Αρχική COVID-19 COVID-19: Το ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια 

COVID-19: Το ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια 

0
covid 19 φτώχεια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών καλά κρατούν και στην εποχή του COVID-19. Περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού – περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι – δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam που εδρεύει στο Ναϊρόμπι.

Η νέα έκθεση «Shelter from the Storm», έγινε σε συνεργασία με την Development Pathways.

Και εξέτασε κυβερνητικά προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν για την παροχή πρόσθετων χρημάτων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

Όπως παροχές αναπηρίας, ανεργίας, παιδιών και ηλικιωμένων, για 126 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Και διαπίστωσε ότι κανένα από αυτά δεν ήταν κατάλληλο για να καλύψει τις ανάγκες όλων.

covid 19 φτώχεια

Η “πίτα” των 11,7 τρις δολαρίων

Παγκοσμίως έχουν ξοδευτεί επιπλέον 11,7 τρις δολάρια φέτος για να αντιμετωπιστούν οι  επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19. Από αυτά:

  • 9,8 τρις δολάρια (83%) δαπανήθηκαν από 36 πλούσιες χώρες.
  • 42 δις δολάρια (0,4%) δαπανήθηκαν σε 59 χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι πλούσιες χώρες έχουν ξοδέψει 695 δολάρια ανά άτομο. Αντίθετα οι χαμηλού εισοδήματος και οι αναδυόμενες χώρες έχουν ξοδέψει κατά κεφαλήν από 28 δολάρια έως και 4 δολάρια.

Οι πλούσιες χώρες έχουν αυξήσει τη βοήθεια τους στις αναπτυσσόμενες χώρες για κοινωνική προστασία κατά 5,8 δις δολάρια.

Που ισοδυναμούν, το λιγότερο από πέντε σεντ για κάθε 100 δολάρια που συγκεντρώθηκαν για την αντιμετώπιση του COVID-19.

«Ο COVID-19 ενώνει τον κόσμο με φόβο, αλλά τον έχει χωρίσει ως απόκριση, δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Oxfam Γκαμπριέλα Μπούχαρ.

Η πανδημία πυροδότησε μια αξιέπαινη παγκόσμια προσπάθεια. Με βοήθεια σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους.

Με υποστήριξη κοινωνικής προστασίας το 2020. Αλλά σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει εντελώς εκτός».

Η ανάγκη για καλύτερα προγράμματα κοινωνικής προστασίας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους είναι τεράστια.

Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι πλέον υποαπασχολούμενοι ή εκτός εργασίας, με από τις γυναίκες να πλήττονται στο διπλάσιο, από τους άνδρες.

Οι εργαζόμενοι σε χώρες χαμηλού εισοδήματος υποφέρουν περισσότερο, χάνοντας το 23% των ωρών εργασίας τους.

Οι άνθρωποι λόγω χρεών, παραλείπουν γεύματα, κρατούν τα παιδιά από το σχολείο και πουλάνε τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι ροές εμβασμάτων από μετανάστες σε οικογένειες που επιστρέφουν στο σπίτι έχουν καταρρεύσει. Η παγκόσμια φτώχεια και η πείνα εκτοξεύονται.

covid 19 φτώχεια

Ευρήματα ανά περιοχή

  • 41 % των 126 χωρών που μελετήθηκαν είχαν προγράμματα κοινωνικής προστασίας που αποτελούσαν εφάπαξ πληρωμές , που έχουν πλέον εξαντληθεί.
    Μόνο το 13% είχε προγράμματα που διήρκεσαν περισσότερο από έξι μήνες. Οκτώ στις 10 χώρες δεν έχουν φτάσει ούτε τους μισούς πολίτες τους.
  • Ορισμένες χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια και η Βολιβία ήταν καλύτερα προετοιμασμένες με σχεδόν καθολικά κοινωνικά οφέλη πριν από την πανδημία. Η Oxfam λέει ότι οι περισσότερες άλλες χώρες θα μπορούσαν να το επιτύχουν με καλύτερες πολιτικές και περισσότερη υποστήριξη.
  • Μέχρι το 2030, η Κένυα και η Ινδονησία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να μειώσουν το ποσοστό της φτώχειας τους, 25 % και 31 % αντίστοιχα. Επενδύοντας 1,7% του ΑΕΠ τους, τώρα σε καθολική συστήματα κοινωνικής προστασίας.

Πριν από την πανδημία, έως και 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν κοινωνική προστασία με κρατική χρηματοδοτική βοήθεια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μόνο 1,3 δισεκατομμύρια εξ αυτών έχουν λάβει κάποιου είδους βοήθεια μετά το ξέσπασμα COVID-19.

Η έκθεση της Oxfam αναφέρει ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες κατάφεραν να προσφέρουν μη χρηματική βοήθεια, όπως τρόφιμα. Όμως αυτή συχνά αποδείχθηκε “ανεπαρκής”.

Λιμός - Φτώχεια - Πείνα

“Σανίδα προστασίας η κοινωνική προστασία”

«Η κοινωνική προστασία είναι τόσο μια σανίδα σωτηρίας και ένα ανθρώπινο δικαίωμα, λέει η Γκαμπριέλα Μπούχαρ.

Και ένα από τς πιο ισχυρές και οικονομικά προσιτές επενδύσεις για τη μείωση της ανισότητας, της ευπάθειας και της φτώχειας.

Η υπόθεση για την εξωτερική βοήθεια και τη διεθνή αλληλεγγύη δεν είναι ποτέ ισχυρότερη. Ακριβώς λόγω αυτής της κρίσης που βιώνουμε».

ΟΗΕ: 235 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια το 2021

Σε μια ξεχωριστή έκθεση, τα Ηνωμένα Έθνη διαπίστωσαν ότι είπε ότι 235 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια και προστασία τον επόμενο χρόνο.

Θα χρειαστούν βοήθεια για να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, νερό και αποχέτευση το 2021. Αύξηση 40% από φέτος.

Και ο ΟΗΕ ζητά 35 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους «πιο ευάλωτους και εύθραυστους» πληθυσμούς του κόσμου το 2021.

 

 

Διαφήμιση