Αρχική Ζώα Οι πίθηκοι στους ζωολογικούς κήπους προτιμούν τους ήχους της κυκλοφορίας παρά της...

Οι πίθηκοι στους ζωολογικούς κήπους προτιμούν τους ήχους της κυκλοφορίας παρά της ζούγκλας

0
μαϊμού
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

Μπορεί το φυσικό περιβάλλον των πιθήκων να είναι τα τροπικά δάση, αλλά τι συμβαίνει με αυτούς που ζουν σε ζωολογικούς κήπους; Οι πίθηκοι σε έναν φινλανδικό ζωολογικό κήπο έδειξαν μια «σημαντική» προτίμηση για τους ήχους της κυκλοφορίας αντί για τους θορύβους της ζούγκλας, σύμφωνα με ερευνητές.

Η έρευνα

Στα πλαίσια ενός πειράματος με στόχο να τον εντοπισμό τεχνολογίας που θα μπορούσε να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των ζώων που ζουν σε ζωολογικούς κήπους, οι ερευνητές εγκατέστησαν μια σήραγγα εξοπλισμένη με αισθητήρες γύρω από τους πιθήκους στον ζωολογικό κήπο του Ελσίνκι, το Korkeasaari Zoo. Οι πίθηκοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ διάφορων ήχων, της βροχής, της κίνηση, των χαλαρωτικών ήχων ή των πιο χορευτικών ήχων.

Αποτελέσματα έρευνας: Που έδειξαν προτίμηση οι πίθηκοι

“Σκεφτήκαμε ότι θα απολάμβαναν πιο ήρεμους ήχους, όπως η μουσική zen, αλλά στην πραγματικότητα πυροδότησαν περισσότερο τους ήχους της κυκλοφορίας“, δήλωσε η Ilyena Hirskyj-Douglas, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας.

Παρά το γεγονός ότι το φυσικό περιβάλλον των πιθήκων είναι τα τροπικά δάση, έδειξαν προτίμηση στους ήχους κυκλοφορίας. Μάλιστα, όπως δήλωσε η Douglas οι περισσότεροι πίθηκοι κοιμόντουσαν ή φρόντιζαν ο ένας τον άλλο κατά την διάρκεια που άκουγαν τους ήχους της κίνησης.  

Η συντονίστρια έρευνας του ζωολογικού κήπου, Kirsi Pynnonen, αποδίδει αυτή την προτίμηση στο γεγονός ότι, μερικοί ήχοι από τον δρόμο και την κίνηση παρουσιάζουν ομοιότητα με ήχους που χρησιμοποιούν οι πίθηκοι.

Η τεχνολογία γεφυρώνει και άλλο χάσμα

Παλαιότερα είχαν πραγματοποιηθεί παρεμφερείς έρευνες, ωστόσο στη συγκεκριμένη δίνεται για πρώτη φορά η εξολοκλήρου δυνατότητα επιλογής ήχου από τους πιθήκους.

Στο μέλλον θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στα ζώα που ζουν σε ζωολογικούς κήπους να επιλέγουν τα ίδια τα ερεθίσματα που επιθυμούν για τον χώρο τους. Θα μπορούσαν να επιλέξουν τον φωτισμό ή την θερμοκρασία τους.

Η τεχνολογία εξελίσσεται και βρίσκεται σε σημείο να γεφυρώσει και αυτό το χάσμα. Ζωολογικοί κήποι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον στα ευρήματα αυτής της έρευνας.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση