Αρχική Υγεία - Διατροφή Συναγερμός για τον θανατηφόρο ιό ζώων Τσαπάρε, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε...

Συναγερμός για τον θανατηφόρο ιό ζώων Τσαπάρε, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

0
τσαπάρε
Διαφήμιση

Ένας θανατηφόρος ιός ο Τσαπάρε (Chapare), που εμφανίζεται στη Βολιβία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτό αποκάλυψαν επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής (ASTMH).

Ο ιός Τσαπάρε ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, είχε προηγουμένως παρατηρηθεί μόνο σε μικρές ομάδες ασθενών.

Πρόσφατα εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας μολύνθηκαν μετά από έναν ασθενή. Τουλάχιστον τρία άτομα μολύνθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, La Paz, το 2019, δύο εκ των οποίων πέθαναν από την ασθένεια.

Στην έρευνα των επιστημόνων υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το είδος των τρωκτικών που μεταφέρει τον ιό. Ο οποίος μπορεί να τον διαδοθεί σε ανθρώπους ή σε άλλα ζώα που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες σε όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας που ασχολούνται με ύποπτα κρούσματα ιού Τσαπάρε να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση σε αίμα, ούρα, σάλιο και σπέρμα. Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου η ασθένεια περνά από άτομο σε άτομο δεν είναι ακόμη γνωστός. Αλλά υπάρχει υποψία ότι το σάλιο θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι ασθενείς που νόσησαν από Τσαπάρε, του 2019 υπέφεραν πυρετό, κοιλιακό άλγος, έμετος, αιμορραγικά ούλα, δερματικό εξάνθημα και πόνο πίσω από τα μάτια.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, έτσι οι ασθενείς αντιμετωπίζονται κυρίως με ενδοφλέβια υγρά και άλλη υποστηρικτική φροντίδα.

Το Τσαπάρε είναι ένας αρεναϊός. Ανήκει σε μια ομάδα παθογόνων που περιλαμβάνουν τον ιό Lassa και τον ιό Machupo. Που και οι δύο προκάλεσαν θανάτους στη Δυτική Αφρική και τη Βολιβία αντίστοιχα.

Αυτοί οι αρεναϊοί προκαλούν αιμορραγικό πυρετό που οδηγεί σε ασθενείς που υποφέρουν από πολλαπλές επιπλοκές οργάνων και αιμορραγία.

Αυτή η κατάσταση εντοπίζεται επίσης σε ασθενείς με Έμπολα και είναι πολύπλοκη για τη διαχείριση των ομάδων υγειονομικής περίθαλψης.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟ ΕΟΑΝ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων
Επόμενο άρθρο“Απειλητικά μηνύματα δέχεται η Επιτροπή λοιμωξιολόγων”, καταγγέλλει μέλος της