Αρχική COVID-19 Συνεργασία AstraZeneca με το Ρωσικό Κέντρο Gamaleya για τα εμβόλια

Συνεργασία AstraZeneca με το Ρωσικό Κέντρο Gamaleya για τα εμβόλια

0
astrazenecalaboratory 1025x559 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από τις καλύτερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών θεωρήθηκε η πρόταση συνεργασίας για τα εμβόλια των AstraZeneca και Ρωσικό Κέντρο Gamaleya. Η πρόταση έγινε από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και το Κέντρο Gamaleya. Και αφορά ως προς τη χρήση ενός από τα δύο συστατικά του εμβολίου Sputnik V.

Η Astra Zeneca αποδέχτηκε να συνεργαστεί σε πρόσθετες κλινικές δοκιμές του δικού της εμβολίου. Αυτές θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

sputnikvaccine 1025x559 1

Ομοιότητες και διαφορές των δύο εμβολίων

Να θυμίσουμε πως και τα δύο εμβόλια έναντι του κορωνοϊού είναι 2 δόσεων, και τα 2 χρησιμοποιούν ιικούς φορείς.

Και τα δύο στοχοποιούν την πρωτεΐνη ακίδα και επίσης η ασφάλειά τους έχει επιβεβαιωθεί με κλινικές δοκιμές σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντών.

Οι διαφορές αφορούν:

  • Το είδος του ιικού φορέα (το ρωσικό χρησιμοποιεί 2 διαφορετικούς), το μεσοδιάστημα μεταξύ δόσεων (3 και 4 εβδομάδες, για το ρωσικό και της AstraZeneca, αντίστοιχα).
  • Τη δοσολογία.

Εξέλιξη πραγματικά μεγάλη, πολυεπίπεδα σημαντική για τον Η. Μόσιαλο

Ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος σε προσωπική του ανάρτηση χαρακτηρίζει την άνωθεν εξέλιξη πραγματικά μεγάλη, πολυεπίπεδα σημαντική που αναδεικνύει τη σημασία της ανάγκης για παγκόσμιες συνεργασίες στην αντιμετώπιση τη πανδημίας.

Όπως αναφέρει η συνεργασία μιας μεγάλης δυτικής φαρμακευτικής εταιρείας και του ρωσικού ινστιτούτου επιστημονικών ερευνών υπογραμμίζει την πίεση να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό πλάνο για την καταπολέμηση της πανδημίας που έχει σκοτώσει σχεδόν 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Ρωσία, επίσης, με αυτό τον τρόπο κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα προς το Δυτικό κόσμο. Ίσως αυτό να σχετίζεται και με το ότι υπήρξαν διάφορες ανησυχίες σχετικά με την ταχύτητα με την οποία έχει εργαστεί η Ρωσία.

Η Ρωσία θυμίζει, είχε δώσει έγκριση για το εμβόλιο της από τον Αύγουστο, και ξεκίνησε εμβολιασμούς μεγάλης κλίμακας, πριν ολοκληρωθούν οι πλήρεις δοκιμές για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του εμβολίου.

Η κίνηση αυτή ίσως ταυτόχρονα να φέρει την ψήφο εμπιστοσύνης από έναν δυτικό κατασκευαστή στο Sputnik-V.

Την ίδια στιγμή, ο κ.Μόσιαλος, υποστηρίζει ότι η δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων COVID-19 μπορεί να είναι χρήσιμη, για τη βελτίωση της:

  • Προστασίας από τον ιό από πλευράς αποτελεσματικότητας.
  • Ανοσίας από πλευράς διάρκειας.
  • Προσβασιμότητας στα εμβόλια.

Όμως, οι κλινικές δοκιμές με διαφορετικούς συνδυασμούς εμβολίων δεν θα κάνουν μόνο τα προγράμματα ανοσοποίησης πιο ευέλικτα.
Για παράδειγμα λόγω της διαθεσιμότητας εμβολίων σε διαφορετικές θερμοκρασίες συντήρησης.

Θα δώσουν περαιτέρω δεδομένα, στοιχεία και γνώση. Κι αυτά θα επιτρέψουν στους γιατρούς τη βέλτιστη ή έστω μεγαλύτερη επιλογή κατά τη συμβουλευτική για τη χορήγηση εμβολίων.

 

Διαφήμιση