Αρχική COVID-19 Μήπως η πανδημία του κορονοϊού σκοτώνει την αστυφιλία;

Μήπως η πανδημία του κορονοϊού σκοτώνει την αστυφιλία;

0
αστυφιλία
Διαφήμιση

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τα δεδομένα που μέχρι πριν λίγους μήνες ίσχυαν. Η καθημερινότητα έχει αποδιοργανωθεί. Σχέσεις, επαγγελματικά και ψυχολογία έχουν αλλάξει μορφή. Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πόλεις μέσα στο γενικότερο κλίμα της πανδημία. Πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην κόσμο της κοινωνίας, στον κόσμο του “γραφείου”. Μήπως ο κορονοϊός σκοτώνει την αστυφιλία; Μήπως προκαλέσει μόνιμη ζημιά; 

“Η Νέα Υόρκη είναι νεκρή για πάντα!”

Αυτός ήταν ο τίτλος στο New York Post τον Αύγουστο, ο οποίος διευκρινίζει γιατί η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε μια έξοδο ανθρώπων από την πόλη. Επεξηγεί ουσιαστικά ότι οι πολίτες επιλέγουν να εγκαταλείψουν μία πόλη που η οικονομία της βρίσκεται σε “σπείρα θανάτου” και να επιλέξουν την ζωή κάπου όπου θα μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν καλύτερα.

Το άρθρο του Τζέιμς Άλτουτσερ, επιχειρηματίας που διευθύνει ένα κωμικό κλαμπ στο Μανχάταν, προκάλεσε την απόλυση του κωμικού και του επαγγελματία της Νέας Υόρκης Τζέρι Σέινφελντ.

«Η ενέργεια, η στάση και η προσωπικότητα δεν μπορούν να απομακρυνθούν ακόμη και από τις καλύτερες γραμμές οπτικών ινών. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς μετακομίσαμε στη Νέα Υόρκη.

Αναρωτιέστε ποτέ γιατί υπάρχει ακόμη η Silicon Valley; Γιατί αυτοί οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε αυτήν την τοποθεσία; Έχουν όλη αυτή την τρελή τεχνολογία. Γιατί απλά δεν μένουν εκεί όπου θέλουν και να συνδεθούν με τις συσκευές τους; Επειδή αυτό δεν λειτουργεί, αυτός είναι ο λόγος.

Η πραγματική, ζωντανή, εμπνευσμένη ανθρώπινη ενέργεια υπάρχει όταν συσσωρεύουμε όλη μαζί την τρέλα σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη.»

Θα επιβιώσουν οι πόλεις ή μήπως δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιες;

Λοιπόν, ποιος έχει δίκιο; Είναι η πόλη νεκρή; Μήπως η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε τις αδυναμίες της συγκέντρωσης εκατομμυρίων ανθρώπων και  μετατόπισε μόνιμα πολλές θέσεις εργασίας στο διαδίκτυο; Θα επιστρέψουν στην Νέα Υόρκη;

Ο πολιτικός οικονομολόγος Robert Muggah, συνιδρυτής του Igarapé Institute, που διερευνά πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων και συν-συγγραφέας του Terra Incognita: 100 Maps to Survive the Next 100 Years, παραθέτει στο World Vs Virus τις προβλέψεις του.

Οι πόλεις είναι το χωνευτήριο των πολιτισμών μας. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι πόλεις έχουν περάσει από κρίσεις, ξανά και ξανά. Κρίσεις από τις οποίες βγαίνουν καλύτερες και από πριν.

Οι πόλεις είναι τα μέρη στα οποία συμβαίνει η καινοτομία. Είναι εκεί όπου η δημιουργικότητα ανθίζει. Είναι εκεί όπου οι νέοι συγκεντρώνονται για να μοιραστούν ιδέες.

Η πανδημία ήταν πολύ σκληρή στις πόλεις. Μέχρι τώρα, περίπου το 95% όλων των αναφερόμενων λοιμώξεων και σχεδόν όλων των θανάτων έχουν συμβεί σε πόλεις.

Όλες αυτές οι κρίσεις αναγκάζουν τις πόλεις και τους ηγέτες των πόλεων να σκεφτούν τα πάντα, από τις βασικές υπηρεσίες τους όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση, έως την ελάφρυνση των φόρων και τις δημόσιες μεταφορές, και όλα τα ενδιάμεσα.

Η άλλη μεγάλη πρόκληση με τον κορονοϊό είναι ότι επιδεινώνει τις υπάρχουσες προκλήσεις που έχουν ήδη οι πόλεις, πράγματα όπως η ανεργία, η φτώχεια, η ανισότητα. Οι οικονομικά άποροι, οι μειονότητες, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες είναι αυτοί που βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή και φέρουν το δυσανάλογο κόστος αυτής της κρίσης.

Η έρευνα μετά την έρευνα δείχνει ότι παρόλο που το COVID-19 ήταν μια εξαιρετικά αρνητική εμπειρία, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν στο παλιό φυσιολογικό, στον κόσμο των μετακινήσεων, στον κόσμο του γραφείου, στον κόσμο των φρικιαστικών ανισοτήτων.

Οι πόλεις δεν πρόκειται να πεθάνουν ουσιαστικά ως αποτέλεσμα του COVID-19. Το μέλλον είναι αβέβαιο. Είναι ευμετάβλητο. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Αλλά οι πόλεις σχεδόν ανέκαμπταν πάντα από τις πανδημίες. Τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών τα τελευταία 2.000 χρόνια έχουν προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία και μεγάλο πόνο, αλλά έχουν επίσης οδηγήσει σε πραγματικά βαθιές βελτιώσεις στις πόλεις.

Ο Robert Muggah αναφέρει ότι ίσως η πανδημία του κορονοϊού να είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την Νέα Υόρκη.

  • Η ανεργία αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο 16%, δηλαδή διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο.
  • Η είσπραξη εσόδων έχει μειωθεί κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Το 1/3 των δωματίων στα ξενοδοχεία είναι άδειο.
  • Υπάρχουν πολλά άδεια διαμερίσματα.

“Υπάρχει ένα πολύ ανησυχητικό σενάριο που παίζεται στη Νέα Υόρκη, το οποίο πιστεύω ότι υποδηλώνει ότι «αυτό μπορεί να είναι το τέλος». Αλλά είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τη μόνιμη παρακμή της Νέας Υόρκης. H Νέα Υόρκη, έχει εκπληκτικά επίπεδα ανθεκτικότητας έχει αποδειχτεί αμέτρητες φορές τους προηγούμενους αιώνες”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Muggah.

Πηγή: weforum.org

 

 

Διαφήμιση