Αρχική COVID-19 Παρατείνεται το lockdown μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Παρατείνεται το lockdown μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

0
Στέλιος Πέτσας
Εικόνα: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για μία εβδομάδα παρατείνεται το lockdown, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, παρατείνονται μέχρι τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι η μείωση της διασποράς κορονοϊού. Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες πιέζει δραματικά το σύστημα υγείας. Με τις ΜΕΘ να έχουν φτάσει στα όρια τους.

Οι περιοχές στο “κόκκινο”

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, «ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Τέτοιες περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος».

Τα δύο σενάρια του Μαξίμου για τις γιορτές

Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται δύο σενάρια, για τα ψώνια των πολιτών τις ημέρες των εορτών.

  1. Να δημιουργηθεί ο κωδικός 7, για την μετακίνηση σε κάποιο κατάστημα του λιανεμπορίου.
  2. Με την άρση του lockdown να καταργηθεί η αποστολή SMS και να κινηθεί η αγορά, με τους περιορισμούς που ισχύουν ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παραμονή και ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, εξετάζεται να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Και δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ο περιορισμός των συναθροίσεων εννέα ατόμων παραμένει σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται πως κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας καθώς και οι αίθουσες ξενοδοχείων για ρεβεγιόν.

Η άρση περιορισμών για τα καταστήματα τοποθετείται προς τη 14η Δεκεμβρίου.

Παράταση των μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα σε όλη την χώρα περιλαμβάνουν αναστολή δραστηριοτήτων και επαναφορά των περιορισμών στις μετακινήσεις με SMS.

Σε αναστολή είναι η λειτουργία του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα.

Από την αναστολή εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον. Καθώς και το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον.

Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρυκοΐας.
Αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους ίδιους καταστηματάρχες.

Σε αναστολή είναι και η λειτουργία κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Κλειστή παραμένει και η εστίαση. Επιτρέπεται η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), η οποία όμως, δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών. Ανοιχτές παραμένουν οι οικοδομές και τα εργοτάξια.

Διαφήμιση