Αρχική COVID-19 COVID-19 και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης λυμάτων

COVID-19 και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης λυμάτων

0
COVID 19 Θεσσαλονίκη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με το δεύτερο κύμα COVID-19 σε έξαρση, πάνω από 300 ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο πήραν μέρος στην τρίτη κατά σειρά διαδικτυακή εκδήλωση της Ε.Ε για τα λύματα. Με στόχο να διερευνηθεί κατά πόσο η μεθοδολογία παρακολούθησης των λυμάτων έχει ενσωματωθεί στα εθνικά συστήματα παρακολούθησης.

Από την Ελλάδα συμμετείχε με παρουσίαση ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης. O οποίος παρουσίασε:

  • Τις έως τώρα ενέργειες διασφάλισης ποιότητας και εναρμόνισης των μεθόδων σε εθνικό επίπεδο.
  • Την πορεία της διάδοσης της νόσου COVID-19 μέχρι τώρα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Μέσω της ανάλυσης λυμάτων από το ΚΕΛ Ψυττάλειας.
  • Τις δυσκολίες και τις προκλήσεις αυτής της επιδημιολογικής προσέγγισης.
  • Τις μελλοντικές ερευνητικές και επιχειρησιακές προσπάθειες εγκατάστασης μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της πανδημίας από τα λύματα.

Τα λύματα αποτυπώνουν την δυναμική του ιού

Έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ότι η παρακολούθηση των λυμάτων για την ύπαρξη του SARS-CoV-2 είναι μια σχετικά φθηνή και ακριβής προσέγγιση της διάδοσης της νόσου σε μια κοινότητα.

Ιδιαίτερα χρήσιμη ως εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης της διάδοσης. Απαραίτητη σε περιοχές που δεν καλύπτονται συστηματικά από κλινικές δοκιμές. Και είναι εργαλείο διαχείρισης σε περιοχές που θεωρούνται ασφαλείς με απουσία ανίχνευσης του ιού στα λύματα.

Ο ιός εμφανίζεται στα λύματα έως και 64 μέρες νωρίτερα

Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες σε διεθνές επίπεδο ότι ο ιός εμφανίζεται στα λύματα πολλές μέρες (συνήθως από 7 έως 10 μέρες) πιο νωρίς από την εμφάνιση συμπτωμάτων και κρουσμάτων στον πληθυσμό. Και αποτυπώνει τόσο τους ασυμπτωματικούς όσο και τους συμπτωματικούς φορείς στην κοινότητα.

Έχουν υπάρξει επιστημονικές αναφορές από Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία με την εμφάνιση του ιού στα λύματα από 21-64 μέρες πριν να εμφανιστούν κρούσματα στον πληθυσμό.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης λυμάτων

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι προσπάθειες εναρμόνισης των μεθοδολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθώς και η υποστηρικτική θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ενσωμάτωση του συστήματος παρακολούθησης της πανδημίας μέσω της επιδημιολογίας λυμάτων στα εθνικά συστήματα υγείας.

 

 

Διαφήμιση