Αρχική Τεχνολογία Πως να μειώσουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα

Πως να μειώσουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα

0
κοινωνικά δίκτυα
Διαφήμιση

Στον ψηφιακό κόσμο αφήνουμε καθημερινά το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Όπως σαφώς γνωρίζουμε ότι δημοσιεύουμε συνειδητά στο διαδίκτυο παραμένει εκεί για πάντα. Εκτός και αν κάποιος γνωρίζει τα ακριβή βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει για να τα διαγράψει. Ωστόσο, το ψηφιακό μας αποτύπωμα δεν σχετίζεται μόνο με τις συνειδητές μας δημοσιεύσεις. Το ιστορικό αναζήτησης, οι αγορές που πραγματοποιούμε καθώς επίσης και οι τοποθεσίες στις οποίες έχουμε πρόσβαση από το διαδίκτυο αφήνουν επίσης πίσω τους τα αποτυπώματα μας. Η ψηφιακή αναλύτρια και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Forensic & Security, Pilar Vila, εξηγεί πως μπορούμε να μειώσουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα.

Κοινωνικά Δίκτυα

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων διαθέτει τουλάχιστον ένα λογαριασμό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο και αποτελεί μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας του. Στα κοινωνικά δίκτυα δημοσιεύουμε πολλά πράγματα της προσωπικής μας ζωής και για αυτό καλό θα ήταν να προσέχουμε το περιεχόμενο τους.

“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό που δημοσιεύουμε στα κοινωνικά δίκτυα, αφού από τη στιγμή που δημοσιεύονται χάνουμε τον έλεγχο αυτών των πληροφοριών“, προειδοποιεί η Pilar Vila.

Η Pilar Vila, μάλιστα με σκοπό να φροντίσει για την προστασία της ιδιωτικής ζωής μας συνιστά να αναθεωρηθεί η παράμετρος ασφαλείας κάθε κοινωνικού δικτύου.

Στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξεις αν οι δημοσιεύσεις σου επιθυμείς να είναι δημόσιες ή προσβάσιμες μόνο σε συγκεκριμένους φίλους ή ομάδες. Έτσι, εάν κάποιος χρήστης δεν θέλει να αναρτήσει κάτι δημόσια έχει την επιλογή.

Ένα ακόμα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το ψηφιακό μας αποτύπωμα στα κοινωνικά δίκτυα είναι να μην επισημαίνουμε τα άτομα που εμφανίζονται σε μια φωτογραφία.

Για όσους χρησιμοποιούν αρκετά το Twitter και τους απασχολεί το πως θα διαγράψουν παλιότερα μηνύματα, υπάρχει τρόπος. Υπάρχει ένα εργαλείο που ονομάζεται Tweet Deleter, το οποίο επιτρέπει την μαζική διαγραφή όλων των tweets που έχουν κοινοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τέλος, αν επιθυμούμε να εξαφανιστούμε από τα κοινωνικά δίκτυα και να εξαλείψουμε κάθε λογαριασμό που διαθέτουμε, η Pilar Vila, συνιστά το Acoout Killer, έναν ιστότοπο που συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τη διευκόλυνση της ακύρωσης λογαριασμών.

Πλοήγηση και Αναζήτηση

Η GOOGLE είναι η κορυφαία εταιρεία που γνωρίζει για εμάς τα περισσότερα στοιχεία. Το ψηφιακό μας αποτύπωμα στην GOOGLE αφορά μεγάλος μέρος της καταγραφής των καθημερινών μας συνηθειών, εφόσον η ίδια γνωρίζει τις ανάγκες μας για εμάς πριν από εμάς. Μέσω των αναζητήσεων, των αγορών και των διαδικτυακών μας προτιμήσεων γνωρίζει τις προτιμήσεις μας και τις ανάγκες μας. 

Πολλές φορές επιθυμούμε να διαγραφτούν από την GOOGLE κάποια περιεχόμενα που σχετίζονται με τις αναζητήσεις και τις ενέργειες μας. Η Pilar Vila, υπενθυμίζει ότι “Xάρη σε μια απόφαση της ΕΕ, η Google δεν πρέπει να εμφανίζει δεδομένα ενός ατόμου όταν θεωρεί ότι επηρεάζεται από τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτές τις εμφανιζόμενες διευθύνσεις URL”.

“Υπάρχουν επίσης εταιρείες που είναι αφοσιωμένες στο να βοηθούν άτομα που θέλουν να διαγράψουν τα δεδομένα τους από το Διαδίκτυο”, αναφέρει η αναλύτρια, η οποία δίνει ως παράδειγμα το ePrivacidad και το Eliminalia.

Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Ακόμα και εάν κάποιος δεν διαθέτει λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα, email σίγουρα θα έχει. Η χωρητικότητα αποθήκευσης των εισερχομένων μας στο email είναι τέτοια που είναι πολύ πιθανό να μην είχαμε ποτέ την ανάγκη διαγραφής παλαιών μηνυμάτων για εξοικονόμηση χώρου.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να διαγράψουμε όλα τα μηνύματα παρά μόνο να μεταβούμε στις τελευταίες σελίδες του και να κάνουμε μια επιλογή ή να επιλέξουμε έναν αποστολέα και να διαγράψουμε απευθείας όλα τα email τους.

Ένα άλλο τέχνασμα που προτείνει η Pilar Vila είναι η δημιουργία προσωρινών ή “μίας χρήσης” λογαριασμών email.Έχουν σχεδιαστεί για να συνδεθούν σε μια πλατφόρμα και τίποτα άλλο, για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη αλληλογραφία ή να θέσουν σε κίνδυνο παραβίαση πληροφοριών”, εξηγεί ο ειδικός, ο οποίος προτείνει να δοκιμάσουμε το TempMail και 10 λεπτά αλληλογραφίας.

Πηγή: vogue.es

 

Διαφήμιση