Αρχική Υγεία - Διατροφή Πως θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι Ηνωμένου Βασιλείου από 1 Ιανουαρίου

Πως θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι Ηνωμένου Βασιλείου από 1 Ιανουαρίου

0
BREXIT H.B.
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. από την 01.01.2021, οι πολίτες του Η.Β. που διαμένουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν για την ιατρικώς αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους με την επίδειξη ενός εκ των νέων τύπων της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Διευκρινίζεται ότι οι κάτοχοι παλαιών τύπων ΕΚΑΑ  οι οποίοι παραμένουν προσωρινά στην Ελλάδα μετά την 31.12.2020, προκειμένου να λάβουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα πρέπει να αιτηθούν νέο Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) από τον Φορέα τους στο Η.Β. 

Επισημαίνεται ότι οι Βρετανοί πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής τους στον e- ΕΦΚΑ  και οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, εξακολουθούν να δικαιούνται παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα και να εξυπηρετούνται από το δίκτυο των παρόχων με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τις 31.12.2020. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Σας ενημερώνουμε ότι μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και από 01.01.2021, οι υπήκοοι των κρατών μελών της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους γενικά δεν θα έχουν πρόσβαση σε προγραμματισμένη ή μη υγειονομική περίθαλψη στο Η.Β. μέσω του εντύπου δικαιώματος S2 ή της ΕΚΑΑ αντίστοιχα. 

Επίσης δεν θα ισχύουν οι κανόνες επιστροφής των εξόδων για λήψη διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης στο Η.Β. μέσω της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ. Ωστόσο για τους δικαιούχους της Συμφωνίας Αποχώρησης μπορεί να ισχύουν ειδικοί όροι και προϋποθέσεις έκδοσης ΕΚΑΑ ή ΠΠΑ για αποκλειστική χρήση στο Η.Β., και για το λόγο αυτό πριν την αναχώρησή σας, παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον Φορέα κοινωνικής ασφάλισής σας. 

Για πληροφορίες που αφορούν στα θέματα συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης, μπορείτε να αποστέλλετε ερωτήματα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη φόρμα επικοινωνίας: brexitsocial@ypakp.gr. Ειδικοί όροι μπορεί να ισχύουν και στην περίπτωση της προγραμματισμένης υγειονομικής περίθαλψης στο Η.Β. μέσω του εντύπου δικαιώματος S2, η έγκριση της οποίας δόθηκε πριν από 31.12.2020. 

Επιπρόσθετα μπορείτε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών ακολουθώντας τη διαδρομή: https://brexit.gov.gr/. εφόσον σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στο Η.Β. ή να λάβετε οδηγίες για την εκεί διαμονή σας, ακολουθώντας τη διαδρομή: https://www.gov.uk/transition.

Διαφήμιση