνέχεια και συνέπεια και δεν θέλουμε να είναι προσχηματική…».

Οι διπλωματικές εκτιμήσεις για λάθη

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το σταθερό λάθος που διαπράττει η Αθήνα στην διαρκή διπλωματική διελκυστίνδα με την Άγκυρα, είναι η θεώρηση της Τουρκίας ως «κανονικό κράτος»  . Η θεωρία αυτή συμπληρώνεται από την εικόνα μιας ακραίας και παραβατικής ηγεσίας που όμως διαφέρει από τον λαό ο οποίος ενίοτε κρίνεται φιλειρηνικός και «Ελληνόφιλος». 

Όμως υπο το πρίσμα της κανονικότητας ενός  κράτους, θα περίμενε κανείς από την Τουρκία να αντιδράσει αναλόγως στην προοπτική επιβολής κυρώσεων από την Ευρώπη για την σταθερή παράνομη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την αδιαίρετη Κυπριακή θάλασσα, που συναποτελείται από τέσσερα  πελάγη (Κυλικιακό βόρεια, Φοινικικό ανατολικά, Αιγυπτιακό νότια και Παμφυλιακό ανατολικά).

Όμως σε όλη αυτήν την έκταση- όπου δηλαδή η Τουρκία παρανομεί συστηματικά από τον περασμένο Αύγουστο- πυροδοτεί ακατάπαυστα την κρίση με την Ελλάδα και την Κύπρο, εκδίδοντας NAVTEX ολοένα και πιο κοντά στις Ελληνικές νησιωτικές ακτές, κουρελιάζοντας  τις Ελληνικές «κόκκινες γραμμές», και χωρίς να μπορεί κανείς να την σταματήσει…

Κατά το γράμμα μιας πολιτικά ορθής εξέλιξης, η Αθήνα ανέμενε ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις ενέργειές της υπό την απειλή κυρώσεων που υπό κανονικές συνθήκες, θα έκαμπταν την τουρκική αλαζονεία. 

Μέχρι στιγμής  όμως, όλα συνηγορούν στην άποψη ότι η παραπάνω θεώρηση είναι λάθος από την αρχή ως το τέλος. Η τουρκική ηγεσία συνεχίζει με θράσος, εκβιασμούς  και φιλοπολεμικές πρακτικές να αλωνίζει στην Ανατ. Μεσόγειο ρισκάροντας την ειρήνη την οικονομία και την ευημερία του λαού της ,χωρίς- όπως θα αναμένονταν σε δυτικές δημοκρατίες- αντιδράσεις στο εσωτερικό της. Δείχνει δε με τον πλέον φανερό τρόπο ότι δεν προβληματίζεται στο ελάχιστο για την όξυνση που δημιουργεί, ούτε πτοείται από τις ευρώ-απειλές, προφανώς γιατί νιώθει σίγουρη με τους συμμάχους της  εντός και εκτός  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκία-Κατάρ /Συμφωνίες

Ερντογάν Σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί
Ερντογάν- Σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί

Οι δέκα συμφωνίες που υπέγραψε ο Τ. Ερντογάν με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο την Πέμπτη (26/11) στην Κωνσταντινούπολη, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις αναμενόμενες Ευρωπαϊκές «κυρώσεις».

Ο Σείχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, αγόρασε το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο διακινούνται μετοχές των σημαντικότερων κρατικών εταιρειών (μεταξύ αυτών και εταιρειών στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας), και οι οποίες ενδέχεται να πληγούν από τις Ευρωπαϊκές «κυρώσεις». Να σημειωθεί ότι στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης συμμετέχουν και Ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται αυτόνομα ή μέσω κατοχής μετοχών στην συνολική διαμόρφωση της Τουρκικής οικονομίας.

Έτσι ο Σεΐχης κλήθηκε για μία ακόμα φορά να σώσει τον Ερντογάν και την Τουρκία από την «καταστροφή», που θα επέφεραν πιθανές κυρώσεις της ΕΕ, εάν πράγματι κτυπούσαν σε νευραλγικά σημεία την πάσχουσα Τουρκική οικονομία.

Ιστορίες που κρατάνε καιρό

Συνολικά η Τουρκία έχει υπογράψει μέχρι σήμερα 62 Συμφωνίες με την διακυβέρνηση του Κατάρ ενώ σε δύο τουλάχιστον γνωστές περιπτώσεις έχει αιμοδοτήσει την Τουρκική οικονομία με δισεκατομμύρια…

Τι και εάν, ο Σείχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ-Θανί είναι λάτρης της Ελλάδας και ειδικότερα του Ιονίου πελάγους το οποίο επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι? Διαχρονικά «λάθη» της Αθήνας, φέρονται να είναι η αίτια που της έχουν στερήσει τα απαραίτητα ερείσματα στον βασιλικό οίκο της πλούσιας αυτής χώρας, που βρίσκεται στην είσοδο του Περσικού κόλπου.

Ο Σείχης του Κατάρ, συνοδευόμενος από κουστωδία υπουργών, στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, βοήθησε και πάλι την Τουρκία να γράψει στα υποδήματά της, τις επαπειλούμενες Ευρωπαϊκές «κυρώσεις».

Αγ. Συρίγος: “Το θέμα είναι ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν”

Ευρωπαϊκό ΣυμβούλιοΣτο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 Δεκεμβρίου, θα εξετασθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι περίφημες «κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, με το Βερολίνο να πρωτοστατεί στην ελάφρυνση των «ποινών». «Το θέμα δεν είναι η επιβολή κυρώσεων αλλά το ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν», ανέφερε με αυτογνωσία ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος, εκπρόσωπος της ΝΔ στο «διά περιφοράς» Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της Πέμπτης (26/11), στο οποίο οι εκπρόσωποι των κομμάτων  ενημερώθηκαν διαδοχικά από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια για τις πολύ σημαντικές ,πράγματι, συμφωνίες με τα Ην. Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την ίδια ημέρα, που ο Σεΐχης του Κατάρ προσέφερε «πατερίτσα» στον Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενημέρωση διευκρινίστηκαν πτυχές των κυρώσεων που έχουν οριστικοποιηθεί, για τις οποίες η Αθήνα περιμένει από τον περασμένο Ιούλιο. Ο θεμέλιος λίθος των κυρώσεων τέθηκε στο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 13ης Ιουλίου.

Η Αθήνα, μετά από εκείνην την συνεδρίαση του ΣΕΥ έδειξε ικανοποιημένη, διότι υπήρξε «ευρύτατη συναίνεση» να εκπονηθεί λίστα επιπλέον κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει περαιτέρω στην παραβατική συμπεριφορά της. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε…

Από τότε η Τουρκία έχει εκδώσει σειρά παράνομων Ναυτικών οδηγιών εντός της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, με την τελευταία NAVTEX να φθάνει σύμφωνα με αναλυτικές πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο ακόμα και μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, δηλαδή πίσω από την Ζώνη των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Καστελλόριζο Πολεμικό Ναυτικό
Όταν το πολεμικό ναυτικό της χώρας δημιούργησε πλωτό τοίχος στο Καστελλόριζο νωρίτερα το φθινόπωρο

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι «κυρώσεις» είναι στρατηγικού επιπέδου, καθώς δεν στρέφονται κατά προσώπων, όπως στην περίπτωση των κυρώσεων που αποφασίσθηκαν για την παράνομη εισβολή των Τουρκικών γεωτρύπανων στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κατά του ίδιου του Τουρκικού κράτους. Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούν, σε στρατηγικό επίπεδο, όπως έχουν μέχρι σήμερα γίνει γνωστές κινούνται:

  • Στην πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της προενταξιακής χρηματοδότησης, αλλά όχι και την οριστική παύση του Ευρωπαϊκού ονείρου της Τουρκίας.
  • Στην ανάκληση της Τελωνειακής Ένωσης η οποία δόθηκε στο παρελθόν στην Τουρκία με Ελληνική συγκατάθεση.
  • Στην διακοπή χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), ενώ η Τουρκική οικονομία καταρρέει και κανείς από τους δανειστές δεν θέλει να χάσει τα λεφτά του. 
  • Στην απαγόρευση πώλησης όπλων και οπλικών ανταλλακτικών, σε μία Τουρκία που έχει αναπτύξει δική της αμυντική βιομηχανία και λέει ότι μπορεί να κατασκευάσει μέχρι και αεροπλανοφόρο…

Απτόητη η Τουρκία, εκτός εάν….

Όμως, η Τουρκία , αποδεικνύεται δεν πτοείται από οικονομικές κυρώσεις.. Πόσο μάλλον όταν η ΕΕ τις …«εξετάζει» από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στην Άγκυρα να προετοιμαστεί, ενόσω παράλληλα  παρανομούσε σε βάρος δυο  κρατών μελών της ΕΕ ( Ελλάδας και Κύπρου).

Αυτό όμως ,που μάλλον που θα ταρακουνήσει την Τουρκία, δεν είναι οι οικονομικές κυρώσεις, αλλά η εδραίωση ενός απαγορευτικού πλαισίου για τον στρατιωτικό της εξοπλισμό. Η συνέχεια θα καταδείξει εάν το Βερολίνο υπηρετεί αποτελεσματικά την Ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη», ή απλώς τον πολιτικό βερμπαλισμό για μια …Ενωμένη Ευρώπη.

Διαφήμιση