Αρχική COVID-19 Έφτασαν τα διπλά τεστ και για Covid-19 και για γρίπη

Έφτασαν τα διπλά τεστ και για Covid-19 και για γρίπη

0
τεστ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τεστ νέας γενιάς που μπορούν να εξακριβώσουν αν κάποιος έχει μολυνθεί από Covid-19 ή έχει γρίπη έχουν φτάσει στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών που τα διακινούν.

Μέχρι στιγμής, όπως μας ανέφεραν η ζήτηση τους από παρόχους υγείας είναι υποτονική. Κι αυτό διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα για την γρίπη είναι εξαιρετικά χαμηλά. Κάτι που επιβεβαιώνονται και από τα στατιστικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.

Όμως τα τεστ είναι ένα ακόμη εργαλείο στην μάχη κατά της πανδημίας. Θυμίζουμε ότι από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία ο μεγάλος φόβος τόσο της κυβέρνησης όσο και των ειδικών ήταν μην ταυτιστεί χρονικά ο Covid-19 με την γρίπη. Καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν τραγική για την χώρα.

Αρκεί κανείς να δει τι ισχύει σήμερα στις δημόσιες δομές, από πλευράς διαθέσιμων κλινών και κυρίως ΜΕΘ.

Ποιο θα είναι το κόστος τους

Το ερώτημα είναι αν για αυτά τα προηγμένης τεχνολογίας τεστ ισχύει η διατίμηση που αποφάσισε προ λίγων ημερών το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο όρισε την τιμή των μοριακών και γρήγορων τεστ στα 60 ευρώ και στα 20 ευρώ αντίστοιχα, από 40 και 10 ευρώ αντίστοιχα που την είχε προσδιορίσει αρχικά.

τεστ (2)

Πηγές της αγοράς ισχυρίζονται ότι δεν θα έπρεπε να ισχύει η διατίμηση για αυτά που είναι εξελιγμένα μοριακά τεστ.

Παρά το ότι στη χώρα υπάρχουν 3.500 διαγνωστικά εργαστήρια, αυτά που μπορούν να εξάγουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ που διενεργούνται για τον Covid-19 δεν ξεπερνούν τα 200 σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το γεγονός από μόνο του διαμορφώνει άλλα κόστη.

Είναι μεγάλο το μεταφορικό κόστος

Ότι τα τεστ, πολλές φορές πρέπει να διανύσουν χιλιόμετρα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Και αυτό δεν αφορά αποκλειστικά μόνο τα μεμονωμένα εργαστήρια αλλά και τους μεγάλους παίκτες.

Για παράδειγμα, αλυσίδα που μετρά διψήφιο αριθμό υποκαταστημάτων στην Ελλάδα έχει μόνο δύο εργαστήρια μοριακής επεξεργασίας.

Την ίδια στιγμή, Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών με 560 μέλη διαθέτει μόνο 3 εργαστήρια επεξεργασίας μοριακών τεστ.

Το κόστος μεταφοράς, στην καλύτερη περίπτωση είναι 6 ευρώ, ενώ αν θέλουμε αυθημερόν αποτέλεσμα, μπορεί το κόστος να ανέβει και στα 10-12 ευρώ

Διαφήμιση