Αρχική Διάστημα Πώς θα μοιάζει η Γη σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια

Πώς θα μοιάζει η Γη σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια

0
Γη
Εικόνα: pixabay/qimono
Διαφήμιση

Aιώνες πριν, οι ήπειροι της Γης δεν ήταν στις θέσεις που γνωρίζουμε σήμερα. Μια μοναδική τεράστια υπερήπειρος κυριάρχησε στον πλανήτη μας. Αύτη είναι η Παγγαία. Μέσα από μια μακρά και απεριόριστα αργή διαδικασία καταλήξαμε στις επτά ηπείρους μας. Σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια από σήμερα μία νέα τεράστια υπερήπειρος θα σχηματιστεί.

Τι είναι η υπερήπειροι;

Υπερήπειρος στη γεωλογία ονομάζεται η συνένωση των περισσότερων ή όλων των ηπείρων ή των κρατόνων της Γης προς το σχηματισμό μια ενιαίας μεγάλης χερσαίας έκτασης. Οι υπερήπειροι είναι γιγαντιαίες χερσαίες μάζες που αποτελούνται από πολλές ηπείρους και θα μπορούσαν να ξαναεμφανιστούν στη Γη, 200 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα. Το που θα σχηματιστούν αυτές οι χερσαίες μάζες μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μας.

Τα δύο σενάρια

Οι επιστήμονες εξέτασαν δύο σενάρια για την ηπερήπειρο που θα σχηματιστεί και παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), στις 8 Δεκεμβρίου.

Πρώτο σενάριο

Σε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, σχεδόν όλες οι ήπειροι θα έχουν μετακινηθεί προς το Βόρειο Ημισφαίριο, με την Ανταρκτική να μένει μόνη της στο Νότιο Ημισφαίριο.

Δεύτερο σενάριο

Σε περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια, μια υπερήπειρος θα έχει σχηματιστεί γύρω από τον Ισημερινό και θα εκτείνεται στα βόρεια και νότια ημισφαίρια.

Αλλαγή θέσεων – Αλλαγή στο κλίμα

Η αλλαγή θέσεων των ηπείρων θα έχουν αντίκτυπο στο κλίμα. Οι ερευνητές μελέτησαν και υπολόγισαν το πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί το κλίμα.

Διαπίστωσαν ότι όταν οι ήπειροι ενώθηκαν στο Βορρά και το έδαφος ήταν ορεινό, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν σημαντικά πιο χαμηλές από ό,τι στα άλλα μοντέλα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο βαθιάς ψύξης, διάρκειας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ετών.

Η Παγγαία

Ο πλανήτης έχει βιώσει πολλές περιόδους όπου οι ήπειροι σχημάτισαν τεράστιες υπερηπείρους οι οποίες στη συνέχεια διαλύθηκαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Michael Way, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA στη Νέα Υόρκη.

Η Παγγαία ήταν η τελευταία που δημιουργήθηκε, η οποία υπήρξε πριν από περίπου 300 εκατομμύρια έως 200 εκατομμύρια χρόνια και περιλάμβανε τη σημερινή Αφρική, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Νότια Αμερική.

Υπερήπειροι στο μακρινό μέλλον

Δύο χρόνια πριν μία ομάδα επιστημόνων είχε μοντελοποιήσει τις υπερηπείρους του μακρινού μέλλοντος.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών κατέληξαν στο ότι σε 250 εκατομμύρια χρόνια, η υπερήπειρος «Aurica» ​​θα συνενωθεί με ηπείρους που βρίσκονται γύρω από τον ισημερινό, ενώ η «Amasia» θα είναι κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Για τη νέα μελέτη, ο Way και η ομάδα του πήραν τις χερσαίες μάζες Aurica και Amasia και διαφορετικές τοπογραφίες και εισήγαγαν τα δεδομένα στο μοντέλο που ονομάζεται ROCKE-3D.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου στην ορεινή υπερήπειρο Amasia στο Βόρειο Ημισφαίριο. Αυτό συμβαίνει κατά βάση λόγω της έντονης ανατροφοδότησης του πάγου-αλμπέδο (λευκαύγεια), δηλαδή της ανακλαστικότητας της Γης. Πιο συγκεκριμένα όσο περισσότερος πάγος υπάρχει, τόσο πιο ανακλαστική είναι η Γη. Το χιόνι και ο πάγος κάλυψαν μόνιμα τη βόρεια υπερήπειρο τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες και για αυτό η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή από ό, τι στα άλλα σενάρια», ανέφερε ο Way.

Στο μοντέλο όπου η Amasia είναι λιγότερο ορεινή, μπορούσαν να σχηματιστούν λίμνες και εσωτερικές θάλασσες. Η ατμοσφαιρική θερμότητα μετατοπίστηκε βόρεια του ισημερινού, λιώνοντας το χιόνι και τον πάγο, ώστε η γη να μην παγώσει μόνιμα.

Σήμερα, τα ωκεάνεια ρεύματα μεταφέρουν θερμότητα σε πολύ βόρειες περιοχές, ταξιδεύοντας γύρω από τη Γροιλανδία και μέσω του Στενού Bering. Ωστόσο, όταν σχηματίζεται μια υπερήπειρος και αυτές οι λεωφόροι κλείνουν, «τότε δεν μπορείτε να μεταφέρετε αυτή τη ζεστή θερμότητα του ωκεανού από τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, στα βόρεια», υπογραμμίζει ο Way.

Τι αλλαγές θα φέρει στη Γη; Θα αλλάξει η μορφή της ζωής και θα εμφανιστούν νέα είδη που να μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα περιβάλλοντα;

Διαφήμιση