Αρχική Ελλάδα Μέρκελ: Κάνει λόγο για σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας – Ερντογάν: Επιθυμούμε...

Μέρκελ: Κάνει λόγο για σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας – Ερντογάν: Επιθυμούμε να ανοίξει νέα σελίδα με ΕΕ

0
'Αγγελα Μέρκελ
Διαφήμιση

Για επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο κυρώσεων εξαιτίας των συνεχόμενων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στη Μεσόγειο, μίλησε η Καγκελάριος, ‘Αγγελα Μέρκελ. Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, δηλώνει ότι δεν προβληματίζεται για την απειλή της Τουρκίας για αντίποινα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να ανοίξει νέα σελίδα με την ΕΕ.

«Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις με την Τουρκία. Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι, ώστε μαζί με τα επιθυμητά θετικά πράγματα στα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε, για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης και της στήριξης της Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς, πρέπει όμως και να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος και για αυτό αποφασίσαμε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο», ανέφερε η Καγκελάριος, ‘Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της Καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, η Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, για να διευθετηθεί εν ευθέτω χρόνο το ζήτημα για την «κατάχρηση» της θέσης των κρατών-μελών έναντι των υποψηφίων μελών προκειμένου να προωθήσουν διμερή θέματα.

Γερμανικός Τύπος για κυρώσεις ΗΠΑ

Ο Γερμανικός Τύπος κάνει αναφορά στις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

«Ένας δύσκολος εταίρος» επιγράφεται σε σχόλιο της Süddeutsche Zeitung.

«Τίθεται το ερώτημα εάν η Τουρκία είναι ακόμη ο κατάλληλος εταίρος στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Ναι, διαθέτει μεγάλο στρατό. Επιπλέον είναι σημαντική για τη Συμμαχία μία μουσουλμανική χώρα, καθώς διανοίγει προοπτικές επιρροής στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Ωστόσο, ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που προμηθεύεται από τη Ρωσία όπλα αποφασιστικής σημασίας και απειλεί λόγω συνοριακών διαφορών την Ελλάδα- επίσης εταίρο του ΝΑΤΟ- είναι ένας δύσκολος εταίρος, για να το διατυπώσουμε με φιλικό τρόπο», αναφέρεται στην εφημερίδα του Μονάχου.

H εφημεριδα Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου αναφέρει ότι είναι οι «ήπιες κυρώσεις» της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία. Όπως σημειώνει σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη «η Τουρκία αντέδρασε με φαινομενική ψυχραιμία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μεν ότι οι κυρώσεις είναι ένα ‘σοβαρό λάθος’, αλλά ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί χρόνος στις ΗΠΑ, ώστε να διορθώσουν αυτό το λάθος».

“Οποιαδήποτε πιθανή απάντηση της Τουρκίας θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα”

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν προβληματίζεται για την απειλή της Τουρκίας για τα αντίποινα στα οποία ενδεχομένως να προχωρήσει μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο γερουσιαστής έκανε ξεκάθαρο, μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη, στο ότι «οποιαδήποτε πιθανή απάντηση της Τουρκίας θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και τελικά θα πλήξει την ίδια».

Στη συνέχεια, αναφέροντας το γεγονός ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με καθυστέρηση, τόνισε πως η Τουρκία θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ακριβώς την ημέρα που παρέλαβε τους S 400.

Η Τουρκία ελπίζει να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την ΕΕ

Η Άγκυρα στρέφεται στην ΕΕ προκειμένου να ξεφύγει από την αβεβαιότητα που προκαλεί η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400.

Ενδεικτικό αυτού, το τηλεφώνημα που έσπευσε να κάνει ο τούρκος πρόεδρος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει «νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει νέα σελίδα με την ΕΕ και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της και στη βάση κοινών συμφερόντων» δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Επιπλέον, ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αρχή δημιουργίας ενός κλίματος πιο θετικού.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για να κάνει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα αποφεύγει διαρκώς τις διαπραγματεύσεις.

Δεν παρέλειψα συνεχίζοντας να αναφέρει ότι είναι νόμιμη η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Τουρκία από την δική της πλευρά καταβάλλει πάντοτε τις απαραίτητες προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην περιοχή.

«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε κλείνοντας, απευθυνόμενος στον ευρωπαίο αξιωματούχο.

Διαφήμιση