Αρχική Καινοτομία Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Ελλάδα – Εμβληματική ανάπλαση της ΧΡΩΠΕΙ

Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Ελλάδα – Εμβληματική ανάπλαση της ΧΡΩΠΕΙ

0
ΧΡΩΠΕΙ ΣΧΕΔΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΧΡΩΠΕΙ» ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δρομολογήθηκε η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα και μάλιστα περιλαμβάνει μια εμβληματική ανάπλαση, αυτή της παλιάς βιομηχανικής μονάδας “ΧΡΩΠΕΙ” που παραμένει σε εγκατάλειψη για τουλάχιστον 40 χρόνια τώρα. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας, την ώρα που παρόμοια μοντέλα ανά τον κόσμο στέφθηκαν με τίποτα λιγότερο, παρά επιτυχία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε σχετικές δηλώσεις για το μεγάλο αυτό έργο και τη σημασία του για τη χώρα μας, κατά την περιήγησή του στο σημείο την Τετάρτη, τονίζοντας ότι όλες οι σημαντικές πρωτεύουσες έχουν έναν αντίστοιχο πόλο καινοτομίας και ότι πρόκειται για εμβληματική προσπάθεια.

Παρόντες ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάσης Κυριαζής, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Πώς θα μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο καινοτομίας

xropei
ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΧΡΩΠΕΙ» ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας δρομολογείται μέσω ΣΔΙΤ, κατόπιν της δημοσίευσης του πρώτου τεύχους του διαγωνισμού και την εκκίνηση της διαδικασίας για ανάδειξη αναδόχου. Έτσι, ό,τι απέμεινε από την ΧΡΩΠΕΙ θα μπορέσει να μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο, στον οποίο θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα επιστήμη και καινοτόμος επιχειρηματικότητα να λειτουργούν αδιαχώριστα.

Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη ΣΔΙΤ και το business plan βάσει του οποίου η επένδυση θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο.

Ενώ, συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, συμβάλλοντας στην αντιστροφή του φαινομένου του brain drain, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ "ΧΡΩΠΕΙ" (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ “ΧΡΩΠΕΙ” (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στον χώρο μαζί με τον  υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει και να αναδείξει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και ιστορικά κτήρια της ΧΡΩΠΕΙ, και τα οποία είναι συνδεδεμένα με την διαδρομή της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: «Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται»

Το εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα της ΧΡΩΠΕΙ, αφορά έκταση εμβαδού 17.900 τετραγωνικών μέτρων και παρέμεινε αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, όταν μετά από σχεδόν 100 χρόνια διέκοψε τις εργασίες του.

Εντυπωσιακό είναι ότι όλο το σχέδιο αξιοποίησης του σημείου καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε σε λιγότερο από 1,5 χρόνο.

Το όλο σχέδιο για την αξιοποίηση της παλιάς μονάδας και την ανάπτυξη μίας Πολιτείας Καινοτομίας καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε σε διάστημα λιγότερο του 1,5 έτους.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον

“Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε που είστε εδώ μαζί μας σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι με τον κύριο Δήμα και τον κύριο Παπαθανάση τρέξαμε πάρα πολύ γρήγορα τις διαδικασίες. Ξέρει ο Χρίστος ότι ήταν στην αρχή πιο μπερδεμένο από ό,τι φαίνεται. Αλλά θεωρήσαμε ότι το όραμα που είχατε πει τις προγραμματικές δηλώσεις, να φτιαχτεί στην Αθήνα ένα κέντρο καινοτομίας, έπρεπε να γίνει πράξη γρήγορα. Ο χώρος είναι εξαιρετικός και να πω για τον κύριο Πρέσβη, που είναι εδώ και τον ευχαριστώ, ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν εδώ και να επενδύσουν”, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Τι σχεδιάζεται να φιλοξενεί

“Είναι ένα εμβληματικό έργο επειδή εδώ πέρα στοχεύουμε να φιλοξενεί τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς για να γίνει ένας χώρος συνεργείων που φυσική έδρα καινοτομίας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, καινοτόμων υπηρεσιών ή ακόμα και καινοτόμων διαδικασιών. Υπάρχει σε αρκετές χώρες του κόσμου. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει σημείο αναφοράς, φυσική έδρα για τη χώρα για την καινοτομία αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη”, δήλωσε από τη μεριά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ ανέφερε: “Κατά τη διάρκεια του 2020 ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς την ανάπτυξη στον τομέα των ελληνικών startup και το ενδιαφέρον που έχει κεντρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με ενθουσιάζει ιδιαίτερα η προοπτική να οικοδομήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από αυτό το κέντρο. Εμείς έχουμε εμπειρία, έχοντας κάνει το ίδιο στο Σικάγο, το Λος ‘Αντζελες, κατά μήκος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή λοιπόν είναι μια εκπληκτική βάση, ενώ έχουμε και πραγματική δυναμική πλέον».

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: «Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται»

Κ. Μητσοτάκης: “Η γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον”

Νομίζω ότι είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Λέει πολλά για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του το γεγονός ότι επί σχεδόν 40 χρόνια αυτός ο χώρος, στο κέντρο της Αθήνας, παρέμενε πρακτικά εγκαταλελειμμένος. Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ειδικά τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν, έτσι ώστε να δρομολογηθεί αυτό το σημαντικό έργο, να δημιουργηθεί σε αυτόν τον χώρο μία πραγματική Πολιτεία Καινοτομίας.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι ήδη “στον αέρα” και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δρομολόγηση ενός εμβληματικού έργου.

Όλες οι σημαντικές πρωτεύουσες έχουν έναν αντίστοιχο πόλο καινοτομίας και ο χώρος εδώ προσφέρεται -και λόγω της ιστορίας του και λόγω της γεωγραφίας του και λόγω της θέσης του. Πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια, όταν θα κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε και του τι θα δημιουργηθεί, θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δρομολογήσαμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα αυτή την εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας, που ουσιαστικά είναι και η γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον. Οπότε, Υπουργέ και πάλι συγχαρητήρια.

“Μπορούμε να κάνουμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό εδώ”

Κύριε Πρέσβη, χαίρομαι που σας έχουμε εδώ. Έλεγα ότι η Αθήνα χρειάζεται οπωσδήποτε μία περιοχή αφιερωμένη στην καινοτομία. Γνωρίζετε πόσο ενδιαφέρον προκαλεί ο χώρος των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Και ειλικρινά δεν θα μπορούσα να φανταστώ ένα περισσότερο ιδεώδες σημείο. Επίσης, από την αρχιτεκτονική σκοπιά, πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε όχι μόνο κτήρια αλλά ένα campus και να αξιοποιήσουμε τους ανοιχτούς χώρους, που είναι τόσο σημαντικοί δεδομένων του καιρού μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό εδώ.

…Αυτό δεν αφορά μόνο το ακίνητο αλλά τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος. Αλλά γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό. Φυσικά η τηλεργασία θα αποτελεί μεγαλύτερο μέρος της πραγματικότητάς μας μετά την Covid, αλλά και πάλι, γνωρίζουμε -επίσης από την αμερικανική εμπειρία- ότι η δυνατότητα να φέρεις στον ίδιο φυσικό χώρο startups, ερευνητικά κέντρα, ανθρώπους που σκέφτονται με παραπλήσιο τρόπο έχει τεράστια επίδραση.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: «Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται»

Πρόκειται επίσης για μία περιοχή της Αθήνας που έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Το γνωρίζουμε διότι εδώ κοντά έχουμε φέρει τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ήμασταν οι πρώτοι που ήρθαμε εδώ.

Οι “γειτονιές” καινοτομίας οδηγούν σε ακμή τις πόλεις του κόσμου

Πράγματι οι “γειτονιές” καινοτομίας οδηγούν σε ακμή πόλεις του κόσμου που είχαν εγκαταλειφθεί, σημείωναν κακούς περιβαλλοντικούς δείκτες, δυσάρεστο επίπεδο διαβίωσης για τους κατοίκους της ίδιας και των κοντινών περιοχών, καθώς και εγκατάλειψη.

22 @ BARCELONA
22@DISTRICT, BARCELONA /arcitectuul/ginabarcelona

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ευρώπη, είναι η περιοχή 22@Barcelona ή “Γειτονιά Καινοτομίας” στην άλλοτε βιομηχανική περιοχή Poblenou της Βαρκελώνης. Επεκτεινόμενη πλέον σε 155 οικοδομικά τετράγωνα, έθεσε ως στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε κέντρο ανάπτυξης και καινοτομίας, καθώς και στη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας και κατοικίας σε μια πολυδιάστατη προσέγγιση μεγαλύτερης κλίμακας και μεγαλύτερων αναγκών. Το έργο αυτό, λίγο διαφορετικό από τη δική μας Πολιτεία Καινοτομίας, είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο το 2000 και η διάσταση ανάπλασης του χώρου ήταν κυρίαρχη κατά την εφαρμογή του, όσο και ο στόχος ομαλού συγκερασμού της καινοτομίας με την ταυτόχρονη αστική αναδόμηση και τη δημιουργία κατοικιών. Τα ανακαινισμένα κτήρια της περιοχής βρίθουν από νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τα τελευταία 15 χρόνια, παρατηρείται η τάση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, να αναπτύσσονται κοινότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης γύρω από ένα μητρικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, το οποίο “μετοικεί” σε κάποια περιοχή με δυνατότητα ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία ενός cluster ανάπτυξης, την επένδυση στην καινοτομία, με ανάπτυξη πρωτοποριακών εταιρειών και προχωρημένων ινστιτούτων έρευνας και εκπαίδευσης. Παραδείγματα τέτοιων τοποθεσιών περιλαμβάνουν το campus βιοτεχνολογίας του San Francisco στο Mission Bay του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το ερευνητικό κέντρο ιατρικής έρευνας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο South Lake Union του Σιάτλ, το διάσημο Cornell Tech campus στο Roosevelt Island της Νέας Υόρκης και πολλά άλλα.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒ.Κικίλια: “Τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους”
Επόμενο άρθροΣυνταγές με γιορτινά πιάτα από όλο τον κόσμο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ