Αρχική Διάστημα Ιστορική προσσελήνωση του κινέζικου ρομποτικού σκάφους Chang’e 5

Ιστορική προσσελήνωση του κινέζικου ρομποτικού σκάφους Chang’e 5

0
Chang'e 5 διάστημα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Προσσεληνώθηκε με επιτυχία το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Chang’e 5. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της ιστορικής διαστημικής αποστολής του. Στόχος της είναι να μεταφέρει στη Γη δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης.

Η Κίνα εκτόξευσε το σκάφος -με το όνομα της κινεζικής θεότητας του φεγγαριού- στις 24 Νοεμβρίου. Η αποστολή που δεν είναι επανδρωμένη, θα συλλέξει σεληνιακό υλικό.

Ο εκφορτωτής αναμένεται να περάσει τις επόμενες δύο μέρες εξετάζοντας το περιβάλλον και μαζεύοντας επιφανειακά υλικά.

Διαθέτει διάφορα όργανα. Όπως κάμερα, φασματόμετρο, ραντάρ, τρυπάνι κ.ά.
Θα μεταφέρει τα δείγματα στη Γη. Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την προέλευση της Σελήνης.

Σε αντίθεση με την έναρξη της αποστολής πριν από μια εβδομάδα, η προσγείωση δεν καλύφθηκε ζωντανά από κινεζικά τηλεοπτικά κανάλια.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία συγχαίρει την Κίνα. Ο ανώτερος αξιωματούχος της NASA, Δρ Τόμας Ζερμπούχεν, δήλωσε ελπίζει ότι η διεθνής ερευνητική κοινότητα θα έχει τελικά την ευκαιρία να αναλύσει τυχόν δείγματα.

Η NASA χαιρετίζει την αποστολή

Συγχαρητήρια στην Κίνα για την επιτυχή προσγείωση του Chang’e 5. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο. Από τα α δείγματα που συλλέγονται στη Σελήνη επιστρέφονται στη Γη, όλοι θα ωφεληθούν από τη δυνατότητα να μελετήσουν αυτό το πολύτιμο φορτίο που θα μπορούσε να προωθήσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα”.

Βάσει προγράμματος, το ρομποτικό σκάφος αναμένεται να επιστρέψει στη Γη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η επιτυχία του Chang’e 5 ακολουθεί τις δύο προηγούμενες προσγειώσεις της Κίνας. Αυτές της Chang’e 3 το 2013 και της Chang’e-4 πέρυσι. Και οι δύο προηγούμενες αποστολές ενσωμάτωσαν ένα στατικό lander και ένα μικρό rover.

“Το Chang’e 5 είναι μια πολύ περίπλοκη αποστολή, σχολίασε ο Δρ Τζέιμς Καρπεντέ, συντονιστής επιστημονικής εξερεύνησης στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό αυτό που προσπαθούν να κάνουν. Και το πιο συναρπαστικό είναι ότι βλέπουμε την πολύ συστηματική και βήμα προς βήμα προσέγγιση για την αύξηση των δυνατοτήτων εξερεύνησης τους. Από τις πρώτες αποστολές του Chang’e έως αυτήν την τελευταία.”

Διαφήμιση