Αρχική COVID-19 Ένα παραμύθι με αφορμή την πανδημία από τον Χόρχε Μπουκάι – Βίντεο

Ένα παραμύθι με αφορμή την πανδημία από τον Χόρχε Μπουκάι – Βίντεο

0
Bucay, παραμύθι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού που έχει ανατρέψει την καθημερινότητα μας και μας έχει γεμίσει αμφιβολίες και συναισθήματα άγχους, ο Jorge Bucay, ανασύρει μία ιστορία που έχει διηγηθεί ουκ ολίγες φορές. Μία ιστορία που θέλει να μεταδώσει ένα βασικό μήνυμα: “Θα περάσει και αυτό”. Ο Bucay επιζητά να μας μεταφέρει, μέσω της διήγησης του, λίγη αισιοδοξία και να οδηγήσει τα μονοπάτια του μυαλού μας στην εξής σκέψη: “Τι θα αλλάξει μέσα μας, όταν και αυτό περάσει”;

O Jorge Bucay γεννήθηκε το 1949 σε μία γειτονία του Μπουένος Άιρες. Είναι γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ και συγγραφέας. Το 1986 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο “Cartas para Claudia” (Γράμματα στην Κλαούντια) και έκτοτε συνέχισε να εκδίδει τα βιβλία του. Η επιτυχία που έχει σημειώσει ως συγγραφέας είναι αδιαμφισβήτητη, μιας και τα βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαεπτά γλώσσες.

“Θα περάσει και αυτό”

Η ιστορία που επέλεξε ο Bucay να μοιραστεί μαζί μας αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημίας είναι μία ιστορία που όπως αναφέρει και ο ίδιος έχει εκατοντάδες φορές διηγηθεί. Ωστόσο, σήμερα υπό το πρίσμα της πανδημίας η ιστορία αποκτά άλλες σημασίες. 

“Ίσως μπορεί να δείξει μια άλλη κατεύθυνση, ίσως μπορέσει να μας προσφέρει μία ακόμα βοήθεια”, υπογραμμίζει ο Bucay.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει και ο ίδιος, ως επίλογο στο βιβλίο του “Να σου πω μια ιστορία”:

“Αυτές οι ιστορίες γράφτηκαν μόνο για να σημαδέψουν ένα σημείο ή ένα δρόμο. Η δουλεία της ανασκαφής μέσα σε κάθε ιστορία, για να βρεθεί το διαμάντι που κρύβεται… είναι υπόθεση του καθενός.”

Με αφορμή ένα ποίημα που έλαβε ο Bucay, από άγνωστο παραλήπτη, με θέμα την πανδημία και τις πόρτες στα σπίτια που έχουν κλίσει, ξεκινάει να διηγηθεί την ιστορία του.

Η ιστορία μας ξεκινάει με ένα βασιλιά, ο οποίος έπασχε από μανιοκατάθλιψη και οι έντονες εναλλαγές στην διάθεση του του προκαλούσαν μεγάλη δυσκολία. Έτσι, κάποιες μέρες ξυπνούσε χαρούμενος, χωρίς να γνωρίζει το γιατί. Αυτές τις μέρες ήταν πολύ ευγενικός με τον λαό του και με τους υπηκόους του. Κάποιες άλλες μέρες ξυπνούσε και όλα τα έβλεπε άσχημα, χωρίς να γνωρίζει και πάλι το γιατί. Εκείνες τις μέρες ήταν πολύ κακότροπος και συμπεριφέρονταν σε όλους με απαίσιο τρόπο.

Το αποτέλεσμα ήταν ο βασιλιάς να μην νιώθει ποτέ ευτυχισμένος, καθώς τι μέρες που ένιωθε καλά προσπαθούσε να διορθώσει όσα έκανε τις μέρες που δεν ένιωθε καλά.. και τις μέρες που δεν ένιωθε καλά, μετάνιωνε για όσα είχε κάνει τις μέρες που ένιωθε καλά.

Ο βασιλιάς επιζητούσε να βρει λύση στο πρόβλημα του. Κάλεσε μάγους, αλχημιστές και γιατρούς μα κανένας δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει.

Την λύση έρχεται να δώσει ένας ζητιάνος και ένα δαχτυλίδι.

Ποια ήταν τελικά η πολυπόθητη λύση στο πρόβλημα του βασιλιά;

 

 

 

 

Διαφήμιση