Σύνταξη: ecozengr
Μία τεράστια έκταση του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει καταστραφεί τον τελευταίο χρόνο καθώς η αποψίλωση του τροπικού δάσους έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της εδώ και 12 χρόνια. Η καταστροφή του δάσους έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο από το διάστημα που ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Το υψηλότερο επίπεδο αποψίλωσης που σημειώθηκε από το 2008
Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) έφερε την Δευτέρα στο φως της δημοσιότητας τα “νούμερα” της αποψίλωσης, υπογραμμίζοντας πως είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί, από το 2008. Συγκεκριμένα, αποψιλώθηκαν τουλάχιστον 11.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα του τροπικού δάσους από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Οι οικολόγοι κατά της πολιτικής του Μπολσονάρου
Από τότε που ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ανέλαβε το 2019 τα καθήκοντα του στην προεδρία της Βραζιλίας η αποψίλωση του Αμαζονίου ξεπέρασε κάθε όριο. Αρκετοί οικολόγοι καταγγέλουν την πολιτική του προέδρου της Βραζιλίας, καθώς πιστεύουν ότι ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την καταστροφή του Αμαζονίου.
“Οι αριθμοί που σημειώθηκαν και φανέρωσαν το ύψος της αποψίλωσης ήταν ταπεινωτικοί, ντροπιαστικοί και εξωφρενικοί και ένα σαφές σημάδι της ζημιάς που προκλήθηκε στο περιβάλλον από τότε που ο Μπολσονάρου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2019″, υπογραμμίζει ο Κάρλος Ριτλ, ένας Βραζιλιάνος περιβαλλοντολόγος που εργάζεται στο Γερμανικό Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών Βιωσιμότητας.
Το τροπικό δάσους του Αμαζονίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και η καταστροφή του έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Πως θα μπορούσε άλλωστε ένα τόσο μεγάλο δάσος με τόση φύση και ζωή που κρύβει μέσα του να μην αποτελεί απειλή για το περιβάλλον όταν καταστρέφεται;
“Το μεγάλο επίτευγμα του Μπολσονάρου όσον αφορά το περιβάλλον ήταν αυτή η τραγική καταστροφή των δασών, που μετέτρεψε τη Βραζιλία σε ίσως έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του παγκόσμιου περιβάλλοντος και σε διεθνή παρία.”
Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσπάθησε να κάνει μια θετική περιστροφή και να δείξει μια θετική στάση υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταπολεμήσει την αποψίλωση του Αμαζονίου.
Επιπλέον, ο Μουράο ισχυρίστηκε ότι η ετήσια αύξηση του 9,5% ήταν μικρότερη από το μισό του αναμενόμενου αριθμού που είναι το ποσοστό των 20%.
“Το μήνυμα που στέλνω εξ ονόματος του προέδρου Μπολσονάρου είναι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την επιστήμη και την τεχνολογία για να στηρίξουμε το έργο των υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος”, υπογράμμισε ο στρατηγός εν αποστρατεία που ηγείται του κλιμακίου που δημιούργησε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος για τον Αμαζόνιο.
Οι οικολόγοι δεν πείθονται από τις “προσπάθειες” του Μπολσανάρου
Οι περιβαλλοντολόγοι και οι οικολόγοι, κατηγορούν την κυβέρνηση για σκόπιμη αποδυνάμωση των προσπαθειών για την προστασία του Αμαζονίου.
“Αυτός ο αριθμός προκαλεί οργή, δεν μας λέει τίποτα θετικό για τη διοίκηση του Μπολσονάρου. Αντίθετα, δείχνει ότι παρά την καραντίνα που έχει επιβληθεί παρουσία του Covid-19, το περιβαλλοντικό έγκλημα έχει αυξηθεί. Το σχόλιο του Μουράο σχετικά με τη μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση ήταν σαν να λέμε ότι περιμέναμε 300.000 θανάτους από covid-19 και είχαμε μόνο 200.000,” τόνισε ο Ριτλ.
Ο Μπολσονάρου προκειμένου να δείξει μια θετική στάση του απέναντι στις κατηγορίες που του απηύθυναν οι οικολόγοι και οι περιβαλλοντολόγοι και λόγω των διεθνών επικρίσεων για την καταστροφή του Αμαζονίου το 2019, έστειλε τον στρατό να συνδράμει τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Στρατιωτικοί αναμένεται να παραμείνουν στο δάσος του Αμαζονίου ως τον Απρίλιο του 2021 για να αντιμετωπίσουν την αποψίλωση και τις πυρκαγιές.
Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη προσπάθεια του Μπολσονάρου για μία «πράσινη» εκστρατεία, οι περιβαλλοντολόγοι και οι ξένοι επενδυτές είναι δύσπιστοι.
Ο Μουράο ταξίδεψε σε μία περιοδεία του με ξένους πρεσβευτές στην περιοχή του Αμαζονίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της τριήμερης εκδρομής, οι πρεσβευτές δεν μεταφέρθηκαν σε κανένα από τα σημεία εστίασης της αποψίλωσης που ανέφερε ο Μουράο τη Δευτέρα. Οι οικολόγοι δεν πείστηκαν για την εγκυρότητα αυτού του γεγονότος.
Τον Μάιο χιλιάδες Βραζιλιάνικα στρατεύματα στάλθηκαν στον Αμαζόνιο για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι απλώς κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει τον Οκτώβριο τη Βραζιλία ότι θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις αν συνεχιστεί η αποψίλωση του τροπικού δάσους.
Ο Μπολσονάρου είναι ένας από τους ελάχιστους παγκόσμιους ηγέτες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα την νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο να υποχωρήσει και να προσδώσει στις απειλές και στις πιέσεις από το εξωτερικό.