Αρχική Ειδήσεις Ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα πρέπει να εγγυάται η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική

Ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα πρέπει να εγγυάται η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική

0
Φάρμακα - Χάπι - Υγεία
Διαφήμιση

Η πρόσβαση σε ασφαλή και οικονομικά προσιτά φάρμακα και η στήριξη της φαρμακευτικής καινοτομίας, είναι ο στόχος της ΕΕ.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου παρουσίασε τη νέα φαρμακευτική στρατηγική, η οποία εγκρίθηκε χθες Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, ως σημαντική συνιστώσα της νέας Ένωσης Υγείας της ΕΕ.

Μια νέα στρατηγική αναμενόταν ήδη να ανακοινωθεί πριν από τη νόσο COVID-19. Αλλά υπό το πρίσμα της πανδημίας, μια πιο φιλόδοξη πρόταση είναι απαραίτητη.

Τώρα θα διασφαλίσει ότι η φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ θα εξακολουθήσει να υπηρετεί τη δημόσια υγεία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιστημονικού και εμπορικού μετασχηματισμού.

Θα στηρίξει τις καινοτομίες με επίκεντρο τον ασθενή και θα λαμβάνει υπόψη τις ψηφιακές και τεχνολογικές μεταβολές.

Η στρατηγική, η οποία αποτελεί βασική συνιστώσα της οικοδόμησης μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός φαρμακευτικού συστήματος της ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι των προκλήσεων του μέλλοντος και ανθεκτικό στις κρίσεις.

Φάρμακα - Χάπι - Υγεία

Οι 4 κύριοι στόχοι της φαρμακευτικής στρατηγικής για την Ευρώπη

  1. Διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα και την αντιμετώπιση μη καλυπτόμενων ιατρικών αναγκών (π.χ. στους τομείς της μικροβιακής αντοχής, του καρκίνου, των σπάνιων νόσων).
  2. Στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, ασφαλών, αποτελεσματικών και πιο πράσινων φαρμάκων.
  3. Ενίσχυση των μηχανισμών ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων, και την αντιμετώπιση των θεμάτων ασφάλειας του εφοδιασμού.
  4. Εξασφάλιση ισχυρής φωνής της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, με την προώθηση προτύπων ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας υψηλού επιπέδου.

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη νέα στρατηγική, η οποία υλοποιεί τα αιτήματα του Κοινοβουλίου.

Όπως την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων (πρόβλημα που επιδεινώνεται από τη νόσο COVID-19). Την στροφή προς μια πιο ορθολογική χρήση των φαρμάκων. Καθώς και την διαχείριση των φαρμακευτικών απορριμμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα υψηλής ποιότητας

Αρκετοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Έθιξαν την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση της Ένωσης από τις εισαγωγές δραστικών φαρμακευτικών ουσιών από χώρες εκτός ΕΕ. Αυτό θα γίνει μέσω της αύξηση της παραγωγής τους στην Ευρώπη και τη στήριξη της καινοτομίας στη φαρμακευτική βιομηχανία της ΕΕ.

Φάρμακα και κορονοϊός

Τα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης

Τα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης σύμφωνα με το ευρωκοινοβούλιο είναι, μεταξύ άλλων:

  • Ανάπτυξη φαρμάκων για σπάνιες νόσους για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία.
  • Καταπολέμηση του καρκίνου.
  • Μικροβιακή αντοχή.
  • Διαφάνεια στις διαδικασίες εφοδιασμού φαρμάκων.
  • Κοινές δημόσιες συμβάσεις της ΕΕ.
  • Συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
  • Οριστικοποίηση της νομοθεσίας για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας.

Η φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη καλύπτει ολόκληρο τον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και ορισμένες πτυχές των συσκευών υγείας.

Συνδέεται με την Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για τα φαρμακευτικά προϊόντα στο περιβάλλον και με το σχέδιο δράσης για τη διανοητική ιδιοκτησία.

Σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει διάφορες νομοθετικές και μη νομοθετικές δράσεις, η οποία θα δρομολογηθεί και θα συμφωνηθεί στο Κοινοβούλιο κατά τα προσεχή έτη.

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με το πρόγραμμα «EU4Health», αφού εξασφάλισε τριπλασιασμό του προϋπολογισμού σε 5,1 δισ. ευρώ στον συμβιβασμό για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η στρατηγική θα συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου EPSCO στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

Διαφήμιση