Αρχική Special Topics TAP: Ξεκίνησε η μεταφορά πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου – Ορόσημο για το...

TAP: Ξεκίνησε η μεταφορά πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου – Ορόσημο για το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης

0
TAP1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μέρα ορόσημο η σημερινή για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAPAG) και το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης.

Σήμερα 31 Δεκεμβρίου ο TAP ξεκίνησε την μεταφορά των πρώτων ροών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι πρώτες ποσότητες αερίου έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Μέσω του σημείου διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία.
Καθώς και στην Ιταλία, μέσω του σημείου διασύνδεσης με την SNAMReteGas (SRG) στο Melendugno.

TAP5

Ιστορική μέρα για τον TAP και το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για τον αγωγό μας, καθώς επίσης και για τις φιλοξενούσες τον ΤΑΡ χώρες και το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, δήλωσε ο Luca Schieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP.

Ο ΤΑΡ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικτύου φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής ηπείρου, συμβάλλοντας σημαντικά στο στόχο της ενεργειακής μετάβασης.

Προσφέρουμε μία αξιόπιστη, οικονομικά αποδοτική και απευθείας διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο».

TAP2

Η δεύτερη φάση του market test το καλοκαίρι

Η Marija Savova, επικεφαλής Εμπορικής Λειτουργίας του TAP, πρόσθεσε: «Οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου συνιστούν πραγματικό ορόσημο για την αγορά αερίου της Ευρώπης.

Κι ενώ προσβλέπουμε στην παροχή μεταφορικών υπηρεσιών προς τους χρήστες του συστήματός μας (shippers) κατά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, αναμένουμε επίσης να ξεκινήσουμε και τη δεύτερη φάση του market test μας το καλοκαίρι.

Μία δεύτερη και δεσμευτική φάση. Αυτή θα επιστρέψει τη μελλοντική επέκταση του ΤΑΡ. Με τη δυνατότητα έως και διπλασιασμού της δυναμικότητας του αγωγού σε 20bcm/a (δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο).

Ο ΤΑΡ είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς και προσφέρει δυναμικότητα σε shippers που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν φυσικό αέριο σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές.

Ως νέα οδός εισαγωγής φυσικού αερίου, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου –μέρος του οποίου αποτελεί ο ΤΑΡ– ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων από-ανθρακοποίησης της ΕΕ.

TAP3

 

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα ShahDenizII του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη.

Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.

Ο TAP πρόκειται να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα σημεία εξόδου του ΤΑΡ στην Ελλάδα και την Αλβανία και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.

TAP4

Ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη

Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, ενώ προσφέρει αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου.

Ο TAP παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Στη διαφοροποίηση του ενεργειακού ανεφοδιασμού, καθώς και στην επίτευξη των στόχων από-ανθρακοποίησης.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

 

Διαφήμιση