Αρχική Περιβάλλον Πως αντιμετωπίζουν τον χειμώνα οι σκανδιναβικές χώρες

Πως αντιμετωπίζουν τον χειμώνα οι σκανδιναβικές χώρες

0
σκανδιναβικές χώρες χειμώνας
Διαφήμιση

Ο χειμώνας στις σκανδιναβικές χώρες είναι ιδιαίτερα ψυχρός. Έτσι, οι άνθρωποι αυτών των χωρών είναι ευρηματικοί και κινούνται με την ιδέα του hygge, μία φιλοσοφία που πρεσβεύει μία ποιότητα και μία άνεση της ζεστασιάς και της ευχαρίστησης και δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης και ευεξίας. Ωστόσο, κατά την διάρκεια των μεγάλων και δύσκολων χειμώνων έχουν μία άλλη φιλοσοφία που βοηθά στην ευημερία τους. Η φιλοσοφία αυτή, ονόματι Friluftsliv διαδόθηκε για πρώτη φορά στον σκανδιναβικό πολιτισμό το 1800, από τον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα και ποιητή, Henrik Ibsen. O Ibsen χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει την αξία του ξοδεύοντας χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές για πνευματική και σωματική ευεξία.

Η σημασία της λέξης Friliftsliv

Η λέξη Friluftsliv χρησιμοποιείται από Σουηδούς, Δανούς και Νορβηγούς και η κυριολεκτική της μετάφραση είναι «ζωή με καθαρό αέρα». Η λέξη αυτή κρύβει μέσα της μια φιλοσοφία που έχει να κάνει με το να αγκαλιάζεις τον υπέροχο εξωτερικό χώρο ανεξάρτητα από τον καιρό, να είσαι δραστήριος και να βυθίζεσαι στη φύση.

Σουηδοί, Νορβηγοί και Δανοί χρησιμοποιούν την λέξη για να εξηγήσουν οτιδήποτε, από διαδρομές μεσημεριανού γεύματος στο δάσος, έως μετακινήσεις με ποδήλατο ή την ένωση φίλων σε μια σάουνα δίπλα στη λίμνη ή την χαλάρωση σε μια καλύβα στο βουνό.

Αγάπη για τους εξωτερικούς χώρους

Οι Σκανδιναβοί περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ανεξάρτητα από την εποχή.

Η έρευνα για τα στατιστικά της Σουηδίας, δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο των Σουηδών συμμετέχει σε υπαίθριες δραστηριότητες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Περισσότεροι από τους μισούς έχουν πρόσβαση σε μια εξοχική κατοικία στην ύπαιθρο ή στην ακτή.

Για τον Kim Lindqvist, εθελοντή της Σουηδικής Ένωσης Υπαίθριων, η λέξη Friluftsliv σημαίνει «να βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους και στον αέρα και να απολαμβάνεις στη φύση. Για να ακούς τα φύλλα, ή να παρακολουθείς τα σύννεφα».

Πολλοί θεωρούν ότι βοηθά την αίσθηση ευεξίας τους. «Προερχόμαστε από τους κυνηγούς-συλλέκτες, έτσι αυτό είναι πραγματικά το φυσικό μας περιβάλλον. Το να βγεις έξω από την πόλη και να επιστρέψεις στη φύση σε κάνει πραγματικά να νιώσεις καλύτερα», υπογραμμίζει ο Philip Persson.

Πηγή: bbc.com

Διαφήμιση