Αρχική COVID-19 Απόπειρες πώλησης “μαϊμού” εμβολίων-Διευκρινίσεις ζητά ο ΠΙΣ για τον εμβολιασμό

Απόπειρες πώλησης “μαϊμού” εμβολίων-Διευκρινίσεις ζητά ο ΠΙΣ για τον εμβολιασμό

0
Νεότερα δεδομένα για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συναγερμός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από τις απόπειρες πώλησης ψευδεπίγραφων εμβολίων. Η INTERPOL χτυπάει “καμπανάκι”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει όλους τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου, για την προειδοποίηση της INTERPOL ότι διαπιστώνεται ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παράνομων κυκλωμάτων για πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιδιαίτερα εμβολίων.

Πωλήσεις ακόμη και μέσω διαδικτύου

Σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα, διαδικτυακά και σε φυσικό επίπεδο. Καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν «νωρίτερα» εμβόλια. Ή «ασφαλέστερα» και πιο «αποτελεσματικά» φάρμακα. Επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις.

Κάλεσμα για επαγρύπνηση

Ο ΕΟΦ ενστερνίζεται πλήρως την προειδοποίηση. Και καλεί όλους σε επαγρύπνηση. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει για την προμήθεια φαρμάκου εκτός της νόμιμης εφοδιαστική αλυσίδας, και ιδιαίτερα εμβολίου για τον COVID-19, εκτός του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού που έχει ήδη δρομολογήσει και ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας.

Η προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να ενταθεί όσο διαρκεί η πανδημία. Και ειδικά τώρα που επίκειται η έγκριση των πρώτων εμβολίων για τον COVID-19 και η έναρξη των εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως μέσω διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε εξαιρετικό κίνδυνο την υγεία. Αλλά και την ίδια τη ζωή του ασθενούς – καταναλωτή που θα τα χρησιμοποιήσει.

pfizer

Στις 23 Δεκεμβρίου η Ευρώπη εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στοχεύει στην έγκριση του εμβολίου Pfizer και BioNTech στις 23 Δεκεμβρίου. Αυτό αναφέρει  δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild σήμερα την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. Το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Διευκρινήσεις θέλει ο Εμβολιασμός κατά του Κορονοϊού

Για να είναι ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 επιτυχής και μαζικός, προϋποθέτει την καλή και ευέλικτη οργάνωσή του.

Για το σκοπό αυτό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε με επιστολή του που απέστειλε προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά στην επιστολή αυτή, “20.000 ιατρεία αποθαρρύνονται λόγω ασαφειών και υπερβολών στο μέχρι σήμερα σχεδιασμό, που θα πρέπει να διευκρινισθούν και να διορθωθούν”.

Ελεύθερη η επιλογή του εμβολιαστικού κέντρου

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό επικοινωνώντας απευθείας με τον ιατρό τους, καθώς αυτή η απλή διαδικασία εξασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και συμβουλευτική.

Επιπλέον, θα βοηθήσει να ξεπεραστούν αμφιβολίες και δισταγμοί που μπορεί να συνοδεύουν το συγκεκριμένο εμβολιασμό.

Πρακτικά δηλαδή, κατά την άφιξη στο εμβολιαστικό κέντρο θα είναι απαραίτητη μια απλή θερμομέτρηση.

Εμβόλιο
Εμβόλιο

Το εθνικό στοίχημα μην καταλήξει σε ατελέσφορη διαδικασία

Και ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι τα 12.000.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τον διακανονισμό ραντεβού από άλλα κέντρα, θα σπαταληθούν σε μία άσκοπη, αντιεπιστημονική και ατελέσφορη διαδικασία.
Επιπροσθέτως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι θα βοηθήσει αν:

  • Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα επιλογής εμβολιαστικού κέντρου και τα ιατρεία, δυνατότητα καθορισμού ωραρίου και ημερών λειτουργίας.
  • Διευκρινισθεί ο αριθμός των επισκεπτών/τριών υγείας και των νοσηλευτών/τριών που μπορεί να επιτηρεί κάθε ιατρός, ώστε να είναι εφικτή η διοργάνωση και μαζικότερων εμβολιασμών, σε συνεργασία με άλλους φορείς.
  • Στα ιατρεία, όταν οι εμβολιασμοί γίνονται από τον ίδιο τον ιατρό, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα και την καταχώρηση του εμβολιασμού, εφόσον εργάζεται μόνος του. Με τον τρόπο αυτό, που είναι ήδη γνωστός και συνηθισμένος από άλλους εμβολιασμούς, η δυνατότητα εμβολιασμών της χώρας θα αυξηθεί κατακόρυφα.
  • Αν διευκρινιστεί πώς διακινούνται και παραλαμβάνονται τα εμβόλια, καθώς και για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
  • Αν δοθεί μέριμνα για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στους χώρους εργασίας τους, δημόσιους και ιδιωτικούς.

 

Διαφήμιση