Αρχική Περιβάλλον Οι πέντε μεγαλύτερες απειλές για τους ωκεανούς – Προτεινόμενες λύσεις

Οι πέντε μεγαλύτερες απειλές για τους ωκεανούς – Προτεινόμενες λύσεις

0
μόλυνση ωκεανών
Διαφήμιση

Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της γης ενώ σε αυτούς ανήκει το 97% του όγκου του νερού όλου του κόσμου. Μάλιστα, παράγουν τη μισή ποσότητα οξυγόνου που αναπνέουμε. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που προσφέρουν οι ωκεανοί στον πλανήτη και τον άνθρωπο. Μπορεί να μην το γνωρίζατε μέχρι σήμερα, αλλά είναι η στιγμή να μάθετε ότι για έναν υγιή πλανήτη, χρειαζόμαστε υγιείς ωκεανούς. Ωστόσο, παρόλα τα πολύτιμα “δώρα” που προσφέρουν οι ωκεανοί, η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να τα εκτιμάει ιδιαίτερα. Οι ωκεανοί απειλούνται.

Το 90% των μεγάλων ψαριών στους ωκεανούς έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια εξαιτίας της υπεραλίευσης, της μόλυνσης και της αύξησης της θερμοκρασίας. Μέχρι το 2040 δεν θα υπάρχουν πάγοι στην Αρκτική, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κάθε ένα λεπτό ένα απορριμματοφόρο πλαστικών αδειάζει στους ωκεανούς το περιεχόμενο του. Το ένα τρίτο από τα 78 εκατομμύρια πλαστικών που παράγονται κάθε χρόνο καταλήγουν στους ωκεανούς. 

Παρακάτω αναγράφονται πέντε από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε.

Κλιματική Αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι από τα μείζων προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γη. Δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το μεγαλύτερο κομμάτι της: τους ωκεανούς. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ωκεανοί. Η αύξηση θερμοκρασίας κάνει τους ωκεανούς πιο ζεστούς, προωθεί την οξίνιση και δυσκολεύει την αναπνοή τους μειώνοντας τα επίπεδα διαλυμένου οξυγόνου.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και να μειώσουμε το δικό μας αποτύπωμα άνθρακα. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες όσο αφορά το φαγητό. Μειώνουμε τις ποσότητες φαγητού που πετάμε, καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα κρέατος, προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και επιλέγουμε τοπικά προϊόντα. Επιπλέον, η “καθαρότερη μεταφορά”, είναι σημαντική. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο το ποδήλατο, τις δημόσιες συγκοινωνίες και το περπάτημα για τις μεταφορές μας. Βάζοντας στο καθημερινό μας πρόγραμμα έστω και κάποιες από αυτές τις συνήθειες, βοηθάμε στο να τοποθετηθεί ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Πλαστική ρύπανση

Περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικής ρύπανσης επιπλέουν στους ωκεανούς και συνεχώς αυξάνονται. Μάλιστα σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα τουλάχιστον 14 τόνοι πλαστικών βρίσκονται στον βυθό των ωκεανών της Γης. Η μείωση της ρύπανσης από πλαστικό επείγει. Δεν παίρνει άλλες αναβολές. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και μέριμνα άμεσα για να μειώσουμε την πλαστική ρύπανση.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά. Η λύση υπάρχει και δεν απαιτεί καν μεγάλη προσπάθεια.. παρά μόνο διάθεση. Απορρίπτοντας πλαστικά μιας χρήσης όπως καλαμάκια και μαχαιροπίρουνα, μπορούμε να προσφέρουμε πολύτιμη βοήθεια. Το G7 εξετάζει έναν Χάρτη Πλαστικών για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης που εισέρχεται στους ωκεανούς μας.

Υπεραλίευση

Η υπεραλίευση είναι ένας ακόμα παράγοντας που απειλεί την υγεία των ωκεανών. Σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων ψαριών υπεραλιεύονται. Ψάρια που παλιότερα υπήρχαν σε μεγάλη αφθονία, τώρα γίνονται όλο και περισσότερο απειλούμενα. Η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία μπορεί να κοστίσει την παγκόσμια οικονομία έως και 23 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Νέες εφαρμογές, όπως είναι το Seafood Watch, μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε το ψάρεμα των απειλούμενων ειδών και να επιλέξουμε βιώσιμες και υγιεινές επιλογές θαλασσινών. Η παράνομη αλιεία πρέπει, επίσης να σταματήσει.

Έλλειψη θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Οι προστατευόμενες περιοχές βοηθούν την άγρια ​​ζωή, όπως τις αρκούδες, τα ελάφια και τους ελέφαντες να ευδοκιμήσουν. Το ίδιο ισχύει και για τις υποβρύχιες προστατευόμενες περιοχές. Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μπορούν να βοηθήσουν τόσο στη διατήρηση της θαλάσσιας άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, των δελφινιών και των κοραλλιών, όσο και στην αποταμίευση για την αλιεία. Τα ψάρια μέσα σε αυτές τις περιοχές μεγαλώνουν και παράγουν περισσότερους απογόνους.

Ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, συγκεκριμένα μόνο το 2% των παγκόσμιων ωκεανών μας περιλαμβάνεται σε προστατευόμενα θαλάσσια πάρκα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ίσως χρειαστεί να προστατέψουμε το 30% των ωκεανών προκειμένου να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο υγιείς.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Αν θέλουμε να βοηθήσουμε, μπορούμε να στηρίξουμε τις  προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία περισσότερων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Επιπλέον, μπορούμε να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε τα ξενοδοχεία εκείνα που χρηματοδοτούν την προστασία του θαλάσσιου πάρκου, την αναφύτευση κοραλλιών και τη διαχείριση του αποτυπώματος τους κοντά σε αυτά τα πάρκα.

Επιδοτήσεις αλιείας

35 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύουν κάθε χρόνο οι κυβερνήσεις για επιδοτήσεις αλιείας. Αυτές οι επιδοτήσεις ενισχύουν την υπεραλίευση. Μάλιστα χωρίς αυτή την οικονομική ενίσχυση ένα μεγάλο μέρος της αλιείας στην ανοιχτή θάλασσα θα ήταν μη επικερδής .

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Μπορούμε να βοηθήσουμε ενισχύοντας κάθε προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση της αλιείας και την διακοπή κάθε παράνομης ενέργειας. Οι εθνικές μας ηγέτες μπορούν να βοηθήσουν για αυτό θα πρέπει να τους παροτρύνουμε να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των επιδοτήσεων.

Η καμπάνια #racetozero που οργανώνεται από το Word Economic Forum και θα παρουσιαστεί διαδικτυακά στις 11 και 12 Νοεμβρίου, μας καλεί σε δράση. Είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθούμε για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί το δυναμικό του ωκεανού και να αξιοποιηθούν καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαφήμιση